Aktivity, ktoré môžu robiť oteckovia so svojimi deťmi

Oteckovia sú na hry s deťmi ako stvorení. Počas roka sú často zaneprázdnení, no v lete si určite nájdu viac voľna.
Oteckovia sú na hry s deťmi ako stvorení. Počas roka sú často zaneprázdnení, no v lete si určite nájdu viac voľna. / Foto: Bigstock

Otcovia si môžu svoj vzťah s deťmi budovať aj prostredníctvom rôznych hier a zábavných činností. Ide leto, budete mať viac času, a tak možno vyskúšate niektorú z nasledujúcich aktivít.

 

1 | Robte s deťmi pokusy

Pokus so šiškou

Je to jednoduchý pokus, vďaka ktorému si deti uvedomia, ako je to v prírode všetko múdro zariadené. V prírode sa nič nedeje náhodou, všetko má svoj zmysel. Na pokus budete potrebovať borovicovú šišku. Nezáleží, či šiška, ktorú nájdete, bude veľká alebo malá, hlavne musí byť pekne hnedá a dozretá, nie zelená. Takúto šišku dajte do pohára s vodou a čakajte, čo sa stane. Šiška sa stiahne, aby chránila semienka, ktoré v sebe ukrýva. Potom šišku opäť vyberte z pohára a pozorujte, ako sa vráti do pôvodného otvoreného stavu. To už trvá výrazne dlhšie. Príroda to pre šišku veľmi múdro vymyslela. Schopnosť otvárať sa a zatvárať jej pomáha  aj napriek zmenám počasia, prežiť. Zatvorením chráni šiška svoje semienka pred nepriaznivou vodou a  otvorením dáva možnosť semienkam, aby ich vietor odfúkol niekam, kde sa môžu usadiť a rásť.

 

Foto: Bigstock

 

Farebné bublinky

Pri tomto pokuse môžete pozorovať, ako sa veľké a malé farebné bublinky naháňajú vo vode.

A čo na to potrebujete?

  • čistá voda z vodovodu,
  • slnečnicový olej,
  • tekutá farbu,
  • šumivý aspirín,
  • vysoký čistý priesvitný pohár alebo fľašu.

 

Do 3/4 pohára dajte olej. Potom dolejeme 1/4 vody, nie úplne doplna. Ďalej kvapnite do pohára niekoľko kvapiek farby. Nakoniec hoďte do pohára tabletku šumivého aspirínu a pozorujte, čo sa bude diať.

 

Sopka

Keď sa spojí ocot a sóda bikarbóna, vznikne zaujímavá reakcia. Ocot začne nádherne kypieť a vyzerá to  ako sopka. Deťom sa to veľmi páči.

 

Pokus s balónom

Pri tejto aktivite pokus so sopkou obohatíte o ďalší experiment. Nečakajte na bublajúcu lávu, ktorá vyteká z pohára. Využite túto chemickú reakciu na to, aby vám nafúkla balón natiahnutý na hrdlo fľaše. Balón sa sám nafúkne. Je to pre deti veľká zábava.

 

Výroba slizu

Sliz je klasickým chemickým pokusom. Na výrobu budete potrebovať:

 

  • práškový bórax,
  • vodu (ideálne destilovanú),
  • 120 ml lepidla,
  • 2- litrovú misku,
  • odmerku,
  • potravinárske farbivo.

 

Postup:

Vylejte lepidlo do nádoby.

Naplňte prázdnu nádobu od lepidla vodou a zmiešajte ju s lepidlom.

Ak chce mať sliz farebný, pridajte pár kvapiek potravinárskeho farbiva.

V inej nádobe zmiešajte šálku vody s čajovou lyžičkou bóraxu.

Pomaly tam vlejte zmes lepidla.

Miešajte vytvárajúci sa sliz v rukách, kým nevyschne.

Čím viac sa s ním budete hrať, tým bude pevnejší a menej lepkavý.

 

2 | Zahrajte sa s deťmi hry z vášho detstva

Pre deti bude veľmi zaujímavé, keď im ukážete hry zo svojho detstva. Skúste vyskúšať staré počítačové hry, ale aj vaše staré hračky. Ak ich máte uložené v pivnici, vyberte ich. Môžete vyskúšať aj rôzne stolové hry alebo hry vonku. Bude to zábava pre deti aj otecka.

 

Foto: kulicky.com

 

3 | Navštívte spolu najvyššie miesta

Ak máte v okolí rozhľadnu, tak ju určite navštívte. Vyskúšať môžete aj veže kostolov alebo iné vyhliadkové veže. Práve tieto miesta vzbudzujú v deťoch pocit dobrodružstva a napätia, ktoré sa najlepšie prežíva práve s otcom.

 

4 | Píšte veselé príbehy

Vymyslite niekoľko veselých slov. Potom povedzte deťom, aby vymysleli veselý príbeh, v ktorom použijú slová, ktoré vymyslel ocko. Príbeh môžete písať aj tak, že striedavo jednu vetu píše dieťa a potom otec.

 

5 | Vytvorte vlastnú mapu

Vydajte sa spoločne na tajomnú expedíciu. Nakreslite mapu zaujímavých objektov v meste. Potom sa vydajte na ich spoločné hľadanie. Vedúcim výpravy je dieťa. Uvidíte, kde zájdete a čo vlastne nájdete.

 

Foto: Bigstock

 

6 | Navštívte spolu farmu

Na farme je vždy čo robiť a otcovia práve na tomto mieste majú dostatočné množstvo podnetov na vysvetľovanie rôznych vecí. A nemusíte sa o rastlinách a zvieratách len rozprávať alebo ich pozorovať. Môžete si vyskúšať spoločne aj rôzne farmárske práce. Určite vám dovolia nakŕmiť niektoré zvieratká, pozbierať úrodu alebo budete môcť pomáhať pri výrobe niektorých jednoduchých produktov.

 

7 | Pozorujte lietadlá

Ešte predtým, ako vaše dieťa prvýkrát poletí lietadlom, pripravte malé dobrodružstvo v podobe pozorovania lietadiel na letisku. Má to svoje čaro a neopakovateľnú atmosféru. Uvidíte, že po takomto zážitku sa vaše dieťa na prvý let bude tešiť oveľa viac.

 

8 | Prežite noc v stane

Nemusíte so svojimi deťmi ísť hneď stanovať do lesa. Niekedy stačí postaviť stan aj na dvore. Verte tomu, že práve táto noc bude dieťa jednou z najkrajších v živote. A nezabudnite spoločne pozorovať hviezdy.

 

Foto: Bigstock

 

9 | Pripravte originálny obed

Vlastnoručne si na obed pripraviť niečo veľmi dobré, zábavné a pritom nevyžadujúce veľké kuchárske schopnosti, to je jedna z typických aktivít vyhradených pre otca. Keď budete variť spolu s vaším dieťaťom, zažijete spolu naozaj veľa zábavy.

 

Foto: Bigstock

 

10 | Vyrobte si spolu šarkana

Pre dieťa je veľkým zážitkom, keď môže svojho otca pozorovať pri práci. A ideálna je výroba šarkana. Dovoľte vášmu dieťaťu, nech vám pomôže a potom môžete spoločne šna lúke vyskúšať, ako šarkan lieta.

 


Zdroj: L. Heineckeová: Zábavné vedecké pokusy pre deti

Čítajte viac o téme: Oteckovia, Hry pre deti
Zdieľať na facebooku