Máte pocit, že sa vám nedarí? Toto môžu byť dôvody!

Ak sa nám v niečom nedarí, zväčša hľadáme príčiny okolo seba. Najčastejšie sú však v nás.
Ak sa nám v niečom nedarí, zväčša hľadáme príčiny okolo seba. Najčastejšie sú však v nás. / Foto: Pexels

Každý človek prežíva v živote obdobia, keď sa mu nedarí. Najčastejšie potom hľadá dôvody okolo seba, ale nie v sebe. A možno problém spočíva hlavne v tom, že si zle stanoví ciele, nepozná tdostatočne sám seba alebo sa pozerá na svet nereálne.

 

Všetci máme nejaké sny. Kvôli nim sa snažíme prekonať sami seba, chceme dosiahnuť niečo viac, chceme sa naučiť niečo nové. Často sa však stáva, že investujeme veľa času, energie či finančných prostriedkov do sna, ktorý sa nám napriek obrovskému úsiliu nedarí dosiahnuť. Niekedy sa k vám nechce prikloniť šťastie, inokedy vám v tom bráni okolie, ale najčastejšie si za to môže človek sám. Možno sa dopúšťate niektorej z nasledujúcich chýb:

 

1. Možno ste si stanovili nereálny sen

Je váš sen reálny? To je tá základná otázka, na ktorú by ste si mali odpovedať, a to  čestne a úprimne. Ak na niečo nemáte dostatočné vzdelanie, adekvátne schopnosti alebo finančné prostriedky, tak potom len veľmi ťažko si môžete začať plniť to, po čom tak veľmi túžite. Zamerajte sa na niečo, čo je v súlade s vašimi kvalitami, schopnosťami, zručnosťami alebo talentom.

 

2. Málo sa sústreďujete na svoje ciele

Ak chcete niečo dosiahnuť, musíte sa danej oblasti dostatočne venovať. Začnite hneď a neodkladajte nič na ďalší deň. K úspechu sa dostanete pomocou malých krokov. Nerozptyľujte sa aktivitami, ktoré vás od cieľa odrádzajú alebo vás časovo zdržujú.

 

3. Možno ste rozptýlení

Ak sa pre niečo rozhodnete, urobte všetko preto, aby ste to dosiahli. Niektorí ľudia však už pri prvom neúspechu strácajú nádej a snažia sa o niečo iné. Rozbiehajú viacero vecí, a tak rozptyľujú svoju pozornosť. To však vedie iba k tomu, že nič nebudú robiť na sto percent, a tak sa vlastne k svojmu vysnívanému cieľu ani nedostanú.

 

4. Chýba vám podpora od okolia

Niekto potrebuje podporu viac, niekto menej. Sny niektorých ľudí sa zdajú bláznivé a nezmyselné, ale aj napriek tomu, ak ich máte radi, podporte ich. Ak dokážeme podporiť milovaného človeka, on na oplátku dokáže podporiť nás. A s podporou predsa len ide všetko ľahšie.

 

5. Možno sa zaoberáte hlavne minulosťou

Nemá zmysel sa neustále vŕtať v minulosti, ktorú dnes už neviete zmeniť. Niečo sa stalo. Každému z nás. Z minulosti sme si vzali cenné ponaučenie, no nemá zmysel opäť za ňu platiť. Čo bolo, bolo. Dôležitejšia je však prítomnosť. Práve z nej sa bude vyvíjať naša budúcnosť.

 

6. Chybu hľadáte v iných

Za svoj neúspech odsudzujete všetkých navôkol. Netreba však hľadať vinníka. Všetko, čo ste zažili, bola skúsenosť. Nedovoľte však, aby sa vám stala prekážkou v úspechu a v ďalšom napredovaní. Predchádzajúce zlyhania nemusia byť prekážkou. Môžu sa stať výzvou, ktorú stojí za to prekonať.

 

7. Vaše ciele nie sú viditeľné

Toto je najčastejší dôvod, prečo ľudia nedosahujú ciele. Napíšu si ich, stanovia ich celkom konkrétne a dokonca si určia aj čas, dokedy si ich chcú splniť. Potom však na ne zabudnú a nevrátia sa k nim. Preto si ciele napíšte, vytlačte a dajte na miesto, kde ich denne uvidíte. Prilepte si ich na stenu alebo dajte si ich ako šetrič obrazovky. Robte všetko pre to, aby ste na ne nezabudli.

 

8. Cieľ nie je dostatočne konkrétny

Nestačí si povedať, že sa chcem naučit tancovať. Musíte si  vyšpecifikovať, ktoré tance sa chcete naučiť. Musí to byť niečo, čo neskôr viete zmerať alebo to vidíte na vlastné oči. Je rozdiel medzi tým, či sa chcete naučiť tancovať kvôli tomu, že si chcete zatancovať na diskotéke alebo chcete ísť na súťaž v tancoch. Ak si cieľ stanovíte ako dostatočne konkrétny, budete mať oveľa väčšiu motiváciu.

 

9. Stanovili ste si príliš veľa cieľov

Niekdy pod vplyvom rôznych okolností si človek stanoví aj  20-30 cieľov.  Potom sa však ani jednému nemôže venovať dostatočne. Ideálny počet cieľov je približne 7-10. Je to dostatočný počet, aby ste obsiahli všetky dôležité oblasti v živote a nie je to príliš veľa na to, aby vaša pozornosť nebola odpútaná. Ak sa sústredíte iba na niekoľko cieľov, skôr uvidíte napredovanie,  a to vás bude motivovať ďalej.

 

10. Nerobíte pre svoj sen  niečo každý deň

Na svojich snoch pracujte každý deň. Ak na nich budete pracovať každý deň, sedem dní v týždni, čoskoro budete šokovaní množstvom práce, ktorú sa vám podarilo urobiť. Táto skutočnosť vám začne robiť veľkú radosť a pocítite nový príval motivácie.

 


Zdroje:
Anthony Robbins: Prebuďte svoju vnútornú silu
Brendon Burchard: Životný náboj
Zdieľať na facebooku