Chcete mať sústredenú a kreatívnu myseľ? Behajte!

Pravidelný beh zlepšuje zdravie – posilňuje srdce, znižuje riziko srdcového infarktu, zlepšuje pružnosť ciev, znižuje vysoký krvný tlak, pomáha znižovať nadváhu, zväčšuje hustotu kostí a tým zabraňuje osteoporóze.
Pravidelný beh zlepšuje zdravie – posilňuje srdce, znižuje riziko srdcového infarktu, zlepšuje pružnosť ciev, znižuje vysoký krvný tlak, pomáha znižovať nadváhu, zväčšuje hustotu kostí a tým zabraňuje osteoporóze. / Foto: Bigstock

Beh je účinný prostriedok v boji proti civilizačným chorobám. Behom sa dá odbúrať stres, pomáha udržať duševnú rovnováhu a zlepšuje kvalitu spánku. Pravidelný beh zlepšuje zdravie – posilňuje srdce, znižuje riziko srdcového infarktu, zlepšuje pružnosť ciev, znižuje vysoký krvný tlak, pomáha znižovať nadváhu, zväčšuje hustotu kostí a tým zabraňuje osteoporóze.

 

Mozog a beh

Dnes je už dobre známe, že vďaka behu môžeme spaľovať kalórie, môžeme si zlepšiť funkciu dýchacích ciest a posilňujeme si kardiovaskulárny systém. No to nie je všetko. Mnohí, ktorí denne behajú, svorne tvrdia, že práve vďaka behu majú čistejšiu, sústredenejšiu a kreatívnejšiu myseľ. Mnohí z nich tiež prišli na to, že tie najlepšie nápady k nim prišli práve vďaka behu, iní vďaka behu vyriešili množstvo rôznych problémov a uvoľnili svoj stres. Vedci identifikovali niekoľko faktorov, ktoré vysvetľujú pozitívne účinky behu na psychiku. Jedným z nich je zvýšený príjem kyslíka. Pri behaní musíte viac dýchať a tiež rýchlejšie prúdi vaša krv a mozog tým dostáva oveľa viac kyslíka, ako keď sedíte. Aerobik okrem toho ešte stimuluje hippocampus, čo je mozgová žľaza, ktorá  riadi učenie a pamäť. Tí, čo behajú na dlhšie vzdialenosti, mávajú aj euforické pocity, pretože telo sa odmeňuje upokojujúcimi chemickými látkami vrátane endorfínov (hormóny uvoľňujúce bolesť a svalstvo) a endokanabinoidov (látky podobné zložkám v marihuane, ktorú telo vylučuje ako reakciu na stres). Behanie môže pomôcť pri celej rade duševných stavov, ako je napríklad úzkosť, depresia a stres. Niektorým ľuďom vďaka behu vzrástlo i sebavedomie.

 

Pred behom sa rozcvičte

Významným dôvodom, prečo je behanie tak účinné, je aj to, že vyžaduje zapojenie viacerých orgánov tela. Človek sa musí zamerať pozornosť na dýchanie i pohyb. Čiastočné vznášanie sa znamená, že telo dopadá na zem s väčšou razanciou a vytvára sa tak dojem, že kvôli tomu môže dôjsť k zraneniu. Nie je to však až také vážne. I keď mnoho ľudí sa domnieva, že behanie nie je dobré pre kolená, výskum ukazuje pravý opak. Štúdia vykonaná v roku 2017 Národným zdravotným ústavom (National Institutes of Health) ukázala, že beh nespôsobil dlhodobé poškodenie kolien ani osteoartritídu. U bežcov je tiež menšia pravdepodobnosť, že budú mať bolesti kolien, než je tomu o ľudí, ktorí nebehajú. Ďalšie štúdie preukázali, že behanie môže viesť k zvýšeniu kostnej hmoty a spomaliť jej úbytok. To však neznamená, že by boli bežci úplne bez problémov. Bolesti holene, kolien, syndróm iliotibiálního traktu a ďalšie sú u bežcov všetkého veku časté. Tieto zranenia vznikajú hlavne  kvôli nesprávnemu držaniu tela.Naše telá sú pre beh veľmi dobre prispôsobené, ale dnešný životný štýl dramaticky zmenil spôsob, akým sa pohybujeme. Hodiny vysedávame pri počítačoch,  a to z nás robí ľudí  nepripravených na väčšiu rýchlosť, ktorú využívame pri behu. Z tohto dôvodu je potrebné sa na beh vopred pripraviť. Odborníci odporúčajú  štyri základné cviky, ktoré nám môžu pomôcť predchádzať problémom pri behu. Sú to  drepy, kliky, výpady a angličáky. Veľa bežcov kladie dôraz na obuv ako na primárnu ochranu pred rizikami behania. Určite je vhodné investovať do niečoho lepšieho, ale nespoliehajte sa pri prevencii zranení iba na topánky. Pozor si musia dávať predovšetkým jedinci so srdcovo-cievnymi chorobami, cukrovkou, ortopedickými problémami a ľudia starší ako 50 rokov.

 

Nastavte si vlastné tempo

Behanie je výhodný spôsob, ako zabezpečiť tridsať minút fyzickej aktivity, ktorú podľa zdravotných odborníkov potrebujeme na odvrátenie obezity a chronických ochorení. Odborníci však upozorňujú na to, že je potrebné začínať rýchlou chôdzou. Vhodné je rozbehnúť sa na 10 sekúnd, potom spomaliť a znovu sa rozbehnite. Druhý deň to zvýšte na pätnásť sekúnd. No a postupne budete bežať normálne. Dôležité je však vlastné tempo. Nie je vhodné to s behom preháňať. Vedci zistili, že zatiaľ čo umiernené dávky behania môžu posilniť kĺby a zlepšiť funkcie srdca, dlhodobé zachádzanie za svoje hranice môže organizmus opotrebovať a viesť k vážnym srdcovým ťažkostiam. Behanie sa  môže stať až návykové, hlavne keď sa človek snaží prekonať behom stresové obdobie  svojho života. Ak si prajete, aby sa stalo behanie súčasťou vášho života, odporúča sa nastaviť si plán, ktorý zohľadňuje skutočnosť, že sa chcete behu venovať veľmi dlhú dobu. Dávajte si výzvy, ale nenastavujte si latku tak vysoko, aby vás to vyčerpalo a vy to napokon vzdáte. A čo je dôležité - užívajte si to.

 

Pozitíva rekreačného behu v skratke

Behať môžeme prakticky všade a vždy. Jediné čo potrebujeme je vhodná obuv a primerané športové oblečenie. Rekreačný beh zahŕňa v sebe veľké množstvo pozitív.

  • Behanie odbúrava stres, depresie a zlepšuje celkovú psychickú pohodu. Jednu až dve hodiny po behu sa v tele uvoľňujú endorfíny, ktoré zlepšujú náladu a pocit psychickej pohody. Vďaka lepšiemu prekrveniu mozgu zlepšuje pamäť a schopnosť koncentrácie.
  • Spomaľuje proces starnutia a predlžuje aktívnu časť života.
  • Spomaľuje zmenšovanie vitálnej kapacity pľúc v dôsledku starnutia.
  • Pôsobí ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Je veľmi účinný prostriedok na tréning srdcovo-cievneho systému. Posilňuje srdce a zlepšuje transport kyslíka do celého tela, čím znižuje riziko mnohých ochorení predovšetkým srdcového infarktu a mozgových príhod.
  • Spomaľuje rednutie kostí počas starnutia a tým odďaľuje riziko vzniku osteoporózy.
  • Zlepšuje kvalitu spánku. Urýchľuje zaspávanie a prehlbuje spánok.
  • Znižuje hladinu „zlého“ (LDL) a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL).
  • Znižuje obsah triglyceridov v krvi.
  • Znižuje tlak krvi. Je jeden z najlepších prirodzených prostriedkov na zníženie zvýšeného tlaku krvi.
  • Primerané zaťaženie organizmu behom zlepšuje a udržuje dobrú funkciu imunitného systému. Zvyšuje energiu na zvládanie každodenných povinností pracovného a rodinného života.
  • Zvyšuje sebadôveru.
  • Zlepšuje sexuálny apetít a potenciu.
  • Je ideálna možnosť ako si znížiť/udržať optimálnu telesnú hmotnosť a tým predchádzať obezite, ktorá je príčinou viacerých civilizačných chorôb.
  • Pomáha predchádzať viacerým druhom rakoviny.
Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku