Týmto témam sa na pracovisku radšej vyhnite

Ak sú dobré vzťahy na pracovisku, vyskytuje sa menšia fluktuácia, zamestnanci pociťujú vyššiu motiváciu, ľahšie sa plnia ciele organizácie, firma pôsobí aj navonok profesionálne.
Ak sú dobré vzťahy na pracovisku, vyskytuje sa menšia fluktuácia, zamestnanci pociťujú vyššiu motiváciu, ľahšie sa plnia ciele organizácie, firma pôsobí aj navonok profesionálne. / Foto: Shutterstock

V práci dnešný človek trávi veľké množstvo času, preto je veľmi dôležité, aby sa v nej cítil dobre, bol spokojný a vyrovnaný. Ideálne je, keď vzťahy na pracovisku sú pre všetkých prospešné, keď zamestnanci dodržujú určité pravidlá, a to napríklad aj v komunikácii.

 

Dobré vzťahy medzi spolupracovníkmi sú pre organizáciu veľmi dôležité z viacerých dôvodov. Ak sú dobré vzťahy,  vyskytuje sa menšia fluktuácia, zamestnanci pociťujú vyššiu motiváciu, ľahšie sa plnia ciele organizácie, firma pôsobí aj navonok profesionálne, či už na zákazníkov, obchodných partnerov alebo na širokú verejnosť. Samozrejme, na pracovisku by mala prebiehať aj vhodná komunikácia, ktorá prispieva k posilňovaniu vzťahov. Niekedy sa však kolegovia pozabudnú a začnú v práci diskutovať o veciach, o ktorých by sa hovoriť nemalo. Akým témam sa teda v práci radšej vyhýbať?

 

Nekritizujte predošlé zamestnanie

Možno máte na predošlé zamestnanie z nejakých dôvodov zlé spomienky. Nech však práca bola akokoľvek náročná a nepríjemná, nemali by ste na ňu v novej práci otvorene nadávať, naopak, mali by ste nájsť čokoľvek pozitívne, čo o nej môžete povedať. Neustále sťažovanie sa na predošlé zamestnanie totiž môže vytvárať dojem, že nedokážete prevziať zodpovednosť za vlastné činy a hľadáte niekoho, na koho zvaliť vinu. Každá práca vám niečo dá, posilní vás a niečo vás naučí. Ak to takto nevnímate, môžete pôsobiť veľmi nevďačne.

 

Nerozprávajte o politike

Každý psychológ tvrdí, že o politike by sa v práci rozprávať nemalo. Môže sa totiž stať, že váš nadriadený bude mať celkom opačný názor a s tým vaším nebude súhlasiť. Niekedy sú ľudia ješitní, niektorí sa  dokážu pre odlišné názory dlho hnevať a nadriadený vám to môže dať pocítiť. Určite nechcete zažiť bossing na pracovisku.

 

Nehovorte o všetkých svojich nápadoch

A hlavne nehovorte o tom, že už potrebujete zmenu a hľadáte si novú prácu. Zbytočne túto vašu predstavu nerozoberajte s kolegami.Najlepšie urobíte, ak o prípadnej zmene pozície poviete svojmu nadriadenému vtedy, keď už si budete istí, že sa chystáte odísť. Keď to totiž prezradíte svojim kolegom, možno vás nebude chcieť podporovať každý z nich, dokonca sa niektorý môže obrátiť proti vám, začať šíriť klebety alebo sa vám bude snažiť robiť nejaké problémy. Niekedy je naozaj lepšie o niektorých veciach mlčať.

 

Nerozprávajte o svojich zdravotných problémoch a o detailoch zo súkromného života

Ak sa kolegyni posťažujete, že vás bolí chrbát, nie je na tom nič zlé, no nemusia všetci vaši kolegovia vedieť každý detail týkajúci sa vášho zdravia. Je skvelé pochváliť sa úspechmi svojich detí či tým, že máte práve s partnerom či s partnerkou výročie, dbajte však na to, aby ste konverzáciu o osobných vzťahoch držali viac v pozitívnej rovine a nezachádzajte do detailov. Hovoriť na pracovisku o intímnych veciach nie je vhodné. Takéto veci je múdrejšie rozoberať skôr s priateľmi mimo práce, ktorým dôverujete.

 

Pozor na sťažnosti na kolegov či nadriadených

Aj keď každý občas cíti potrebu ventilovať si frustráciu u kolegu, nemusíte pochodiť práve najlepšie. Klebety sa totiž na pracoviskách šíria nesmierne rýchlo. Často k nim ľudia pridajú skreslené informácie a napokon sa môžu dostať do uší tým nesprávnym ľuďom.

 

Nekritizujte neustále dianie na pracovisku

Mimoriadne dôležité je vyhnúť sa kritike firmy, v ktorej pracujete. Možno sa síce neuberá všetko podľa vašich predstáv, vždy však existuje konštruktívny spôsob, ako o možnostiach nápravy hovoriť s vedením. Na kritiku využívajte porady alebo dialóg medzi štyrmi očami s nadriadenými.

Čítajte viac o téme: Produktivita
Zdieľať na facebooku