Ako sa dostať zo stavu FOMO do stavu JOMO?

Keď uvoľníte konkurenčný a úzkostlivý priestor vo svojom mozgu, budete mať omnoho viac času, energie a emócií, aby ste si vychutnali  svoje skutočné priority.
Keď uvoľníte konkurenčný a úzkostlivý priestor vo svojom mozgu, budete mať omnoho viac času, energie a emócií, aby ste si vychutnali svoje skutočné priority. / Foto: Paul Hanaoka Unsplash

Stále kontrolujete e-maily, správy a sociálne siete? Počítate lajky pri statusoch a máte pocity úzkosti, ak vám ľudia neprejavili zdvihnutými palcami dostatok pozornosti? Ste v strese, aby vám niečo neuniklo a vy budete posledný, kto by sa to dozvedel? Možno si to neuvedomujete, ale máte problém.

 

Strach z chýbania -  FOMO (fear of missing out) sa stáva problémom dneška a významné rozmery nadobudol hlavne kvôli sociálnym médiám. Je to strach z toho, že rýchlo nezareagujete na nejakú informáciu, že vám niečo dôležité unikne, že niečo nebudete hneď vidieť, počuť a podobne. FOMO môže byť naozaj nebezpečné, ale optimisti si podľa magazínu  Search Engine Journal vytvorili opačnú definíciu, ktorú nazvali radosť z chýbania, teda JOMO (joy of missing out). Ide o iný prístup k problematike zahltenia informáciami a digitálnymi podnetmi. Tvrdia, že strach je potrebné zmeniť na radosť. JOMO (radosť z chýbajúceho) spočíva v tom, že človek žije v prítomnom okamihu a je spokojný s tým, kde sa práve  v živote nachádza. V tej chvíli nemusí porovnávať svoj život s ostatnými. JOMO umožňuje žiť život v pomalom tempe, učí  ľudí tešiť sa z reálnych ľudských spojení a z reálneho prežívania negatívnych i pozitívnych emócií. Namiesto toho, aby ste sa neustále snažili držať krok so sústavne sa  meniacimi  situáciami na sociálnych sieťach, JOMO vám umožňuje byť tými, kým v skutočnosti ste. Odborníci tvrdia, že práve v tomto spočíva tajomstvo v hľadaní šťastia. Keď uvoľníte konkurenčný a úzkostlivý priestor vo svojom mozgu, budete mať omnoho viac času, energie a emócií na to, aby ste si vychutnali  svoje skutočné priority a túžby.

 

Tí, ktorí si budujú osobnú značku na sociálnych sieťach, to majú ťažké

Budovanie osobnej značky na sociálnych sieťach je náročná vec. Musíte pôsobiť cool, musíte produkovať dokonalé posty a fotky, musíte okamžite reagovať na komentáre a všetko podstatné lajkovať. Toto všetko zaberá obrovské množstvo času. Prichádzate o spánok, pokoj a pohodu. Keď vidíte dokonalé profily osobností sociálnych sietí, musíte za tým vidieť aj množstvo práce a odriekania. Niektorí si dokonca platia ľudí, ktorí im toto všetko pravidelne zabezpečujú. Ak s tým chcete začať aj vy, musíte si poriadne premyslieť, či sa vo svojom živote chcete zaoberať práve totuto činnosťou. Musíte si uvedomiť, či naozaj všetko, čo robíte, musíte zdieľať. Naozaj potrebujete informovať o všetkom, čo obedujete, ako cvičíte, s kým ste sa stretli, čo čítate, kde nakupujete? Ďalším hnacím motorom FOMO je spoločenský tlak, keď túžite byť na správnom mieste so správnymi ľuďmi. Tento tlak zo strany spoločnosti v kombinácii so strachom z chýbania (FOMO) vás môže zničiť a môže znížiť vaše šťastie. Ak nepracujete v odbore, v ktorom vás zdieľanie informácií, fotiek a videí živí, môžete pokojne od FOMO prejsť k JOMO. Vôbec nemusíte mať oči prilepené k obrazovke 12 hodín denne. Môžete robiť veľa iných činností. Môžete si čítať, meditovať, športovať, prechádzať sa, rozprávať s priateľmi, navštevovať rodinu. A môžete to robiť bez toho, aby ste sa fotili a hneď to niekde posielali. Myslite aj na to, že ak nie ste svetoznáma modelka alebo futbalista aj tak na tom nič nezarobíte.

 

Čítanie je skvelé odpojenie od digitálneho sveta, ktorý nás neustále ženie naháňať sa z aniečím, čo vôbec nemá zmysel. / Foto: Bigstock

 

Odvykanie nie je až také jednoduché

Odvykanie od mobilov a počítačov však nie je až také jednoduché, ako sa možno na prvý pohľad zdá. Nutkanie na dovolenke odfotiť svoju ruku s drinkom a s palmou v pozadí je naozaj veľmi lákavé. Čo by sa stalo, keby ste to neurobili? Odpoveď je jednoduchá. NIČ. Realita je však taká, že 70 percent ľudí na dovolenke sa nevie odpútať od obrazoviek. Keď čítate e-maily, komentujete statusy, zdieľate a lajkujete, tak prichádzate o to, prečo ste vlastne prišli na dovolenku. Prichádzate o ničnerobenie. A okrem toho vaša myseľ sa zamestnáva cudzími životmi, problémami a radosťami. Zbytočne sa zeoberáte negativitou, stresom, úzkosťami, ktoré často pramenia práve zo sociálnych sietí. Ako si potom môžete na dovolenke oddýchnuť? Už naozaj veľké množstvo odborníkov poukazuje na to, že Instagram, Facebook a Twitter nás okrádajú o pokojný spánok a budovanie vzťahov v skutočnom svete. Možno sa vám zdá, že ste denne na sociálnych sieťach len pár minút, ale zdanie klame. Posúďte sami:

 

    5 minút denne = 30 hodín za rok

    15 minút denne = 91 hodín ročne

    30 minút denne = 182 hodín ročne

    1 hodina denne = 365 hodín ročne

 

Prechod z FOMO na JOMO vám môžu urýchliť tieto kroky

  • Nezúčastňujte sa každej online diskusie. Aj keď to technológie umožňujú, robiť to nemusíte.
  • Využite nástroje na kontrolu času pri obrazovke. Možno zistíte, že pri nej trávite viac času, ako si myslíte.
  • Prestaňte kontrolovať e-maily po ôsmej hodine večer a pred ôsmou ráno.
  • Naplánujte si osobné schôdzky namiesto telefonovania. Pomáha to pri zmene organizovania času.
  • Vyberte si jednu vec, na ktorú sa chcete zamerať. Naše mozgy se nemôžu sústrediť na viac náročnejších činností.
  • Uvedomte si, že nič nemusíte riešiť tak rýchlo, ako si myslíte. To platí aj pre statusy na sociálnych sieťach.
  • Nastavte si hranice a tvrdé pravidlá s odmenou na konci.
  • Choďte do kníhkupectva. Kúpte si papierovú knihu, dajte si kávu a telefón nemajte pri sebe.
  • Cvičenie je zdravé a prospešné, a to aj počas prechodu na JOMO.
  • Plánujte si JOMO čas a pouvažujte, kde ho budete prežívať. Presne si plánujte stretnutia s priateľmi a príbuznými.Tešte sa z rodinných stretnutí. Vážte si ľudí, ktorí sú pre vás skutočne dôležití.Rozvíjajte si hlboké vzťahy plné harmónie a lásky.
  • Ak máte pocit, že ste v neustálom konkurenčnom boji s niekým na sociálnych sieťach, potom prehodnoťte, prečo sa takto cítite a či je skutočne potrebné sa takýchto súbojov zúčastňovať.
  • Odhaľte jednotlivcov, ktorí spúšťajú váš FOMO alebo spôsobujú akýkoľvek typ negativity a vyhýbajte sa im.
  • Aj keď chcete niekomu pomôcť, ale cítite, že to bude mať negatívny vplyv na vás, povedzte NIE, a to preto, aby ste sa vy sami chránili. Sebaobrana a sebaláska začínajú tým, že sa naučíte povedať NIE.
  • Naučte sa sledovať vlastné myšlienky. Vychutnávajte si chvíle sami so sebou a v tichu.

 

A tiež je veľmi dôležité, keď si prepočítate, koľko času ušetríte, keď denne zmenšíte počet hodín na sociálnych sieťach. Budete prekvapení, koľko nových a možno aj zaujímavejších činností budete môcť robiť. A čo je najdôležitejšie, možno si viac začnete vážiť ľudí okolo seba a naučíte sa aj viac vnímať čaro prírody či bežné veci všedného dňa.

Čítajte viac o téme: Sociálne siete
Zdieľať na facebooku