10 novodobých pravidiel etikety

Pravidlá etikety sa menia v súvislosti s meniacou sa dobou.
Pravidlá etikety sa menia v súvislosti s meniacou sa dobou. / Foto: Unsplash

Pravidlá slušného správania sú potrebné aj v dnešnej dobe. Spoločenský protokol nám udáva pravidlá, ako sa správať v určitých situáciách, no často na ne zabúdame a potom sa nevieme zachovať správne. Doba sa mení, a tak sa menia aj určité pravidlá.

 

Chcete zažiariť v spoločnosti? Chcete urobiť dobrý dojem na ľudí? Skúste si osvojiť pravidlá etikety, ktoré sa  čoraz viac dostávajú do pozornosti práve v tejto dobe.

 

1.Kabelka v reštaurácii nepatrí na stôl. Nepatria tam ani okuliare, peňaženka či mobil. Nikdy nedávajte svoj mobilný telefón na verejnosti na stôl. Ukazuje to len fakt, že mobil vo vašom živote zohráva dôležitú úlohu a to, čo sa deje okolo, vás zaujíma menej ako sledovanie sociálnych sietí. Pri stole si určite nikdy nečešte vlasy. Je dovolené, aby si žena pri stole skontrolovala, upravila alebo naniesla rúž. Púder, korektor či špirála už však dovolené nie sú. Upravte sa pri zrkadle na toaletách.

 

2. Aj na verejných toaletách platia určité pravidlá. Keď si na toalete upravujete make-up alebo sa češete, ak je to možné, posuňte sa a nezaberajte miesto pri umývadle. Pravdou je, že mnohé verejné toalety majú menej umývadiel ako toaliet. To znamená, že používatelia by si mali byť vedomí toho, že pravdepodobne existujú ďalší ľudia, ktorí sa snažia dostať k umývadlu a chcú si umyť ruky. Z tohto dôvodu je dôležité mať pri sebe aj vlastné malé zrkadlo, ktoré vám môže pomôcť pri úprave make-upu.

 

3. Vzťahy nikdy neukončujete cez sms alebo cez nejaké sociálne siete. Rozchod s partnerom patrí k silným emotívnym zážitkom, obzvlášť ak milovaná osoba opúšťa vás. Rozísť sa nebýva ľahké a korektné ukončenie vzťahu, ktoré po psychickej stránke ustoja obaja zúčastnení, si vyžaduje veľa síl. Niet pochýb, že veľmi bezcitnou formou ukončenia vzťahu je strohá sms. Rozchod bolí, no akokoľvek je nepríjemný, urobí menej škody, ak sa deje tvárou v tvár, než keď sa deje na diaľku napríklad cez sms. Rozchod bez vysvetlenia totiž človeka núti pochybovať sám o sebe, čo sa neskôr môže prejaviť v napr. nízkom sebavedomí. Či už sa človek rozhodne pre rozchod cez internet, alebo povie pravdu rovno do očí, môže to človekom poriadne zamávať. V oboch prípadoch dochádza k silnému prehodnocovaniu toho, kým sme. Je preto užitočnejšie sa o rozchode rozprávať, než sa utopiť vo vlastných myšlienkach. Hovoriť o tom, čo v zaniknutom vzťahu fungovalo a čo nie, môže byť veľmi užitočné pre obe strany..

 

4. Keď budete meškať, danej osobe predtým vždy zavolajte alebo napíšte. Ideálne je, keď to oznámute v čo najväčšom možnom časovom predstihu. V dnešnej dobe toľkých možností, je naozaj neslušné, aby ste dotyčnej osobe nedali vedieť, že budete meškať. Je dobré, keď si nájdete niekoľko sekúnd času a napíšete napríklad sms, v ktorej to oznámite. Dnes je čas veľmi vzácny, a preto aj na túto skutočnosť je potrebné vždy myslieť.

 

5. Ak jete v spoločnosti, nikdy sa pritom nehrajte so svojím mobilom. Dnes nie je vôbec neobvyklé, keď vojdete do reštaurácie, že ľudia popri jedení píšu smsky alebo niečo čítajú na internete. Takéto správanie  sa však vôbec nedá zaradiť medzi slúšné formy pôsobenia na okolie, a tak by ste sa mu mali vyhýbať. A nevhodné je aj to, keď rodičia učia svoje deti jesť s mobilom pred očami. Stačí sa pozrieť, koľko maličkých detí obeduje práve tak, že popri jedení zároveň pozerajú rozprávku v mobile. Takto si už detstva zvykajú na nesprávnu formu správania.

 

6. Nelajkujte negatívne statusy či príspevky. Keď chcete podporiť niekoho, kto si prechádza ťažkým obdobím, radšej mu zavolajte alebo napíšte správu.

 

7. Pracovný obed má tiež svoje pravidlá. Keď ste na pracovnom obede či večeri a nezjete všetko, nikdy obsluhu neproste o zabalenie zvyškov. V očiach svojich obchodných partnerov by ste mohli vyzerať zle. Ak niekomu poviete „pozývam ťa“ na obed, znamená to, že zaň aj platíte. Inak radšej povedzte „poďme do reštaurácie“, aby nevzniklo ďalšie nedorozumenie.

 

8. Dávajte si pozor aj používanie slnečných okuliarov. Keď niekoho stretnete na ulici a máte slnečné okuliare, nenechávajte si ich ani na očiach, ani na hlave a zložte si ich úplne dolu.

 

9.Svoju úctu k ľudom prejavíte aj tým, že ich radi obdarúvate.  Ná návštevu nikdy nechoďte s prázdnymi rukami. Hostiteľovi prineste aspoň fľašu vína, zákusky, kávu alebo čokoládu. Vždy praiteľom alebo rodine zavolajte predtým, ako prídete do ich domu.

 

10. Keď ste v reštaurácii, jedlo si krájajte postupne, ako ho jete. Nerozkrájajte si napríklad celý rezeň naraz. Ide o dosť hrubé porušenie etikety, ktorého sa dopúšťa veľmi veľa ľudí.

 

Toto je niekoľko základných pravidiel, ktoré sa dostali do popredia v posledných rokoch. Samozrejme, spoločnosť sa neustále mení, a to rýchlymi krokmi, takže môžeme predpokladať, že onedlho sa objavia ďalšie pravidlá, ktoré si budeme musieť osvojiť.

Zdieľať na facebooku