Miléniová generácia v úlohe rodičov. Ako sa im darí vo výchove detí?

Mileniáli ako rodičia v mnohom pozerajú na život inak ako predošlé generácie.
Mileniáli ako rodičia v mnohom pozerajú na život inak ako predošlé generácie. / Foto: barefoot-in-the-country.tumblr.com

Ako sa pozerá Generácia Y na rodičovstvo? Ako vychováva deti?

 

Generácia Y - narodená v rokoch (1977-1994), často nazývaná aj miléniová generácia,vyrastala už spolu s digitálnymi technológiami a v čase rozvoja sociálnych médií. Títo ľudia  dokážu byť 24 hodín, 7 dní v týždni online. To, čo najviac ovplyvnilo túto generáciu, je technologický pokrok. Technológie majú v génoch a s príchodom iPhone-u, notebookov a tabletov je Generácia Y úplne stotožnená. Samozrejme, nie sú vo všetkom rovnakí, ale niektoré životné postoje a pocity majú podobné. Niektorí z nich už vychovávajú svoje deti, ale ako rodičia sa správajú iným spôsobom ako ich rodičia. V čom sa líšia ich postoje a prístupy k deťom?

 

Odkladajú rodičovstvo

Predchádzajúce generácie mali deti hneď po škole.V súčasnosti je už prístup k tejto problematike iný. Priemerný vek prvorodičiek sa neustále zvyšuje a pohybuje sa okolo 30 roku života. Dôvodom nie je len to, že súčasní mladí ľudia neustále študujú, budujú si kariéru, cestujú, ale tiež to, že si ani po tridsiatke nepripadajú dosť zrelí na to, aby si založili rodinu. Niektorí odkladajú založenie rodiny preto, lebo  nemajú finančné prostriedky na bývanie a na bežný chod rodiny.

 

Nehrnú sa do manželstva

Mnohí z generácie Y nepovažujú svadbu potrebnú na to, aby mohli spolu žiť. Dokonca ani rodičovstvo nepodmieňujú svadbou. Ešte pred 20 rokmi sa približne šestina detí rodila do neúplnej rodiny, dnes má slobodnú mamičku takmer polovica novorodencov. Svadbu odkladajú aj dvojice, ktoré majú často nielen jedno, ale aj viac detí. V minulosti, keď dievča nechcene otehotnelo, urobila sa rýchlo svadba. V súčasnosti je spoločnosť tolerantná k akejkoľvek forme spolužitia ľudí.

 

Odpovede na otázky hľadajú na internete

V minulosti sa dcéry pri výchove svojich detí radili s matkami, babkami, tetami z rodiny. Dnes hľadajú odpovede na internete a názory rodiny veľmi neberú do úvahy. Ešte pred narodením svojich detí žili v symbióze s modernými technológiami a nevidia dôvod, prečo by vo svojom živote mali niečo meniť po narodení detí. Často navštevujú rôzne diskusné fóra a o problémoch konzultujú tam. Výskumy však naznačujú, že dnešní mladí rodičia majú oveľa viac informácií o vývoji dieťaťa ako tí pred nimi. Internet pre nich predstavuje babičku i opatrovateľku. Ak však majú nedostatočné kritické myslenie, môžu nastať aj problémy, lebo v množstve často i protichodných informácií sa môžu stratiť a urobiť tak i nesprávne kroky pri výchove svojich detí alebo radšej nechať veci plynúť

 

Zo svojich detí robia hviezdy sociálnych sietí

Určite sa aj vy stretávate s tým, že niektorí rodičia zoznamujú priateľov na sociálnych sieťach s každým detailom svojho rodičovstva a často už aj tehotenstva. Prečo by mali konať ináč, keď boli zvyknutí  zdieľať svoje zážitky, pocity, dojmy  aj v minulosti? Je to predsa veľmi jednoduché natočiť video alebo urobiť niekoľko fotografií svojho potomka a zverejniť ich na  Instagrame, Facebooku alebo YouTube. Len máloktorý mileniál dokáže odolať nutkaniu podeliť sa o svoje zážitky s deťmi. Podľa jedného  z výskumov, ktorý bol urobený v USA, len 19 percent  rodičov odpovedalo negatívne na otázku, či niekedy zdieľali fotku svojho dieťaťa na sociálnych sieťach. A tak potom nemôžeme byť prekvapení, že sociálne siete sú  preplnené roztomilými fotkami  novorodencov, bábätiek či predškolákov. Málokto sa však zamýšľa nad tým, že keď vyrastú, či im to nebude prekážať.

 

Veria, že ich deti si úplne dokonalé

Dnešní rodičia nechcú počuť žiadne negatíva o svojich deťoch. Ak sa dozvedia negatívnu informáciu o svojom dieťati, ihneď sa začnú správať útočne.

 

Rodičia žijú svoje životy prostredníctvom života svojich detí

V prípade, že sú v životoch detí  až veľmi angažovaní, niekedy nedokážu celkom odhadnúť, kde je hranica.Veľmi zlé je, keď rodičia začnú žiť životy svojich detí. Potom to už nie je o deťoch,  ale o rodičoch.

 

Chcú byť najlepší priatelia svojich detí

Mnoho rodičov si myslí, že ak bude so svojimi deťmi najlepší kamarát, bude zároveň aj ten najlepší rodič. Mnoho psychológov sa ale zhoduje, že prehnané kamarátstvo nie je najlepším postupom.

 

Neprijímajú deti také, aké sú

Ako rodičia snívame o našich deťoch. Začína to už v tehotenstve ešte pred tým, ako zistíme pohlavie bábätka. Tajne dúfame, že dieťa bude ako my, ale bude oveľa múdrejšie, šikovnejšie... Ale deti majú vlastné sny a túžby a našou úlohou je zistiť, aké. A samozrejme ich v tom podporovať a netlačiť ich do niečoho, čo sa im nepáči. Mnoho rodičov robí aj takú chybu, že sa snaží  zo svojich detí detí urobiť to, čím nie sú. Každý človek je však jedinečný, a to je potrebné rešpektovať. Mnoho rodičov ale akosi nedokáže prijať dieťa také, aké je, ale neustále sa ho snaží meniť a prispôsobovať si ho tak, aké by ho chceli mať.

 

Neustále svoje dieťa porovnávajú s inými deťmi

Mnohí rodičia sa obávajú, že ich  deti budú priemerné a chcú, aby boli čo najlepšie. Obávajú sa, že ak nebudú podávať špičkové výkony, zaseknú sa v priemernosti a v živote nič poriadne nedosiahnu. Ak od detí budete chcieť, aby boli prehnane súťaživé, môžeme im pokriviť charakter. A často tiež súdia výchovné postupy iných rodičov. Bez ohľadu na to, ako veľmi nesúhlasíte s výchovnými metódami iných ľudí, nemali by ste ich za to odsudzovať. Každý z nás to robí najlepšie ako vie a zrejme nikto vedome svojmu dieťaťu neubližuje. Namiesto unáhlených záverov, by ste sa mali snažiť pochopiť správanie iných ľudí.

Zdieľať na facebooku