10 nápadov ako využiť jesenné lístie na tvorivé aktivity s deťmi

Využite jesenné  prechádzky s deťmi v lese aj na zbieranie farebných listov.
Využite jesenné prechádzky s deťmi v lese aj na zbieranie farebných listov. / Foto: Bigstock

Využite jesenné  prechádzky s deťmi v lese aj na zbieranie farebných listov. Hľadajte rôzne druhy listov a potom ich využite na spoločnú tvorbu s deťmi. O zábavu počas jesenných večerov máte postarané.

 

Môžete využiť čerstvé, ale i sušené listy. Ak ich chcete vysušiť, tak ich uložte po jednom napríklad do novinového papiera a potom ich vložte do hrubej knihy, ktorú ešte môžete zaťažiť niekoľkýmiďalšími  knihami. Lisujte ich niekoľko dní. Nezabudnite na to, že niektoré listy strácajú lisovaním svoju farbu. Nenechávajte listy v sáčku, mohli by vám splesnivieť.

 

1. Voskovkovanie

Voskovanie je jednoduchý postup, kde stačí položiť na tvrdú podložku list s výrazným žilkovaním (žilkami nahor), položiť naň biely papier a prechádzať po ňom klasickými voskovými farbami. Tie môžete nahradiť farebnými pastelkami. List sa otlačí na papier a vznikne tak pekná kresba.

 

2. Listy a plastelína

Deti nemusia z plastelíny  len modelovať figúrky. Naučte ich robiť odtlačky listov priamo do tejto hmoty.

 

3. Karnevalová maska z lístia

Čo budete potrebovať?

  • listy,
  • kartón alebo tvrdý papier,
  • nožnice,
  • tekuté lepidlo,
  • gumu.

 

Postup:

Vezmite tvrdý papier alebo kartón a vystrihnite z neho obrys masky. Ako vzor použite napríklad lyžiarske okuliare. Obkreslite na papier ich tvar a vystrihnete. V maske urobte dva väčšie otvory na oči tak, aby cez ne dieťa videlo.Potom masku ozdobte. Vyberte lístky, ktoré sa dieťaťu páčia a pomocou tekutého lepidla nimi polepte celý základ. Vynechajte len priestor na oči. Použite pestrofarebné listy, nech je maska veselá. Nevadí, keď lístky budú trčať cez okraj. Nakoniec urobte pomocou dierovačky dierku na každej strane masky, pretiahnite gumičku a upevnite. Vďaka tomu môže dieťa masku nosiť na hlave a nespadne mu.

 

4. Záves z listov

Správnu jesennú atmosféru vám doma vykúzli záves z lístia. Stačia vám k tomu:

  • nazbierané listy,
  • laminovačka,
  • ihla a špagát.

 

Postup:

Listy dôkladne vylisujte. Potom ich zatavte pomocou laminovačky do laminovacej fólie a obstrihajte.  Ihlou prepichnite každý list a prevlečte vždy niť alebo povrázok a zaviažte na uzlík. Takto vám vznikne záves. Hotový záves zaveste napríklad na dvere alebo na stenu.

 

5. Panáčiky z lístia

Spolu s deťmi si môžete vyrobiť aj rôzne figúrky.

 

Materiál:

  • zelený a bledohnedý kartónový papier,
  • lisované listy, napr. vtáčieho zobu, liesky, čerešne vtáčej,
  • šípky so stopkou aj listom,
  • sušené bobuľovité ovocie s listom, napr. hloh,
  • žaluď a čiaška žaluďa,
  • gaštany,
  • machovka čerešňová,
  • silon.

 

Postup:

1. Hlavu, klobúk a vlasy vystrihnite podľa predlohy z kartónového papiera zodpovedajúcej farby. Panáčikovi v čiapke vystrihnite tenké pásiky zo zeleného kartónu na vlasy a nalepte pod čiapku.

2. Tváre nakreslite lakovým popisovačom alebo gélovým perom. Namiesto nosa prilepte drobné plody.

3. Telo zostavte z listov, napr. vtáčieho zobu alebo liesky obyčajnej. Ruky tvoria dva listy čerešne vtáčej. Hlavu prilepte na telo z listov a ozdobte bobuľovitým ovocím s listami.

4. Na zavesenie prepichnite ihlou klobúčik a cez otvor prevlečte silon alebo priadzu. Na silon pripevnite uzlom šípky, machovku čerešňovú a čiašku žaluďa. Napokon nalepte plody aj na klobúk panáčika.

 

6. Pečiatky z lístia

Svojmu malému umelcovi môžete dať farby a štetce a nechajte ho, nech si užíva jesenné pečiatkovanie. Každý list len dôkladne natrite farbou a odtlačte na papier. Vznikne krásna jesenná mozaika. Tú zarámujte a skrášlite ňou nejakú izbu v dome.

 

7. Jesenná miska

Ak je dieťa staršie, môžete spoločne vyrobiť aj jesennú misku. Čo budete na výrobu potrebovať?

  • listy,
  • tekuté lepidlo,
  • balónik a povrázok,
  • špendlík.

 

Postup:

1.Najprv nafúknite balónik. Čím bude väčší, tým väčšia bude aj miska. Na konci ho dobre zaviažte.

2.Balónik potrite lepidlom. Stačí zhruba do polovice, kde budú siahať okraje misky.

3.Postupne prikladajte na balónik listy a vždy ich z vrchnej časti potrite lepidlom. Listy prikladajte ľahko cez seba tak, aby zakryli celú plochu. Urobte takto aspoň dve až tri vrstvy. Len tak bude miska dosť pevná.

4.Vydržte aspoň hodinu, než lepidlo dostatočne uschne. Potom balónik opatrne prepichnite špendlíkom a zvyšky balónika zlúpajte z listov. Buďte však opatrní, aby ste ich nepotrhali.

 

8. Obkreslujte

Toto je obľúbená výtvarná technika, ktorá nevyžaduje zvláštne výtvarné nadanie. Nazbierajte listy rôznych druhov a veľkostí. Položte ich medzi dva tenšie papiere, aby sa nešmýkali. Potom stačí vziať do ruky ceruzku alebo pastelku a začať tieňovať jemné ryhy a detaily listu.

 

9. Svietniky z listov

Postačia vám zaváraninové poháre, lepiaca pištoľ, jesenné lístie, jutový motúz, kahance a zapaľovač. Poháre postupne oblepujte farebnými listami tak, aby sa vzájomne čiastočne prekrývali. Svietnik omotajte motúzom, aby ste radšej listy ešte zaistili. Môžete pridať aj dekoratívnu mašličku.

 

10. Listová húsenica

Na výrobu húsenice budete potrebovať veľa listov, ktoré navlečiete na tenký drôtik, ktorý vám ľahko prederaví listy a listy sa vám tak budú ľahko navliekať. Listy potom navliekajte ako korálky jeden za druhým. Nakoniec nezabudnite húseničke dokresliť tvár.

 

Na tvorivú prácu s deťmi môžete využiť aj ďalšie jesenné aktivity.

 


Zdroje:
Veľká kniha pre šikovné ruky
Tereza Příkazská: Tvoríme po celý rok

 

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku