Prečo sa s deťmi spoločne hrať?

Dieťaťu sa stačí naplno venovať 10 – 12 minút denne a zlepší sa jeho i vaša nálada.
Dieťaťu sa stačí naplno venovať 10 – 12 minút denne a zlepší sa jeho i vaša nálada. / Foto: Bigstock

Deti sa väčšinou hrajú s kamarátmi alebo samy so sebou. Dôležité sú však aj hry s rodičmi. Vďaka vám sa naučia prehrávať, budú sa cítiť sebavedomejšie a silnejšie.

 

Keď sa rodičia s deťmi hrajú, často im dovolia vyhrať. Keď je dieťa maličké, tento pocit potrebuje zažiť hlavne kvôli tomu, aby si vybudovalo reálne vnímanie svojej sily a sebaistotu, ktorú potom môže použiť v situácii, keď bude raz prehrávať s kamarátmi. Keď mu rodič ukáže, ako sa prehráva, ako sa dá takáto situácia zvládnuť, tak dieťa to odpozoruje a v potrebnej situácii odpozorovanú stratégiu vie využiť. Rodičia sa nehrajú s deťmi preto, aby sami sebe dokázali, že ich dokážu poraziť. Rodičia sa s deťmi hrajú preto, aby ich veľa vecí naučili.

 

Dieťa vašu pozornosť cíti

Dieťa veľmi dobre cíti, či rodičia hru berú vážne alebo sa len premáhajú. Ak nemáte svoju pozornosť zameranú na dieťa, všetky tie hry, objatia, maznanie nemajú až taký účinok, ako by mohli mať. Niekedy je to naozaj ťažké, ale v týchto chvíľach by ste sa mali odpútať od práce, povinností a starostí. Skúste sa naučiť vnímať prirodzenú detskú radosť. Časom zistíte, že spoločné chvíle s deťmi aj vás naplnia väčšou radosťou a novou energiou. Dieťa musí cítiť vaše srdce a musí si byť na sto percent isté, že ste len pri ňom. Isabelle Filliozat, autorka knihy Pořád jen provokuje, hovorí: „Dieťaťu sa stačí naplno venovať 10 – 12 minút. Počas týchto minút ho aktívne počúvajte, buďte úplne prítomní srdcom i mysľou a zrazu zistíte, že týchto pár minút zbavilo aj vás únavy.“

 

Psychoterapeutka odporúča tiež rodičom, že najideálnejšie je venovať sa nejakej hre hneď ráno, aby si dieťa naplnilo svoj „emocionálny zásobník“ alebo potom po návrate zo škôlky alebo školy, keď je dieťa vyčerpané. Takto predítete tomu, aby jeho mozog bol vystavený zbytočnému stresu. Keď sa budete už od rána hrať, predítete zbytočnému plaču, hádkam či zlej nálade. Deti sa aj v škôlke  ľahšie a spokojnejšie hrajú s inými deťmi, keď sa hneď ráno pohrali so svojimi rodičmi. Je to práve preto, lebo majú plný zásobník lásky. Hrať sa s dieťaťom a pritom pozorne sledovať jeho pocity, rozprávať sa s ním, počúvať ho, to všetko má významný vplyv na hladinu stresových hormónov, na reguláciu jeho napätia, ba dokonca aj na index jeho telesnej hmotnosti.

 

Veľa sa spolu smejte

Spoločný smiech uvoľňuje všetky napätia a nabíja organizmus oxytocínom – hormónom šťastia. Dieťa aj rodič sa cítia voľne, šťastne, nasýtene. A výbuch smiechu je vždy lepší ako výbuch zlosti. V takýchto chvíľach je celej rodine dobre. Smiech totiž zbližuje ľudí. A tiež  lieči.  Vďaka smiechu máme lepšiu imunitu. „Môžete vyskúšať aj „vankúšovú vojnu“ . Táto hra zmierňuje napätie v celej rodine. Vyberte si miestnosť v dome, kde nemáte nič na rozbitie, zoberte si ľahké vankúše, urobte deliacu čiaru a rozdeľte sa na skupiny. Väčšinou táto hra končí obrovským smiechom,“ hovorí psychoterapeutka Isabelle Filliozat.

 

Deti majú tiež túžbu merať si fyzické sily

Nielen malí chlapci, ale aj malé dievčatá majú túžbu merať si fyzické sily. Dievčatá a chlapci sa však v tomto smere prejavujú ináč. Všetky cicavce sa pri hrách bijú, aby sa naučili ovládať svoje telá a aby si navzájom zmerali svoje sily. Objavovanie hraníc bolesti je tiež súčasťou učenia. Vďaka takýmto hrám sa chlapci učia do seba zapárať a rozčuľovať. Vďaka tomu sa učia dávkovať svoju silu. Dievčatá vedia, že nemusia dávať na obdiv svoju silu, a preto ani nemajú veľmi záujem sa v tomto smere prejavovať. Treba ich viac motivovať, aby sa prejavili aj po fyzcikej stránke. V konečnom dôsledku sú potom rady, že mali tú možnosť sa prejaviť. Isabelle Filliozat vo svojej knihe uvádza napríklad tieto hry zamerané na meranie fyzickej sily.

 

Hra na rozvoj sily - bojovanie

Na začiatku hry si jasne definujte pravidlá, to znamená, že nepoužívame žiadne údery päsťami, žiadne kopance a podobne. Keď sa povie STOP, hra sa musí ukončiť. Keď máte viac detí, môžete im rozdeliť rôzne funkcie a striedať sa. Napríklad: „Najprv sa budú biť Adam a Pavol. Kamil, ty budeš stopovať čas. Ondrej, ty budeš rozhodca. Potom sa vystriedame.“

Rodič si počas hry uvedomuje, že je silnejší ako dieťa, a tak nedáva zbytočne na obdiv svoju prevahu. Cieľom nie je ponižovať deti. Naopak, dovoľte  im prežiť si skvelý pocit zo svojej vlastnej sily. Vždy nechajte zvíťaziť dieťa.

 

Hra na rozvoj sily – páka

Páka je zaujímavá alternatíva pre tých, ktorí nechcú „bojovať“. Môžete vymýšľať rôzne varianty tejto hry podľa aktuálnej sily protihráčov. Najčastejšie sa využíva súboj palcov alebo dlaní. Túto hru sa môžete hrať kdekoľvek.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Rodina
Zdieľať na facebooku