12 tipov, ako môžete lepšie komunikovať s vaším dieťaťom

Zmena v komunikácii s dieťaťom, znamená aj zmenu vzťahu s ním.
Zmena v komunikácii s dieťaťom, znamená aj zmenu vzťahu s ním. / Foto: Bigstock

Niekedy stačia drobné zmeny v našej komunikácii a vzťahy okolo nás sa dokážu výrazne zlepšiť. Čo dokáže pomôcť vzťahom s deťmi?

 

Naše deti sú často naše najlepšie zrkadlá. Veľmi rady nás v mnohých veciach napodobňujú. A nie je to iné ani v oblasti komunikácie. Odborníci tvrdia, že mnoho problémov sa vyrieši  a veľa vzťahov medzi rodičmi a deťmi sa zlepší vďaka zmenenej komunikácii a zmenenému prístupu. Najlepšie zo všetkého je vymeniť negatívny, kritický a hrozivý tón v reči za empatický, povzbudzujúci a láskavý. Budete príjemne prekvapení, koľko vecí sa vďaka tomu môže vyriešiť. Pomôcť vám v tomto môže aj niekoľko nasledujúcich prístupov, ktoré môžete použiť pri komunikácii s dieťmi.

 

1 | Príkazy hovorte potichu alebo šepkajte

Keď dieťa nerobí presne to, čo si práve predstavujete, často  príkaz alebo zákaz zakričíte. Keď zvýšený hlas používate často, dieťa prestáva reagovať. Skúste mu vetu zašepkať.  V kombinácii s jemným dotykom a očným kontaktom šepkanie predstavuje efektívny spôsob, vďaka ktorému deti urobia to, čo práve potrebujete.

 

2 | Umnožnite deťom si vyberať z viacerých možností

Niekedy svojmu dieťaťu aj trikrát za sebou niečo prikážete a aj tak to neurobí. Skúste zmeniť taktiku tak, že mu poviete napríklad toto: „Je čas odísť do škôlky. Chceš si obuť topánky sám alebo ti mám pomôcť?“ Zmeňte príkaz na rafinovanú voľbu. Väčšina detí zareaguje a niektorú z možností si vyberie. Ak máte problémy s deťmi ráno, nastavte si čas tak, aby mali možnosť výberu. Môžete použiť vetu: „Chcete odísť teraz alebo o 10 minút?“ Deti majú rady moc v rukách a určite si vyberú jednu z možností a budú sa ju snažiť aj splniť.

 

3 | Častejšie používajte slovo PROSÍM

Dieťaťu môžete niečo prikázať alebo ho o to isté môžete poprosiť. Jediné slovíčko PROSÍM tak môže negatívne vnímanú komunikáciu zmeniť na pozitívnu. Pri prosbe je vždy väčšia šanca, že dieťa úlohu splní skôr ako v opačnom prípade.

 

4 | Začnite vytvárať narodeninové (vianočné) zoznamy

Veľa nepríjemností vzniká aj pri nakupovaní v obchodoch, keď deti chcú, aby im rodičia kúpili nejakú hračku alebo sladkosti. K tomu, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam, vám môže pomôcť nasledujúca veta: „Teraz nie je vhodný čas, aby som ti to kúpil(a). Mám ti túto hračku zapísať do tvojho narodeninového (vianočného) zoznamu?“ Keď prídete domov z obchodu, tak spomínanú vec do zoznamu skutočne aj napíšte. Takto sa dieťa naučí na určité veci čakať a často sa stáva, že po určitom čase položky v zozname vymení za iné.

 

5 | Dovoľte deťom plakať

Často, a to hlavne na verejnosti, rodičia zakazujú svojim deťom plakať. Plač je však prirodzenou súčasťou života a vďaka plaču sa veľa vecí aj vyrieši. Namiesto zákazu, môžete dieťaťu povedať napríklad nasledujúcu vetu: „Je v poriadku, že sa cítiš smutná. Som tu pri tebe. Viem, že môžeme nájsť spôsob, ako sa dá tvoj smútok prekonať.“

 

6 | Doprajte si čas na upokojenie

Niekedy sú práve rodičia takí rozčúlení, že potrebujú čas na to, aby sa upokojili a premysleli si ďalšie výchovné postupy. Môžete deťom povedať: „Nič mi dve minúty nehovor, nechaj ma osamote, potrebujem si niečo premyslieť.“ Sadnite si, premýšľajte alebo len oddychujte. Nie je na tom nič zlé, keď vás deti vidia premýšľať a keď vedia, že nemusíte hneď zareagovať a že máte čas na rozmyslenie. Keď sa všetko toto naučia od vás, určite to neskôr aj v ich živote využijú.

 

7 | Dávajte deťom najavo bezpodmienenčnú lásku

Správny rodič by mal svoje dieťa milovať bez ohľadu na to, čo práve robí, ako sa správa alebo aké má známky v škole. Dnes sa mnoho rodičov sústreďuje viac na výkon dieťaťa ako na dieťa samotné. A pripisujeme mu hodnotu v závislosti od výkonu, aký podáva. To prináša do života deťom mnoho frustrácie a nezdravé sebahodnotenie. Zvykli sme si trestať deti, ak nenapĺňajú naše očakávania v správaní alebo podávaní výsledkov v škole. Naučili sme sa trestať nielen fyzicky, ale i odopieraním lásky. Toto je veľmi negatívny prístup. Rodičia by nikdy  za zlyhania nemali trestať svoje deti odopieraním rodičovskej lásky. Vhodné je použiť napríklad túto vetu: „Mám ťa veľmi rada, ale nepáči sa mi, že vyrušuješ na vyučovaní a učitelia sa na teba sťažujú.“

 

8 | Pomáhajte deťom identifikovať vlastné emócie

Často sa pýtajte detí, ako sa cítia. Môžete použiť vetu: „Vidím, že si rozrušený. Čo teraz cítiš?“ Pomáhať deťom identifikovať ich emócie a aj sa o nich rozprávať,   predstavuje  dôležitý prvok pozitívneho rodičovstva. Keď sa deti cítia pohodlne, rozumejú svojim emóciám a majú vytvorený priestor na komunikáciu o nich, väčšinou sa aj prijateľnejšie správajú.

 

9 | Vyjadrujte deťom svoju podporu

Deti mávajú aj svoje náročné dni. Ak majú vykonať náročné úlohy, rodič by to nemal urobiť za nich, ale povedať im: „Vidím, aké to máš dnes ťažké, ale verím ti, že to prekonáš. Som tu preto, aby som ťa podporil(a) a v prípade potreby ti aj pomohol (pomohla).“ Úlohou rodičov je nastaviť svoje deti na úspech i na to, aby sa v budúcnosti vedeli o seba postarať, aby vedeli samy riešiť svoje problémy  a mali istotu, že to všetko zvládnu. Keď rodičia sústavne svoje deti nezachraňujú, ale viac ich k samostatnosti motivujú, budujú v nich sebaúctu a vnútornú motiváciu.

 

10 | Povedzte svojim deťom  o vašich strachoch

Deti majú často pocit, že sú dosť staré, dostatočne silné, dostatočne veľké a dostatočne schopné na to, aby robili veľké veci. Nevadí im  rýchla  jazda na bicykli, lezenie na vysoké ohrady alebo po stromoch. No rodičia často nie sú pripravení na to, aby  nechali deti dostatočne riskovať. Je to samozrejmé, cítia zodpovednosť i strach.  Povedzte o vašom strachu  vašim deťom. Väčšinou ho potom berú na vedomie  a viac si premyslia, čo urobia a čo neurobia.

 

11 | Naučte deti rešpektovať iných

Rešpekt voči ostatným je dôležitá osobnostná črta, ktorú by malo vaše dieťa získať čo najskôr. Od malička je dôležité učiť deti rešpektovať iných. Vždy im vysvetľujte rozdiel medzi správnym a nesprávnym konaním. Rešpekt je tiež uznanie niekoho za to, čo dokáže a ukázanie, aké dôležité sú tieto kvality v živote každého človeka. Naučiť deti rešpektovať ostatných a rovnako si vyžadovať rešpekt od druhých, je skvelý spôsob ako im pomôcť rásť a formovať ich do skvelých osobností. Ideálne je, keď sa môžu priamo od rodičov učiť, ako je potrebné rešpektovať iných ľudí, pretože rodič je často ten najväčší vzor. Keď sa postupne naučia rešpektovať iných, budú rešpektovať aj vás.

 

12 | Uvedomte si, že deti sa vyjadrujú nielen rečou

Deti okrem rozhovorov môžu vyjadrovať svoje pocity aj prostredníctvom umeleckých aktivít, z ktorých sa môžu rodičia veľa dozvedieť. Ak vaše deti milujú kreslenie, maľovanie, písanie či inú  kreatívnu tvorbu, povzbudzujte ich, aby to robili častejšie. Nájdite si pravidelne čas, aby ste si prezerali ich umeleckú tvorbu, aby ste získali predstavu o tom, čo sa deje v ich mysli. Obyčajný obrázok vám veľa napovie o tom, čo si dieťa myslí o rodine a ako sa v nej cíti.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku