Hrať sa môžete aj v tme. Niekoľko hier pre deti na školské výlety či do táborov

Tma zážitky umocňuje a rozvíja aj detskú fantáziu.
Tma zážitky umocňuje a rozvíja aj detskú fantáziu. / Foto: Bigstock

Nočné hry sa dajú hrať v lete, väčšinou v táboroch, ale  rovnako aj počas lyžiarskeho kurzu či v škole v prírode.

 

Učitelia či vychovávatelia na rôznych kurzoch alebo v táboroch sú so žiakmi aj večer a v noci. Tma zážitky umocňuje a detská fantázia sa postará o ostatné. Nikdy však nenúťte všetkých žiakov, aby hrali nočné hry, rešpektujte, ak sa niekto veľmi bojí. Hry prispôsobujte veku detí a nezabúdajte aj na bezpečnosť. Vymýšľať každý deň pre žiakov vždy nový program a rôzne hry je niekedy veľmi náročné, a tak vám ponúkame niekoľko hier, ktoré môžete využiť večer alebo v noci, v miestnosti, ale aj v prírode.

 

Hra Kamene

Poukladajte kamene po zemi. Žiaci sa vyzujú a učiteľ zhasne svetlo. Potom poslepiačky, bez kriku a zbytočných zvukov musia bosými nohami objaviť čo najviac kemeňov, ktoré potom pozbierajú a vložia si do sáčku. Vyhráva ten žiak, ktorý nájde najviac kameňov.

 

Hra Hľadanie citátov

Hru môžete využiť na lyžiarskom kurze. Na prípravu hry si rezervujte dostatok času. Vytvorte tzv. majáčiky, čo sú zo snehu vytvorené duté valce, vo vnútri ktorých horí sviečka. Vo večernej tme to pôsobí kúzelným dojmom, plamienok žiari cez  tenké steny a pripomína svetielkovanie majáku. V neprehľadnom teréne rozostavte 10 majáčikov a ku každému položte nejaký citát. Hľadači potom vyrazia z chaty s ceruzkou a zápisníkom. Každý pátra samostatne a zapisuje si, čo pri majáčikoch našiel. Vyhráva síce ten, kto prvý prinesie späť všetky citáty, ale pekný pocit z tejto hry si odnesú všetci.

 

Hra Útok na sviečky

Jedno družstvo sa rozostaví napravo od deliacej čiary, druhé naľavo. Každé družstvo rozostaví na svojej strane vo vzdialenosti cca 20m od deliacej čiary päť sviečok, jednu od druhej vždy vo vzdialenosti niekoľkých metrov. Hra sa začína okamihom zapálenia sviečok. Obe družstvá začnú paľbu snehovými guľami na sviečky súperov a snažia sa ich čo najskôr zhasnúť. Družstvo, ktorému zhaslo všetkých päť plamienkov, prehralo.

 

Hra Chyťte vlka

Hráč, ktorý predstavuje vlka, má v ruke baterku a rozsvieti ju až v určitej vzdialenosti od ostatných hráčov. Tí vyrazia za ním a snažia sa ho chytiť. Vlk však po krátkej chvíli baterku zhasne a opäť sa snaží uniknúť tmou. Čím tichšie sa pohybuje, tým väčšie šance má uniknúť.

 

Hra Nočné dobrodružstvo

Zbaľte do ruksakov nejaké jedlo, nápoje, pribaľte baterky a vyberte sa po zotmení na dobrodružnú výpravu. Netreba chodiť ďaleko, žiaci sa potešia aj výletu neďaleko chaty. Sledujte svetlušky, počúvajte nočné zvuky, pozerajte na hviezdy.  Na druhý deň môžu o tom všetkom niečo napísať.

 

Hra Hľadajte cestu

Vyznačte trasu a povedzte žiakom, ktoré predmety im budú slúžiť ako znamenie, kadiaľ majú kráčať. Môžete použiť výrzanejšie značky. Napríklad fosforeskujúce tyčinky, reflexné pásky, biele kusy látky alebo sviečky v pohároch. Hlavnou úlohou je prísť do cieľa, kde žiakov môže čakať malá odmena. Môžu ísť vo dvojiciach alebo v skupinách.

 

Hra Záhadné poháre

Do sklených pohárov vložte rôzne veci. Potom žiaci so zaviazanými očami pristupujú k jednotlivým pohárom a snažia sa hmatom zistiť, o aký predmet ide. Hru môžete obmeniť aj tak, že budú podľa chuti zisťovať, aké je to jedlo.

 

Hra Improvizácie

Žiaci sa rozdelia do dvoch družstiev. Učiteľ vytvorí aj skupinu hercov. Učiteľ tajne oznámi hercom námet hry. Napríklad to môže byť čakanie na autobus, skákanie do bazéna, čakanie v čakárni u zubára, skákanie padákom, jedenie nechutnej potraviny a podobne. Herci po tme hrajú. Keď učiteľ zasvieti baterku, znehybnejú. Žiaci hádajú, čo asi herci hrali. Vyhrá to družstvo, ktoré viackrát uhádlo.

 

Hra Dokresli obrázok

Pri rozsvietenom svelte žiaci začnú kresliť obrázok. Učiteľ potom zhasne svetlo a oni ho majú dokresliť potme.

 

Hra Topánky

Všetci žiaci sa vyzujú. Topánky poukladajú na kopu v strede miestnosti. Učiteľ zhasne svetlo. Žiaci sa snažia nájsť hmatom vlastné topánky a čo najrýchlejšie si ich obuť.Vyhráva ten žiak, kto sa obuje prvý.

 

Hra Cukrík

Jeden žiak ide za dvere. Potom v miestnosti, v ktorej je tma, ukryte cukrík. Žiaka zavolajte do miestnosti.Jeho úlohou je  cukrík nájsť, pričom ostatní žiaci ho usmerňujú tak, že na neho volajú teplo alebo zima, a to podľa toho, či sa k cieľu blíži alebo nie.

 

Hra Balóniky

Každý žiak má na nohe uviazaný špagát, na ktorom je pripravený nafúknutý balón. V miestnosti, v ktorej je tma, znie hudba a žiaci sa snažia prasknúť si navzájom svoje balóny. Zároveň strážia svoje balóny. Komu balón praskne, vypadáva z hry. Vyhráva žiak, ktorý zostane ako posledný s neporušeným balónom.

 

Hra Blchy a kocúr

Všetky blchy si zaviažu oči. Kocúr sa snaží chytiť blchy, ktoré behajú okolo a pokúšajú sa objať. Blchy, ktorých sa kocúr dotkne, vypadávajú z hry. Kocúr sa však nesmie dotknúť tých dvoch bĺch, ktoré sa objímajú. Kocúr musí neustále aj mňaukať, aby ho blchy dokázali lokalizovať. Na znamenie, ktoré dá kocúr, sa dvojice zachránených bĺch od seba oddelia a hra pokračuje ďalej.

 

Hra Keď sa otočím, nehýbte sa!

Táto hra sa hrá vonku, keď je pekná noc a mesiac svieti. Jeden žiak sa postaví čelom k stene, ostatní stoja na štartovacej čiare niekoľko metrov od žiaka. Žiak dlaňami udiera ostenu a pospevuje si: "1,2,3 Mesiac!” Spolužiiaci sa počas tejto doby snažia dostať čo najbližšie k stene. Pri slove MESIAC sa žiak zvrtne a ostatní musia znehybnieť. Ak sa to niekomu nepodarí, musí sa vrátiť na štart. Ten žiak, ktorému sa podarí dostať sa až k žiakovi pri stene bez toho, aby ho pristihol pri akomkoľvek pohybe, získa právo zaujať jeho miesto.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku