7 pilierov emocionálneho zdravia

O kvalite nášho života i dosiahnutých úspechoch v pracovnej oblasti rozhoduje aj úroveň nášho emocionálneho zdravia.
O kvalite nášho života i dosiahnutých úspechoch v pracovnej oblasti rozhoduje aj úroveň nášho emocionálneho zdravia. / Foto:Shutterstock

O kvalite nášho života i dosiahnutých úspechoch v pracovnej oblasti rozhoduje aj úroveň nášho emocionálneho zdravia. Ľudia, ktorí disponujú vysokou emočnou inteligenciou, dokážu napríklad dobre zvládať svoje pocity, reagovať aj na vyhrotenú situáciu vhodným spôsobom, majú schopnosť viesť ľudí alebo disponujú dobrými komunikačnými zručnosťami.

 

Psychologička Ellen Hendrikson si všimla, že emocionálne zdraví a silní jedinci sa držia istých vzorcov správania. Nazvala ich sedem pilierov emocionálneho zdravia. Psychologička hovorí: „Máloktorý človek má v sebe všetkých sedem pilierov. Nejde o zoznam, ktorého sa musíte do bodky držať. Ide skôr o pomôcku, ktorá vám má ukázať, ktorým smerom sa uberať a čo všetko môžete vo svojom živote zlepšiť.“

 

1 | Ste schopní dodrživať svoje ciele a plány

Nech je to čokoľvek, po čom v živote túžite, potrebujete plán, pomocou ktorého by ste to mohli uskutočniť. Potrebujete si stanoviť ciele, aby ste mali úplne jasno v tom, čo musíte spraviť pre ich dosiahnutie. Toto predstavuje prvý krok. Potom si človek musí ešte rozvíjať schopnosť dodržiavať stanovené ciele. A práve prvým bodom na ceste za emocionálnym zdravím je schopnosť držať sa svojich plánov. Napríklad, keď chodíte každý týždeň na zumbu a ste schopní odolať pokušeniu a jednu hodinu vynechať, je to prejav emocionálneho zdravia.

 

2 | Pustíte sa do práce aj vtedy, keď nemáte práve najlepšiu náladu

Musíte niečo urobiť, no vôbec sa vám do toho nechce a ani na to nemáte náladu? Najťažší je prvý krok, no ak to zvládnete, máte vyhraté. Hovorí sa tomu správanie závislé od nálady. A ak niečo urobíte aj napriek zlej nálade, môžete byť na seba skutočne hrdí. Máte silu prekonať sami seba, a to je ďalší prejav emocionálneho zdravia.

 

3 | Viete prekonávať prekážky

História už veľakrát dokázala, že väčšina z najvýznamnejších víťazov bola pred konečnou výhrou postavená pred náročné prekážky.  Zvíťazili, pretože sa odmietli nechať pripraviť o odvahu svojim prehrami. Sú ľudia, ktorých neúspech vyradí zo života na niekoľko dní, ale sú aj takí, ktorí sa ešte výraznejšie naštartujú a dokážu napokon viac, ako si pôvodne predstavovali. Mnoho odborníkov už niekoľko rokov sleduje, čo vlastne spôsobuje, že niekto je úspešný viac, iný menej. Výsledky hovoria jasnou rečou. Všetko predurčuje nastavenie našej mysle a postoje človeka. Každý z nás je nútený čeliť prekážkam, no záleží od každého z nás, ako sa k nim staviame – či ich ignorujeme, obídeme ich alebo sa ich rozhodneme prekonať. Ak je človek  schopný prispôsobiť sa, preukázať flexibilitu a urobiť, čo je v danej situácii nutné, je to známka jeho emocionálneho zdravia.

 

4 | Dokážete rešpektovať každého

Existuje mnoho situácií, kedy by sme si mali navzájom preukazovať rešpekt v spoločnosti. Úcta a rešpekt k životu prinášajú pokoj do duše a lásku do srdca. Všetci túžime po uznaní od našej rodiny, blízkych či priateľov. Potrebujeme mať pocit, že to, čo robíme, robíme správne. Nikto nie je spokojný, ak ho ostatní považujú za menejcenného.Lenže malo by to platiť aj opačne. Rešpekt by sme nemali vyžadovať len od iných smerom k nám, ale rešpektovať by sme mali aj my všetkých ľudí. Ak sa chce človek označiť za emocionálne zdravého jedinca, je nesmierne dôležité uvedomiť si, že každý si zaslúži rešpekt, a to bez ohľadu na výšku príjmu, postavenie či farbu pleti.

 

5 | Dokážete sa smiať aj na sebe

O tom, ako dokážete zvládnuť náročné situácie, vypovedá aj to, či sa dokážete smiať na sebe. Ak nedusíte  všetko v sebe, nakričíte na niekoho, kto vám práve príde do cesty, ale si dokážete zo seba urobiť aj srandu a vôbec vám to neprekáža, je znamenie, že ste emocionálne zrelá bytosť.

 

6 | Veríte sami sebe

Jeden z najistejších spôsobov, ako zabrániť úzkosti, je dôvera v samého seba a vo svoje schopnosti. Ak veríte tomu, že to zvládnete, máte čiastočne vyhraté.

 

7 | Dokážete dávať a prijímať lásku

Jedným z najdôležitejších znakov emocionálneho zdravia je podľa odborníkov viera v to, že dokážete milovať a ste hodní toho, aby vás iní milovali. Ľudský  mozog má vrodené programy na prijímanie a dávanie lásky. Aby sa človek rozvinul do zdravia a bol odolný, potrebuje lásku druhých. Je tiež  nesmierne dôležité, aby človek dokázal prijať seba. Toto prijatie je cestou k napredovaniu. Ak spoznáme kto sme, potom môžeme prijať život ako výzvu pre napredovanie. Ak prijmeme sami seba, potom sa dokážeme otvoriť iným, prijmeme ich a dokážeme ich milovať bez podmienok, pretože my sami sa budeme cítiť vnútorne slobodní.

Čítajte viac o téme: Šťastie, Emocionálna inteligencia
Zdieľať na facebooku