10 tipov Aleša Kalinu, ktoré vám pomôžu pri výchove detí

Kouč a spisovateľ Aleš Kalina odporúča, čo môže pri výchove dieťaťu pomôcť vyrásť v silného dospelého človeka.
Kouč a spisovateľ Aleš Kalina odporúča, čo môže pri výchove dieťaťu pomôcť vyrásť v silného dospelého človeka. / Foto: Bigstock

Nefungujú vám výchovné metódy, ktoré používate? Možno vás inšpiruje niektorý z týchto tipov.

 

Sú dni, keď  máte možno pocit, že si vaše deti robia, čo im napadne a možno ani jedna z vašich výchovných metód nefunguje. A možno práve tieto situácie vám chcú naznačiť, aby ste prestali využívať zaužívané metódy a aby ste vyskúšali niečo nové. Za pokus to určite stojí. Možno vám v tom pomôžu niektoré tipy, ktoré odporúča známy český spisovateľ, autor metódy emočných rovníc a kouč Aleš Kalina.

 

1 | Navrhnite deťom činnosť, ale neorganizujte ju

Vymyslite deťom nejakú činnosť. Nemusí to byť nič náročné. Niekedy stačia skutočne maličkosti. Urobte výnimku. Opustite od detailne premyslených aktivít, ktoré sú často organizované pod dohľadom odborníkov a animátorov  v rôznych krúžkoch či kurzoch a urobte niečo netradičné. Napríklad dlhšiu dobu zbierajte rôzne papierové obaly z rôznych výrobkov, vysypte ich na koberec a povedzte deťom, aby si postavili domčeky pre bábiky alebo vojačikov. „Niekedy sú deti podráždené aj kvôli tomu, že ich deň je prepchatý aktivitami, ktoré organizujú dospelí ľudia a ony nemajú čas sa pohrať podľa vlastných predstáv a bez dozoru dospplých,“ upozorňuje Aleš Kalina.

 

2 | Zavolajte priateľom, ktorí majú deti a zorganizujte spoločnú činnosť

Ak si chcete trochu oddýchnuť a už skutočne neviete, ako svoje deti zaujať, zorganizujte si spoločný víkend s rodinami, ktoré majú deti v približne rovnakom veku. Ak sa dá, snažte sa vybrať rodiny, ktoré preferujú pri výchove približne rovnaké hodnoty ako vy. Budete možno veľmi príjemne prekvapení, ako sa deti dokážu aj niekoľko hodín samy hrať a aké rôzne činnosti si dokážu samy vymyslieť.

 

3 | Urobte z práce zábavu

Ak vám vaše deti nechcú pomáhať v domácnosti, je to pravdepodobne spôsobené tým, že tieto činnosti vnímajú ako nezábavné a otravné. Toto vnímanie je často spôsobené i tým, že to takto vnímate aj vy a deti tento postoj prevzali od vás. Ako to zmeniť? „Ak chcete motivovať, v priebehu umývania riadu si začnite spievať, v priebehu umývania podlahy urobte niekoľko otočiek a keď pôjdete vyniesť smeti, dajte si na hlavu smiešnu čiapku,“ odporúča rodičom Aleš Kalina. Hovorí tiež, že pozornosť detí pri upratovaní sa dá získať aj tým, že vymyslíte rôzne súťaže. Napríklad o najlepšie upratanú izbu alebo kto nájde čo najviac rozhádzaného špinavého prádla a prinesie ho do kúpeľne.

 

4 | Správajte sa chvíľu ako vaše deti. Plačte, kričte, odvrávajte...

Tento spôsob nie je vhodný pre každé dieťa, ale za pokus to stojí. „Ak bude vaše dieťa od vás niečo chcieť, povedzte mu, že sa vám práve teraz nechce. Ak vám nebude chcieť pomôcť s utieraním riadu, rozplačte sa. Deti sú často prekvapené a niektoré z nich to vedie k zamysleniu,“ upozorňuje Aleš Kalina.


5 | Nechajte dieťa, nech sa chvíľu hnevá

Niekedy deti plačú či kričia bezdôvodne a sú naládové. Aleš Kalina odporúča rodičom, že keď vidia, že sa dieťa pripravuje predviesť svoju obvyklú „scénku“, povedzte mu, že vás jeho krik a plač nezaujíma a že si vypočujete, čo vám chce povedať, keď sa upokojí. Zavrite dieťa do detskej izby a povedzte mu, nech za vami príde, keď vám bude chcieť niečo povedať bez hnevu a plaču a že vy sa na tú chvíľu veľmi tešíte. Niektorým deťom práve tento prístup pomáha.

 

6 | Zaobstarajte si zvieratko, o ktoré sa môže starať aj vaše dieťa

Každé dieťa je jedinečné a na každé platí niečo iné, no a na niektoré dobre vplýva práve to, keď sa môže starať o nejaké zvieratko. Vďaka tejto  starostlivosti sa učí zodpovednosti. A tiež je to dobrá téma na komunikáciu v rodine. Keď sa deti dokážu postarať o zvieratko, neskôr sa dokážu postarať aj samy o seba.

 

7 | Buďte pozitívne naladení a menej sa sťažujte

Deti všetko okolo seba pozorujú, a teda aj správanie rodičov. Ak budete veľmi negativistickí, postupne sa takými stanú aj vaše deti. Aleš Kalina hovorí: „Keď deti vidia, že sa rodičia neustále na niečo sťažujú, začnú to považovať za normálne a podobne sa začnú správať aj ony.“

 

8 | Dávajte lásku bez podmienok

Mnoho rodičov podmieňuje svoju priazeň splnením určitých požiadaviek. Často používajú výroky: „Keď urobíš toto, budem ťa mať rada. Pozri sa, aká som teraz smutná. Keď ma budeš hnevať, dám ťa do detského domova.“ Mnoho psychológov v dnešnej dobe však upozorňuje, že láska nemá mať podmienky a ak podmienky má, tak to potom nie je láska. Aleš Kalina hovorí: „Milujte svoje deti čistou láskou a navychovávajte ich podmieňovaním a vyhrážkami.“

 



9 | Prijmite deti také, aké sú

Každé dieťa je špecifické a jedinečné. Čo platí na jedno, neplatí na druhé. Každé dieťa má predpoklady na niečo iné a každé prejavuje svoju vlastnú túžbu niečo robiť. Rodičia by mali prijať tento fakt a nemali by tlačiť deti do niečoho, na čo nemajú predpoklady. Sledujte ich záujmy a podporujte ich v tom, čo ich zaujíma.

 

10 | Buďte dobrým vzorom

Mnohí rodičia chcú mať z detí to, čo sa im nikdy nepodarilo uskutočniť. Ešte pred tým, ako sa narodí dieťa by ste nemali premýšľať nad tým, čo všetko by malo zvládnuť a čím všetkým by  mohlo byť, ale hlavne premýšľajte  nad tým, či budete preňho dobrým príkladom. „ Buďte vzorom pri všetkých aktivitách, jednaní a reči. Ste totiž stále pod drobnohľadom mladého mozgu, ktorý sa od vás neučí len jazyk, ktorým rozprávate, ale i všetky ďalšie veci,“ upozorňuje Aleš Kalina.

Zdieľať na facebooku