Štúdie ukazujú, že starať sa o dieťa je ťažšie, ako robiť vrcholový šport

Príchod dieťaťa do rodiny nesprevádzajú len príjemné a šťastné pocity. Opak je niekedy pravdou.
Príchod dieťaťa do rodiny nesprevádzajú len príjemné a šťastné pocity. Opak je niekedy pravdou. / Foto: Bigstock

Vrcholoví športovci by vedeli veľa rozprávať o tom, aký je ich denný režim prísny. Koľko obety si vyžaduje povolanie, ktoré tak milujú.  Napriek tomu existuje ešte jedno „povolanie“, ktoré možno označiť za náročnejšie - materstvo. V čom ho možno prirovnať k vrcholovému športu?

 

Hoci vám každá mama povie, že túto svoju "prácu" miluje a za nič na svete by ju nezavesila na klinec, starostlivosť o dieťa si vyžaduje dennodenne obrovské množstvo energie a to aj od mám, ktoré na to vôbec neboli pripravené. Emocionálne búrky, výkyvy nálad a večné pochybnosti o tom, či všetko robíte dobre, súvisia hlavne s hormónmi alebo nekonečnou únavou. Ale nie je to len z týchto dôvodov. Existuje ešte množstvo ďalších príčin, ktoré nám rolu materstva sťažujú. 

 

Túžba po dokonalosti

Športovci sú neustále pod tlakom, aby podávali svoj najlepší výkon. Majú svoje jasné ciele a tie sa snažia deň čo deň prekračovať. Túžia po dokonalosti. Podobne sú na tom aj dnešní rodičia. Neustále hľadajú cesty, ako svojim deťom poskytnúť v živote to najlepšie. Vedia, že to, čo dávajú svojim deťom dnes, sa viac nezopakuje. Prečo však takýto tlak rodičom neprospieva?

 

Napríklad belgickí vedci v rámci dlhoročného výskumu dospeli k záveru, že čím je rodič vzdelanejší, tým u neho hrozí väčšie riziko syndrómu vyhorenia a čím je rodič ambicióznejší, tým častejšie trpí pocitom nedostatočnosti, menejcennosti a nízkym sebavedomím. Prečo to tak je? Je to preto, lebo ich túžba po tom, aby boli najúspešnejší a najlepší vo všetkom, čo práve robia, spôsobuje, že sa cítia pod permanentným obrovským tlakom. Nároky, ktoré si kladú sami na seba, môžu byť aj nereálne a ak to čo najskôr nepochopia, majú veľkú šancu, že si sami privodia psychické problémy. Vedci zdôrazňujú, že nie je potrebné byť dokonalým rodičom. Úplne stačí, keď budete láskyplnými rodičmi. Takýchto rodičov deti potrebujú.

 

Nereálne očakávania kvôli sociálnym sieťam

Instagram, Twitter a Facebook sa môžu pre rodičov stať veľmi stresovým prostredím. Ich sledovaním môžu nadobudnúť pocit, že mať dieťa sprevádzajú len oslnivé pocity a všetko je krásne, dokonalé a harmonické. Stretávajú sa tu s dojemnými, nežnými a sladkými obrázkami šťastných rodín, vysmiatych a dokonalých mamičiek s úžasnými detičkami v náručí. Na fotografiách sa tiež často nachádzajú nádherné elegantné kočíky, milé detské oblečenie a obrovské množstvo hračiek. A vy ste možno nevyspatá, unavená, nenalíčená a ste rada, že stihnete pustiť práčku a uvariť jednoduchý obed. Pohľad na tieto fotografie je potom naozaj deprimujúci. Psychológovia sa zhodujú v tom, že sociálne siete sa v posledných rokoch stále častejšie stávajú príčinou vzniku depresií, úzkostí a porúch spánku. Je naozaj potrebné si uvedomiť, že veľa z toho, čo vidíte na sociálnych sieťach, je často zámerne upravená realita, ktorá zobrazuje len niekoľko okamžikov zo života a nie celú pravdu.

 

Máte pocit, že si nemôžete urobiť prestávku

Prvé mesiace, kým si zvyknete na starostlivosť o dieťa, sú väčšinou veľmi monotónne a vyčerpávajúce. Občas môžete mať dokonca pocit, že je to ako bežať maratón i napriek tomu, že na taký výkon nemáte patričnú kondíciu. Máte pocit, že nemáte nárok na dovolenku, že nemôžete mať ani jeden deň  voľno, že dieťatko je na vás svojou bezbrannosťou úplne odkázané a vy nemôže prestať. Na základe skúmania vedcov sa zistilo, že matky si svoje deti začínajú užívať približne až v 6 mesiaci ich veku. Tak dlho im trvá, než sa dokážu vyrovnať s touto zásadnou životnou zmenou. Tak dlho im tiež trvá, kým prijmú rolu rodiča, úplne novú zodpovednosť a kým sa dokážu adaptovať na aktuálnu situáciu so všetkým, čo so sebou prináša.

 

Zistilo sa, že 52 percent matiek má pocit, že po narodení dieťaťa stratili svoju identitu a 35 percent má pocit, že chce opustiť priestor a chce začať pracovať. Trápi ich aj strata spoločenského života, pričom 55 percent sa priznalo, že je ťažké zvyknúť si, že nemôžu jednoducho ísť von, kedykoľvek chcú. Mnohé matky stratili svoje spoločné záujmy s existujúcimi priateľmi, pričom 52 percent považovalo za nevyhnutné vybudovať si nový okruh priateľov. A len 56 percent cítilo, že ich partner im poskytol dostatočnú podporu počas týchto vyčerpávajúcich prvých mesiacov. Ale aj napriek všetkým týmto zisteniam mamičky uviedli, že mať dieťa je najlepšia vec, ktorú urobili a pozitívne aspekty materstva v neskorších mesiacoch začali prevažovať nad tými negatívnymi. Odborníci tiež zistili, že čím viac síl, úsilia a energie investujete do rodičovstva, tým viac ste ohrození, že sa u vás rozvinú úzkosti a depresie. Nie je preto vhodné sa úplne obetovať, snažte sa zachovať aj svoje ďalšie role a nielen tú rodičovskú. Ak je to len trochu možné, požiadajte o pomoc občas babičku, niekoho z rodiny alebo si na pár hodín zaplaťte opatrovateľku. Aspoň občas si urobte len deň pre seba.

 

Trpíte pocitom, že strácate sami seba

Hlavne mamičky hnevá to, že nepatria už len samy sebe, nie sú panie svojho času a že všetka sila a energia je venovaná potrebám dieťaťa a domácnosti.  Tieto pocity a prípadne aj skryté výčitky kvôli frustrácii, môžu viesť k psychickej nepohode.Odborníci tvrdia, že netreba strácať hlavu, lebo deti veľmi rýchlo rastú, postupne si vytvoríte spoločný režim a pôvodne časy sa čoskoro vrátia.

 

Cítite príliš veľa zodpovednosti

Byť rodičom znamená plniť viacero úloh. V podstate ste kuchárka, zdravotná sestra, učiteľka, upratovačka... Veľké množstvo úloh spôsobuje stres. Štúdia potvrdila, že čím viac investujete do rodičovstva, tým vyššie sú vaše šance na depresiu alebo úzkosť. Aby ste tomu zabránili, učte svoje dieťa samostatnosti odmalička. Pýtajte sa ho, čo chce robiť alebo jesť a požiadajte ho, aby si upratovalo svoje hračky.

 


Zdroj: brightside.me
Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku