7 návykov, ktoré posilňujú vzťahy medzi rodičmi a deťmi

Čas beží neuveriteľne rýchlo. Užite si s deťmi chvíle, ktoré už nikdy nevrátite späť.
Čas beží neuveriteľne rýchlo. Užite si s deťmi chvíle, ktoré už nikdy nevrátite späť. / Foto: Bigstock

S vaším dieťaťom môžete byť počas života intenzívne len niekoľko rokov. Čas rýchlo uteká a ani sa nenazdáte vaše dieťa odíde študovať do iného mesta či krajiny a možno sa domov na dlhšiu dobu nevráti. Bude chodiť iba na návštevy. A tak, kým máte čas, vychutnajte si s ním každú minútu, lebo ten čas už nikdy nevrátite.

 

Každý rodič túži po krásnom, úprimnom a láskavom vzťahu so svojím dieťaťom. Krásne vzťahy a prepoejnie  s rodičmi sú zárukou toho, že deti rady dodržiavajú pravidlá stanovené rodičmi a chcú spolupracovať. Deti, ktoré cítia, že medzi nimi a rodičmi existuje dôvera, sú vo vysokej miere motivované k tomu, aby s rodičmi spolupracovali. Je dôležité, aby negatívne prístupy rodičov k deťom  boli kompenzované pozitívnymi. Jedným slovom, aby boli v rovnováhe. Negatívnym prístupom sa nedá vždy vyhnúť. Je úplne bežné, že rodičia svojim deťom niečo pripomínajú, kritizujú ich, reagujú podráždene alebo kričia. Niektoré dni bývajú aj  také, že rodičia nemajú energiu na nič viac  ako na naplnenie základných potrieb detí. Aby vzťah medzi rodičmi a deťmi neuviazol len niekde v rovine základných potrieb alebo aby neskĺzol do negatívnej roviny, je potrebné si vybudovať každodenné návyky, ktoré vám budú pomáhať posilňovať vzťahy s dieťaťom, vytvárať pozitívnu atmosféru a úprimnú dôveru. Pozrime sa na zvyky,  ktoré vám v tomto môžu pomôcť.

 

1. Objímajte svoje deti

Rodinná terapeutka Virginia Satirová povedala: „Potrebujeme štyri objatia denne na prežitie, 8 objatí denne na to, aby sme boli v pohode a potrebujeme 12 objatí denne na to, aby sme duchovne rástli." 12 objatí je denná dávka na to, aby sme sa cítili šťastní. Objatie podporuje vyplavovanie hormónu oxytocínu, potláča pocity úzkosti, strachu a osamelosti. Potreba dieťaťa po objatí sa začína už v matkinom lone, kde je pevne objaté tak, že sa nemôže ani pohnúť. Ak sa pozrieme do čias našich mám a starých materí, balili svoje deti do periniek. Cítili sa tak pokojnejšie, lebo mali pocit, že cítia objatie. Aj staršie deti potrebujú cítiť často  pevné matkino objatie, pretože im dáva istotu a pocit šťastia.

 

2. Smejte sa spolu a hrajte sa

Smiech posilňuje vzájomné väzby. Rodinný život prináša veľa malých i veľkých nepríjemností, ktoré ľahšie zvládnete, ak pri tom využijete trochu humoru. Môžete to urobiť tak, že prekvapíte deti detskými nápadmi alebo ukážete úsmev tam, kde by ste inokedy dvíhali varovný prst. Možno sa dajú s humorom zvládnuť i malé hádky. Najjednoduchší spôsob, ako môžete deti povzbudiť k humoru, je s nimi hrať sa. Deti rady robia hlúposti, naháňajú sa, striekajú z vodných  pištolí a podobne. Humor a smiech umožňuje deťom vyrovnať sa so stresom a úzkosťou. Pomáha vyrovnať sa s hnevom, s rozpakmi, pomáha vyjadriť niečo, čo sa veľmi ťažko hovorí. A tak povzbudzujte svoje deti k tomu, aby vtipkovali a nachádzali niečo vtipné aj v ťažkých situáciách. Ich vtipkovanie vám zároveň prezrádza, čo sa im páči a čo nie, pomocou humoru vyjadrujú svoje pozitívne aj negatívne emócie. Mnohí rodičia sa domnievajú, že prísnosťou a vážnosťou si získajú u dieťaťa rešpekt. Ale ide to aj inak. Trochu uvoľnenosti a humoru môže priniesť do všedného dňa ozajstný zázrak. Je dobré, keď aj rodičia občas reagujú humorne. Úžasné je, keď dokážu humor aplikovať aj  keď sú v strese.

 

3. Keď ste so svojím dieťaťom, vypnite mobil a počítač

Keď pri kontakte s dieťaťom vypnete všetky technológie, do konca  svojho života bude spomínať, že je pre svojich rodičov dostatočne dôležité. Dokonca aj vypnutie hudby v aute môže byť silnou pozvánkou na vzájomné prepojenie a zdieľanie informácií či pocitov. Niekedy práve počas dlhej jazdy sa deti vedia nádherne otvoriť a majú chuť porozprávať aj to, čo dlhú dobu tajili.

 

4. Urobte si čas na každé dieťa a vychutnávajte si spoločné chvíle

Snažte sa urobiť všetko pre to, aby ste mohli byť aspoň 15 minút denne s každým dieťaťom samostatne. Dovoľte deťom, aby si samy určili, čo chcú robiť v čase vymedzenom len pre vás dvoch. Snažte sa v tomto čase prejaviť dieťaťu čo najviac lásky. Tešte sa z toho, že ste s dieťaťom. Čas rýchlo plynie a deti rýchlo vyrastú. Vychutnávajte si každú sekundu, aby ste o pár rokov nemali pocit, že ste niečo zmeškali alebo neprežili tak, ako ste prežiť chceli. Každý deň s dieťaťom je neopakovateľný a jedinečný, pretože ďalší nový deň prinesie úplne iné situácie.

 

5. Nájdite si čas na prejavovanie emócií

Je ideálne, keď dokážete vytvoriť také situácie, keď dieťa môže rozprávať o svojich emóciách. Vždy je lepšie, keď o nich porozpráva, ako by ich malo dusiť v sebe a potom vylávajú na povrch v tej nejnevhodnejšej situácii.Prejavte súcit, pochopenie  a empatiu. Ak sa chce dieťa vyplakať alebo prejaviť hnev, dovoľte mu to. Snažte sa porozumieť detskej bolesti a nezľahčujte to. Deti prežívajú nepríjemné situácie rovnako intenzívne ako dospelí ľudia. Je úžasné, keď vám dieťa verí natoľko, že sa dokáže vo vašej blízkosti smiať aj plakať. Keď dieťa  cíti, že rozumiete jeho svetu, dokáže sa uvoľniť, nabrať rovnováhu a sebaistotu do ďalších dní. Aj vďaka takýmto situáciám sa veľmi zblížite.

 

6. Aktívne počúvajte svoje dieťa

Svet je niekedy náročné miesto nielen pre rodičov, ale aj pre deti. A ako by ste sa snažili, nedajú sa z cesty vždy odstrániť všetky prekážky. A vlastne by ste to ani robiť nemali, lebo vďaka práci na prekonávaní prekážok sa vaše deti stávajú zrelými a nezávislými. Deti však často chodia so svojimi problémami za rodičmi. Ako im vtedy pomôcť? Ako zareagovať? Ako sa s nimi porozprávať? Približne takto vyzerá aktívne načúvanie. Nemlčí ani dieťa, ani rodič. Rodič by mal predovšetkým prejavovať záujem a dávať ho najavo tým, že potvrdzuje pocity a myšlienky dieťaťa a pomáha mu, aby problém premyslelo. Neuteká hneď do školy alebo škôlky riešiť situáciu za dieťa ani hneď večer netelefonuje učiteľovi. Rodič sa takto nevyzúva z problému a nie je mu ľahostajné vlastné dieťa, ale  pozerá sa na situáciu z dlhodobého hľadiska a dúfa, že ak dieťa vyrieši problém samo, získa z toho pozitívnu skúsenosť do ďalšieho života.  Rodič je ten, ktorý situáciu sleduje, súcití s dieťaťom, komunikuje s ním na danú tému a v prípade potreby ukáže možné cesty k vyriešeniu problému.

 

7. Vytvorte si rituály pred spaním

V dnešnom hektickom svete je čoraz menej takých chvíľ, ktoré prinášajú maximálnu pohodu. Večer sa však pre vás a vaše dieťa môže stať tou časťou dňa, keď si môžete spoločne vychutnať najkrajšie chvíle. Práve večer mnohí rodičia svojim deťom čítajú rozprávky alebo sa len tak spolu rozprávajú v tme. Práve v tejto časti dňa vám dieťa môže veľa prezradiť z jeho sveta.A tak počúvajte a vychutnávajte si chvíľu s dieťaťom. Dávajte dieťaťu najavo, že ho počúvate a potvrdzujte jeho pocity. Ak vyskočí nejaký problém, ubezpečte dieťa, že ho nasledujúci deň vyriešite a potom to aj naozaj urobte. Takto sa vzťah s vaším dieťaťom veľmi prehlbuje. A nezabúdajte na tieto chvíle ani v čase dospievania vašich detí. Práve v puberte sa deti najčastejšie otvárajú večer.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina
Zdieľať na facebooku