Ako vysvetliť dieťaťu, že klebetiť a ohovárať sa nemá?

Upozorňujte  neustále deti na to , že klebety môžu raniť.
Upozorňujte neustále deti na to , že klebety môžu raniť. / Foto: Shutterstock

Niektorí ľudia sa naozaj tešia z nešťastia či chýb iných. Ešte viac sú však spokojnejší, keď o tom človeku môžu šíriť nie vždy pravdivé slová.Ak sa dospelí takto správajú aj pred deťmi, tie sa to od nich veľmi rýchlo naučia.

 

Ohováranie možno pokojne zaradiť medzi najobľúbenejšie spoločenské aktivity. Klebetí sa medzi členmi rodiny, priateľmi i spolupracovníkmi. Podľa štatistík zaberá ohováranie minimálne polovicu našich rozhovorov. Najčastejšie ohovárajú tí, ktorí sú nespokojní sami so sebou. Nespokojní so svojím životom. Ľudia s nízkym sebavedomím. Je ľahšie poukazovať na chyby druhých alebo ich očierňovať, ako nazrieť do vlastného vnútra. Tí, ktorí ohovárajú, sú väčšinou  veľmi nešťastní, zranení, nespokojní sami so sebou alebo iným závidia. Potrebujú si pred ostatnými dokázať, že sú lepší ako oni.

 

Ohovárajú sa už aj deti na prvom stupni

Rôzne fámy, vymyslené príbehy a nevhodné komentáre na adresu iných vedia medzi sebou šíriť už aj 8 – 9 ročné deti. Deti tohto veku používajú klebety aj na to, aby experimentovali s tým, akú silu a vplyv majú voči ostatným. Niekedy klebetia zase preto, aby si zvýšili svoju popularitu. Našťastie rodičia môžu aj s týmto problémom pomôcť. Ako? Jednak tým, že oni sami sa klebetám vyhýbajú, ale aj tým, že im dajú niekoľko rád do života.

 

Upozorňujte deti, že klebety môžu raniť

Jedna štúdia z Duke univerzity skúmala 15 minút 60  dievčenských dvojíc, ktoré boli žiačkami 4. ročníka. Vedci im povedali, aby sa voľne hrali. Väčšina z nich počas tohto experimentu hovorila o iných. Väčšina z viet bola neškodných, občas padli aj komplimenty, ale niektoré slová a vety  boli vyslovene negatívne a mali tendenciu uškodiť iným. Z tohto vyplýva, že deťom na prvom stupni klebety naozaj nie sú neznáme. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité, aby ste svoje deti už v tomto veku upozorňovali na to, že nevhodné informácie môžu deťom naozaj ublížiť. Skúste sa opýtať svojho dieťaťa, ako by sa ono cítilo, keby ho niekto ohováral.

 

Dieťa musí pochopiť, že existuje určitá ochrana súkromia

Vaše dieťa si môže myslieť i to, že to, čo hovorí, je pravdivé a nie je to iba jeho názor. Je nereálne zakázať rozprávať deťom o iných v ich neprítomnosti, dôležité je však to, aby pochopili, že existujú témy, ktoré je nevhodné, aby sa rozoberali v súvislosti s iným dieťaťom. Musia jednoducho pochopiť, o čom hovoriť je ešte v norme a čo už vnorme nie je. Povedzte dieťaťu, že medzi citlivé okruhy patrí napríklad rozvod, nepríjemné rodinné situácie, choroby a súkromné problémy spolužiakov.

 

Podporujte priateľstvá svojich detí

Výskumy odborníkov ukazali, že deti, ktoré viac klebetili, boli u vrstovníkov viac obľúbené. Hoci klebetenie priateľstvá utužuje, je potrebné deťom vysvetliť, že existujú aj iné formy, ako upevniť vzťahy. Porozprávajte sa s deťmi o tom, akou formou by si chceli vytvárať pekné priateľstvá. Ponúknite im rôzne alternatívy. Môžu sa zapísať do športového klubu, môžu spoločne robiť nejaký projekt, hrať divadlo, tancovať. Možností je naozaj veľa. Keď rodičia pomáhajú dieťaťu a jeho kamarátom nájsť rôzne zábavné a zaujímavé aktivity, prirodzeným spôsobom ich odrádzajú od toho, aby zbytočne klebetili.

 

Upozornite deti, že ohovárať sa nemá ani na sociálnych sieťach

Sociálne siete si za posledných desať rokov získali pevné miesto v našich životoch. Deti aj dospelí zdieľajú svoje postrehy, fotky, záujmy a názory.Je potrebné deti neustále upozorňovať na to, že medzi formy kyberšikany patrí aj ohováranie a šírenie klebiet na internete. O tom, že je to naozaj závažná problematika, o ktorej by mali deti jednoznačne vedieť, svedčí aj skutočnosť, že kyberšikana môže spôsobiť nasledujúce problémy:

  • zanedbávanie školských povinností, zlyhávanie v škole, vyhýbanie sa škole,
  • psychosomatické ťažkosti (zdravotné ťažkosti spôsobené psychickými príčinami) – bolesti brucha, poruchy spánku,
  • pocity hanby, trápnosti, poníženia, smútku, depresie, úzkosti,
  • neustály strach a pocit ohrozenia,
  • pocit vlastného zlyhania, pokles sebavedomia a dôvery v ľudí,
  • bezvýchodiskovosť a beznádej,
  • násilie voči iným, pomsta,
  • sebapoškodzovanie, samovražda.

 

Už len uvedomenie si, že ohováranie škodí a človek chce s tým prestať, je prvým krokom k náprave. Treba začať žiť hlavne svoj život. Často sa ľudia snažia kopírovať iných. Potom, keď urobia niečo, čo sa im nepáči, niečo, čo by oni za žiadnych okolností neurobili, ohovárajú ich všade, kde sa len dá. Nezamýšľajte sa nad tým, čo kto urobil alebo neurobil správne. Každý človek je jedinečný a na tomto svete sme hlavne preto, aby sme boli šťastní.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku