7 dôvodov, prečo sú starí rodičia pre deti dôležití

Starí rodičia sú bezpečnou oázou pre deti, ktoré neustále potrebujú istotu v tomto chaotickom svete.
Starí rodičia sú bezpečnou oázou pre deti, ktoré neustále potrebujú istotu v tomto chaotickom svete. / Foto: Bigstock

Všetci,  teda rodičia, deti i starí rodičia môžu mať z úzkych vzájomných väzieb prospech a množstvo zážitkov. Pevné rodinné väzby prospievajú všetkým a robia život krásnejším a radostnejším.

 

Štúdia Oxfordskej univerzity tvrdí, že vnúčatá, ktoré majú nablízku starých rodičov, majú menej emocionálnych problémov, úzkostí a problémov so správaním. Ľahšie sa vyrovnávajú s traumatickými životnými situáciami, ako je napríklad rozvod rodičov alebo aj šikanovanie v škole. Starí rodičia sú akousi bezpečnou oázou pre deti, ktoré neustále potrebujú istotu v tomto chaotickom svete, ktorý ich dennodenne zneisťuje. Starí rodičia často pomáhajú pri činnostiach a povinnostiach, ktoré pracujúci rodičia nestíhajú zrealizovať. Starí rodičia však nepomáhajú vnúčatám len vidieť svet šťastnejšie a pozitívnejšie. Tých benefitov je oveľa viac. Pozrime sa na ne.

 

1 | Majú anjelskú trpezlivosť

Ak sú už starí rodičia na dôchodku, určite nemajú až taký nabitý program ako rodičia. Ak majú dobrý vzťah s vnúčatami, bývajú dostatočne blízko a sú zdraví, väčšinou im nerobí problém robiť s vnúčatami tie činnosti, na ktoré rodičia nemajú čas. Starí rodičia majú trpezlivosť i na tie veci, na ktoré rodičia nemajú ani pomyslenie. A sú tiež radi, že môžu pomôcť a zase na druhej starne, vnúčatá im prinášajú zdroj novej energie, radosť, vitalitu a dôvod ráno vstať a naplánovať si deň zaujímavými činnosťami. Vnúčatá tak vidia, že ich potreby sú vnímané vážne, a to je pre ich zdravý vývoj veľmi dôležité.

 

2 | Podporujú vnúčatá a ich rodičov všade tam, kde len môžu

Ak sú v rodine vytvorené priateľské vzťahy založené na dôvere, pozornosti a vzájomnej láske, tak pomoc prarodičov je obrovským darom. Nie všade je to však takéto ideálne. Smolu majú tí, ktorí majú starých rodičov ďaleko alebo tí, ktorí nemajú s rodičmi dobré vzťahy. Na to však je potrebné myslieť už skôr, možno už pri výbere partnera. Všetci tí, ktorí však pomoc starých rodičov využívajú, jednoznačne tvrdia, že bez nich by si život nevedeli predstaviť. Vďaka starým rodičom môžu ísť matky pracovať skôr, ale nielen to. Aj keď sú na materskej dovolenke, nie je pre nich nič krajšie, ako keď si môžu aspoň na chvíľočku oddýchnuť, keď im starí rodičia postrážia deti. Mnohí svorne tvrdia, že občas im starí rodičia pomáhajú aj finančne. Pre slobodné matky je pomoc starých rodičov priam životne dôležitá! Starí rodičia pomáhajú aj vtedy, keď cítia, že partneri potrebujú byť už sami, keď sa chcú venovať kultúre alebo športu. A všetko to robia s láskou a zadarmo.

 

3 | Takmer vždy dokážu poradiť

Dnes ľudia hľadajú informácie hlavne na internete, ale dlhoročné skúsenosti starých rodičov nie sú tiež na zahodenie. Starí rodičia so svojimi deťmi prežili už to, čo dnes prežívajú oni so svojimi deťmi. Ak mladí ľudia vnímajú rady starších s rešpektom a úctou, môžu sa vďaka nim vyhnúť ďalším chybám pri výchove. Ale to je tiež o pokore. Niektorí mladí rady starších neberú vážne, zosmiešňujú ich a v takom prípade si musia aj veľa nepríjemných vecí vyskúšať na vlastnej koži. Všetko súvisí s hodnotami a s postojom k životu.

 

4 | Sú pozorní a trpezliví poslucháči

So starými rodičmi vnúčatá väčšinou prežívajú veselé chvíle, a tak necítia smútok alebo napätie. Starí rodičia majú od udalostí väčší odstup a môžu na rozdiel od rodičov poskytnúť aj neutrálne rady. Sú menej prísni a viac preferujú trpezlivosť, dôveru a porozumenie. Dokážu aj niekoľko hodín aktívne počúvať a naplno sa vnúčatám venovať.

 

5 | Rozmaznávajú, ale to je občas dobre

Rozmaznávajú preto, lebo nenesú plnú zodpovednosť za výchovu. Nemusia zavádzať rovnaké pravidlá ako doma, kde musí byť všetko zorganizované, aby v rodine prebiehalo všetko hladko. A tak poskytujú vnúčatám viac slobody.Rodičia sa nemusia báť, že by si voľnejší režim deti prinášali aj domov. Už v ranom detstve vedia veľmi dobre rozlišovať rozdiely medzi viacerými domácnosťami.

 

6 | Vedia zaujať rozprávaním príbehov

Starí rodičia už veľa toho prežili, majú veľa zážitkov, skúseností, a tak radi rozprávajú o svojej mladosti, o svojej práci, o zaujímavých ľuďoch a podobne. Návraty do minulosti a zaujímavé rozprávania pomáhajú vnúčatám orientovať sa v rodinnej histórii a spoznávajú tak svoje vlastné korene.

 

7 | Varia tie najlepšie jedlá

Dedko s babkou poznajú množstvo výborných receptov a majú čas vyvárať aj niekoľko hodín. Varia i také jedlá, na ktoré rodičia často nemajú čas. V mnohých rodinách sa dedia z pokolenia na pokolenie rôzne recepty, a tak ich starí rodičia radi odovzdávajú aj svojim vnúčatám. S trpezlivosťou pečú aj koláče a túto činnosť veľmi radi s nimi robia aj ich vnúčatá.

Čítajte viac o téme: Starí rodičia
Zdieľať na facebooku