9 spôsobov, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste na niekoho urobili dobrý dojem

Prvý dojem je dôležitý pri pracovnom pohovore i rôznych priateľských stretnutiach.
Prvý dojem je dôležitý pri pracovnom pohovore i rôznych priateľských stretnutiach. / Foto: Shutterstock

Mnoho ľudí si urobí obraz o človeku hlavne na základe prvého dojmu. Prvý dojem je dôležitý takmer v každej oblasti života. Ako zistiť, či ste na niekoho dobre zapôsobili?

 

Urobiť dobrý prvý dojem je naozaj veľmi dôležité. Prvý dojem je dôležitý pri pracovnom pohovore, rôznych priateľských stretnutiach alebo kdekoľvek inde. Obraz, ktorý si o druhom vytvoríme v priebehu 30  sekúnd, v nás pretrvá i roky. Na základe prvého dojmu si jeden človek o druhom vytvorí názor, ktorý sa veľmi ťažko mení. Jedna zo štúdií dokonca hovorí, že stačí na to len desatina sekundy. Názor si ľudia vytvoria hlavne  na základe výrazu tváre, hovoreného slova, ale hlavne podľa reči tela. Niekedy možno potrebujete hneď vedieť, či ste na šloveka zapôsobili dobre alebo zle. A možno práve deväť nasledujúcich spôsobov vám pomôže veľmi rýchlo zistiť, či ste na niekoho dobrý dojem urobili alebo nie.

 

Ako sa teda správa človek, ktorého ste zaujali?

 

1. Odpovedá na vaše otázky

Ak ste na niekoho urobili dojem, pravdepodobne bude odpovedať na vaše otázky. Nepovie len áno alebo nie, ale vám  odpovie celou vetou a pridá niekoľko nových informácii, vďaka čomu budete komunikovať bez väčších problémov.

 

2. Chce počuť váš názor

Ak sa niekto opýta na váš názor na určitú vec, tak ste na neho určite urobili dobrý dojem. Zastaví svoje rozprávanie, len aby zistil, čo si o tom myslíte vy, pretože váš názor je pre neho zrazu dôležitý.

 

3. Nakloní sa k vám, keď sa rozprávate

Reč tela dokáže odhaliť mnoho. Ľudia sa zvyčajne nenaklonia smerom k vám, ak sa spolu rozprávate. Urobia to iba vtedy, keď ste na nich naozaj zapôsobili. Naopak, malé vzďaľovanie či nepretržité prikyvovanie hlavou môžu znamenať pravý opak.

 

4. Predstaví vás ostatným

Ak ste na niekoho mimoriadne zapôsobili, tento človek vás chce zrazu predstaviť všetkým ostatným, ktorých stretne. A urobí to  ešte predtým, než máte možnosť predstaviť sa sami.

 

5. Dáva vám veľa otázok

Človek, ktorého ste zaujali, nielenže odpovedá na vaše otázky celými vetami, ale otázky dáva aj vám. Chce sa o vás dozvedieť nové informácie a vďaka tomu komunikácia prebieha plynulo. Aj to je jeden z výrazných  znakov, že ste na niekoho urobili naozaj dobrý dojem.

 

6. Venuje vám plnú pozornosť

Keď sa s vami rozpráva, venuje vám plnú pozornosť a rozptýlenia ako mobil, telefonát alebo nejaká iná osoba nemajú šancu.

 

7. Nenechá vás len tak odísť

Keď ste na nejakej akcii, tak človek, ktorého ste zaujali, je veľmi rád vo vašej spoločnosti. Chce byť s vami čo najdlhší čas a je smutný, keď už chcete odísť.

 

8. Chce vás spoznať bližšie

Ďalším zo znakov toho, že ste na niekoho urobili dobrý dojem, môže byť aj fakt, že vás chce spoznať bližšie. Nielenže vám dáva otázky, ale môže vás chcieť zahrnúť aj do svojich aktivít. Môže povedať napríklad túto vetu: „Máš rada turistiku? Skvelé, chodím na túry v sobotu. Nepridáš sa niekedy?“


9. Nájde spôsob, ako s vami zostať kontakte

Vypýta si vaše telefónne číslo alebo kontakt na Facebook, či Instagram. Jednoducho, urobí všetko preto, aby našiel spôsob, ako s vami zostať v kontakte.

Čítajte viac o téme: Úspech, Pracovný pohovor
Zdieľať na facebooku