Výchova na holandský spôsob. V čom nás môžu holandské rodiny inšpirovať?

Holandské deti sú podľa prieskumu najšťastnejšie na svete. Najviac šťastia vraj čerpajú z rodiny.
Holandské deti sú podľa prieskumu najšťastnejšie na svete. Najviac šťastia vraj čerpajú z rodiny. / Zdroj: iStock

Každá rodina má svoju predstavu o výchove. A existuje aj veľké množstvo rôznych výchovných štýlov. Možno práve v tomto období premýšľate nad tým, aký štýl by ste chceli pri výchove vašich detí čo najčastejšie uplatňovať. Možno vás inšpriujú práve holandskí rodičia.


Podľa najnovšej správy od UNICEF sú holandské deti najšťastnejšími na svete. Najviac šťastia nachádzajú vo svojich rodinách. V čom by sme si od holandských rodín mohli zobrať príklad?

 

1 | Najdôležitejšia je rodinná atmosféra

V Holandsku sa rodičia snažia vytvárať pokojnú rodinnú atmosféru a snažia sa o emocionálnu pohodu obidvoch rodičov. Celý svet sa netočí len okolo detí. Holandskí rodičia si uvedomujú, že ak budú oni v pohode a šťastní, tak  potom budú také aj ich deti. Robia všetko preto, aby tomu tak aj bolo.

 

2 | Deti prijímajú také, aké sú

Milovať niekoho a prijať ho takého, aký je, nie je úplne jednoduché. Každý rodič má predstavy o tom, ako by malo dieťa vyrastať, čo by malo ovládať a ako by sa malo správať. Niektorým rodičom veľmi záleží na tom, aby ich dieťa bolo dokonalé. Chcú, aby malo vynikajúce známky v škole, vysokú školu a skvelú prácu. Niekedy to potom vyzerá tak, že prostredníctvom dieťaťa si rodičia plnia svoje sny. Samozrejme, holandskí rodičia chcú tiež pre svoje deti to najlepšie, ale nechávajú tomu voľný priebeh. Berú ohľad na schopnosti a záujmy detí. Nenútia ich nasilu chodiť  niekoľko rokov na hudobný nástroj alebo ich nenútia chodiť na vysokú školu, ak tam v skutočnosti chodiť nechcú. Každé dieťa je iné a nátlak z neho lepšieho človeka nespraví.  Holandskí rodičia vedia, že každé dieťa je jedinečné, má svoje prejavy a každé má svoju vlastnú osobnosť. Túto skutočnosť sa snažia rešpektovať.

 

3 | Rodičia nezabúdajú na vlastný život

U nás je bežné, že keď sa narodí dieťa, obetujeme mu všetok svoj čas. Je pravda, že to niekedy robíme aj celkom dobrovoľne, teda aj v takom prípade, že nám môže pri výchove ktokoľvek z rodiny pomôcť. Holandské matky tiež robia pre svoje deti všetko, ale nezanedbávajú ani seba. Miesto toho, aby sa okrem detí starali ešte aj o domácnosť, si častokrát zvolia zdravšie verzie polotovarov, z ktorých je pokrm pre rodinu hotový rýchlo. V domácnosti majú množstvo elektrických pomocníkov, ktorí im uľahčujú život, a tak im ostáva viac času na seba a deti. Rodičia často chodia s deťmi do parkov, kde sa môžu stretnúť aj s priateľmi. Navyše deti nevychováva len matka, ale celá rodina.

 

Foto: Bigstock

 

4 | V Holandsku sa menej kritizuje

V Holandsku sa nestretnete s tým, aby vás iná matka kritizovala. Každý tam deti vychováva podľa toho, ako uzná za vhodné. Nikto nikoho nekritizuje. Určite ste už počuli o efekte vyhorenia, ale pravdeodobne v spojitosti s prácou. Holanďania si však dávajú pozor aj na efekt vyhorenia pri materstve. Aby ste boli dobrými matkami a otcami, potrebujete aj počas výchovy dieťaťa emocionálnu podporu od okolitého sveta. A v Holandsku si ju ľudia vedia dať, navzájom sa pri výchove podporujú a povzbudzujú a aj preto sú všetci pri výchove detí šťastnejší.

 

5 | Holandskí rodičia sú skromní

U nás v súčasnosti veľa rodičov venuje obrovské množstvo energie na to, aby deťom zohnali tie najlepšie hračky, oblečenie a podobne. Samozrejme, najlepšie veci vyžadujú aj väčšie množstvo času stráveného práci v procese zarábania peňazí. Holandskí rodičia kupujú deťom obyčajné oblečenie dostupné v bežných obchodoch. Je síce pekné, že chcete svojim deťom dopriať to najlepšie, avšak kupovať zbytočne drahé oblečenie, z ktorého za 2-3 mesiace vyrastú, je zbytočné.  Mnohé matky si medzi sebou oblečenie pre deti vymieňajú. Nekupujú ani zbytočné hračky. V mestách existuje množstvo herní, kde si deti môžu požičať hračky aj domov. Tieto herne fungujú podobne ako u nás knižnice. Čím menej času venujú rodičia nákupom, tým viac času môžu venovať svojim deťom. A predovšetkým, holandskí rodičia už prišli na to, že status rodiny sa nehodnotí podľa ceny kočíka, značkového oblečenia či exotickej dovolenky s deťmi, ale podľa pohody, spokojnosti a šťastia počas bežných dní.

 

Foto: stuffdutchpeoplelike.com

 

6 | Holandskí rodičia žijú bez pocitu viny a sebaobetovania

U nás je zvykom hovoriť, že matka obetovala svoju kariéru, krásu, mladosť svojim deťom. V Holandsku sa to takto nevníma. Ženy v Holandsku berú materstvo ako prirodzenú súčasť života, veľa vecí v živote nemenia. Pokračujú vo svojich záľubách, stretávajú sa s priateľmi a mnohé aj veľmi rýchlo idú opäť do práce. Nesťažujú sa. Celá spoločnosť motivuje matky k tomu, aby sa cítili dobre a aby si nič nevyčítali. Všetci totiž vedia, že matky musia byť predovšetkým emocionálne vyrovnané, pretože z toho pramení radosť a šťastie nielen detí, ale i celej rodiny.

 

7 | Preferuje sa prirodzenosť

Holandské deti sa môžu kdekoľvek hrať. Hrajú sa v reštauráciách, doma, na ulici, v parkoch, a to za každého počasia. Nemajú naplánovanú každú sekundu dňa. Niektoré veci počas dňa robia rodičia s deťmi úplne spontánne podľa aktuálnej situácie, ktorá práve nastane.

 


Zdroje: ofigenno.com, stuffdutchpeoplelike.com
Zdieľať na facebooku