Ako sa zbaviť bolesti, ktorú v sebe nosíte? Pomôžu vám tieto 4 kroky

Jeden z najväčších darov, ktorý môže človek sám sebe dať, je pustiť starú bolesť zo svojho života.
Jeden z najväčších darov, ktorý môže človek sám sebe dať, je pustiť starú bolesť zo svojho života. / Foto: Pexels

Každý človek občas zažije v živote nepríjemné situácie. Niektoré nás trápia viac, iné menej a na niektoré nemôžeme dlhé roky zabudnúť. Milióny ľudí sa denne trápia s problémami rôzneho druhu a snažia sa svoj život zmeniť. Niektorým sa to podarí hlavne vďaka tomu, že sa dokážu zbaviť starých bolestí.

 

Akákoľvek nepríjemná životná situácia, či už je to rozchod, finančná kríza alebo strata blízkeho človeka, netrvá navždy. Väčšinou všetko postupne prejde. Trvanie liečby je u každého rôzne, ale väčšinou sa vaše rany zahoja. Nič netrvá večne. Ani to dobré, ani to zlé. Možno sa vám zdá, že nech sa snažíte akokoľvek, stále to bolí rovnako, presne ako v prvý deň. Ale pamätajte si, že každá búrka raz prehrmí a nakoniec sa na oblohe aj tak objaví slnko. Ak človek dlhé roky nosí v sebe negatívne pocity súvisiace s nejakou osobou alebo situáciou, tieto sa potom prenášajú aj do iných vzťahov. Jeden z najväčších darov, ktorý môže človek sám sebe dať, je pustiť starú bolesť zo svojho života. Ak sa dokážete zbaviť starej bolesti, vytvoríte si priestor na prežívanie zdravšieho života. Začnete sa na svet pozerať pozitívnejšie a otvoria sa vám lepšie možnosti na budovanie kariéry či prežívanie vzťahov.

 

Ak chcete, aby bolesť z vášho života zmizla, potom sa riaďte týmito štyrmi krokmi.

 

1 | Odpustite tým, ktorí vás zranili

Je to jedna z najťažších vecí, ktorú budete musieť urobiť. Ale taktiež je to niečo veľmi potrebné. Ak sa chcete v živote pohnúť ďalej, ak chcete uzavrieť jednu kapitolu a začať písať druhú, potom musíte odpustiť. Odpustiť tým, ktorí vás zranili najviac. Skutočné odpustenie je sila, ktorá je silnejšia ako čokoľvek iné, za čo ju chceme ukryť. Ak sa chcete zbaviť negatívnych emócií, nepomôže vám žiadna racionalizácia, pomocou ktorej chcete nájsť pravdu a zároveň vyslobodenie. Nepomôže ani nekonečná analýza skutkov, hľadanie vysvetlení či dôkazov. Pri týchto činnostiach sa neustále pohybujete v negatívnych emóciách. Jedine odpustenie nám dáva šancu vystúpiť z bludného kruhu. Nič iné ako odpustenie nedokáže telo zbaviť jedu. Odpustenie je dôležité pre naše vlastné duševné zdravie. Je to vlastne prejav lásky k sebe samému. Pokúste sa odpustiť aj vtedy, keď ste presvedčení o tom, že druhá strana si to vôbec nezaslúži. Odpustite im už len preto, lebo nechcete už ďalej znášať bolesť vždy, keď si na nepríjemnú udalosť spomeniete. Odpúšťajte, aby ste  vy viacej netrpeli. Odpustenie je dôležité hlavne pre vás. Len po odpustení sa totiž prestávate zaoberať vlastnou minulosťou, zbavujete sa starých zranení, dostávate sa do prítomnosti a pripravujete sa na novú cestu. Bez odpustenia však nevyliečite svoje rany nikdy. Odpustenie znamená víťazstvo nad hnevom a sklamaním.

 

Keď budete v sebe držať všetky negatívne pocity ako hnev, nenávisť či dokonca túžbu po pomste, je to akoby ste v tele mali jed, ktorý vás pomaly, no určite zabíja. Je to, akoby vy ste mali jed, no čakáte, že sa otrávi niekto iný. Takto to jednoducho nefunguje. Ten jed otravuje hlavne vás. Ak chcete skutočne nájsť šťastie a chcete, aby vám obrovský kameň spadol zo srdca, potom musíte odpustiť. A uvedomte si tiež, že odpustenie má vplyv aj na vašu imunitu. Myšlienky a emócie zásadne ovplyvňujú naše zdravie a kvalitu života. Hovorili o tom už aj mnohé učenia v minulosti. Nový vedný odbor v medicíne, tzv. psychoneuroimunológia, sa zaoberá prepojením medzi emóciami a zdravím a hľadá presný mechanizmus, ako emócie cez nervovú sústavu, hormóny a ďalšie látky ovplyvňujú biologické procesy v našom tele. Zjednodušene povedané, psychoneuroimunologia skúma, ako emócie spôsobujú choroby alebo tiež, ako ich lieči. Aj známy český lekár MUDr. Jan Šula tiež upozorňuje na to, že odpustenie predstavuje najväčšiu uzdravujúcu silu.

 

2 | Odpustite sami sebe

Ani druhý krok nebude práve najjednoduchší. Odpustiť iným je jedna vec, no odpustiť sebe samému môže byť často ešte oveľa ťažšie. Každý človek počas života urobí  veľa chýb. Každý z nás sa občas nezachová správne a mohol to urobiť ináč. No taká je cesta napredovania. Kto niečo robí, chýb sa nevyhne. Dôležité je, aby ste si uvedomili, že nemá zmysel sa trestať. Dôležité je z chýb sa poučiť a ísť ďalej. Odpusťte si všetko, čo ste urobili či neurobili a všetko, čo ste povedali či nepovedali. Mnohým ľuďom pri procese odpustenia pomáha technika Ho´oponopono. Ho´ oponopono je starobylá a storočia uchovávaná technika, ktorú obyvatelia Havajských ostrovov odpradávna používajú  ako hygienu duše na to, aby  láska  v ich srdciach zostávala prítomná. Nájdenie vlastného JA pomocou Ho´oponopono je proces riešenia problémov uvolnením spomienok, které prežíváme ako problémy. Tento proces vyvinula Morrnah Nalamaku Simeona, havajská terapeutka. Podľa tejto techniky, ak niečo v našom živote nefunguje, je nutné naše spomienky vyčistiť. Opakovaním slov  milujem ťa, ospravedlňujem sa ti, prosím, odpusti mi, ďakujem ti, ktoré v podstate bežne denne vyslovujeme, dosiahneme vyčistenie od negatívnej energie v nás a zbavíme sa nevhodných myšlienok.

 

3 | Zatvorte dvere za tým, čo už bolo

Jedna naozaj zvláštna vec na minulosti je tá, že už sa nedá zmeniť. To, čo sa stalo, už naozaj nemôžete nijako inak ovplyvniť, takže je najvyšší čas nechať to tak. Spomienky na minulosť vás ťažili už poriadne dlho a teraz je konečne ten správny čas na to, aby ste za sebou zatvorili dvere a pokračovali v živote ďalej. Nemá cenu sa neustále vracať k veciam, na ktorých v podstate už nezáleží. Pretože kým nezatvoríte jedny dvere, nikdy neuvidíte, ktoré všetky ostatné sú pre vás otvorené.

 

4 | Buďte pripravení na zmenu

Keď už odpustíte iným a sami sebe, keď už nájdete dostatok odvahy na to, aby ste minulosť nechali minulosťou, potom si môžete začať vytvárať nový život.  Môže to byť aj život plný šťastia, radosti a všetkého dobrého. Na začiatok stačí, keď si začnete viac všímať veci, ľudí a situácie okolo seba. Keď sa sústredíte na pozitívne veci, po určitej dobe zistíte, že stará bolesť už odišla. A to bude konečný deň vášho víťazstva. Vtedy už budete na sto percent cítiť, že ste nielen sebe i ostatným všetko odpustili, ale tiež nebudete cítiť bolesti, ktoré ste vo svojej duši dlhé roky nosili..

Čítajte viac o téme: Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku