Robin Sharma: 10 dobrých rád, ako sa sústrediť na to, čo je dôležité

Keď človek napĺňa svoje dni iba  vysoko dôležitými aktivitami a venuje sa  len svojim prioritám, začne tak  postupne napĺňať aj svoje životné poslanie.
Keď človek napĺňa svoje dni iba vysoko dôležitými aktivitami a venuje sa len svojim prioritám, začne tak postupne napĺňať aj svoje životné poslanie. / Foto: Shutterstock

Čo vám môže zabezpečiť šťastnejší život? Robin Sharma, uznávaný expert na leadership a dosahovanie úspechu, motivačný rečník a spisovateľ radí, čo vám môže na tejto ceste pomôcť.

 

Robin Sharma, jeden z najvýznamnejších svetových expertov na leadership a dosahovanie osobného úspechu, vo svojej knihe 101 životných rád od mnícha, ktorý predal Ferrari hovorí: „Na vlastnej koži som sa presvedčil, že nestačí len vedieť, čo robiť. Ak chceme žiť život, po akom túžime, musíme podľa toho aj konať.“ Základom šťastného života je objavenie vnútorného volania. Práve v dnešnej dobe, ktorá je technicky veľmi vyspelá, niektorí ľudia strácajú kontakt nielen  so svojou ľudskosťou, ale aj s vlastným zmyslom života. Robin Sharma upozorňuje na to, že každý človek má  v sebe určité nadanie, ktoré čaká, kým ho využijeme na nejaký ušľachtilý cieľ. Všetci sme tu z nejakého jedinečného dôvodu, pre čosi šľachetné, čo umožní, aby sa prejavil náš najvyšší ľudský potenciál, čím zase my obohatíme životy ľudí okolo nás. Človek nemusí dať výpoveď v práci, aby objavil svoje vnútorné volanie. Stačí vniesť do svojej práce viac zo seba a sústrediť sa na to, čo nám ide najlepšie. A čo považuje Robin Sharma v živote za dôležité? Čo podľa neho môže ľuďom zaručiť šťastnejší život?

 

1. Začnite deň správne

Spôsob, ako začnete deň, určuje to, ako ho prežijete. Prvých 30 minút po prebudení prežívate najcennejšie chvíle celého dňa. Ak máte dostatočnú sebadisciplínu, môžete sa zaoberať najušľachtilejšími myšlienkami a činmi. Vďaka tomu si nastavíte kvalitu celého dňa. Vďaka týmto 30 minútam sa môžete naladiť na svoje poslanie a zamerať sa na to, čo je pre vás najdôležitejšie. Každý si môže vytvoriť svoj vlastný rituál. Robin Sharma prvých 30 minút počas dňa využíva na meditáciu, sústreďuje sa na všetko dobré vo svojom živote, predstavuje si, ako bude vyzerať jeho deň, prečíta si niekoľko strán z motivačnej knihy alebo nejaké citáty od filozofov. Môžete tiež chvíľku cvičiť alebo si napísať pár viet do denníka.

 

2. Osvojte si ideál poctivosti a úprimnosti

Žijeme vo svete nedodržaných sľubov. Mnohí ľudia neprikladajú slovám vážny význam. Ak hovoríme veci, ktoré nemyslíme vážne, dostatočne dlho, stane sa z toho zvyk. Skutočným problémom potom je, že keď nedodržíte svoje slovo, strácate dôveryhodnosť. Toto často vyúsťuje do rozvrátených vzťahov. Je dobré naučiť sa splniť to, čo poviete. Staňte sa človekom, ktorý dodržuje svoje slovo a nebuďte tým, ktorý veľa hovorí, ale málo koná. Takto sa vám bude žiť na svete lepšie a krajšie.

 

3. Naučte sa zdvorilo odmietnuť

Ak vaše životné priority nie sú jasné, veľmi ľahko sa stane, že na každú žiadosť odpoviete kladne. Ak vaše priority nemajú termín vo vašom diári, dostanú sa tam priority iných ľudí. Riešením je ujasniť si vlastné najvyššie životné ciele a potom sa naučiť, ako zdvorilo povedať NIE. Najúspešnejší ľudia sa sústreďujú na oblasti, v ktorých vynikajú, teda na to, čo vedia najlepšie. Keďže sú pohltení dôležitými vecami, ľahko dokážu odmietnuť menej podstatné rozptýlenia.

 

4. Naučte sa stíšiť

Robin Sharma odporúča zažívať samotu, hoci len niekoľko minút denne. Je to dôležité preto, lebo v samote sa môžete sústrediť  na najdôležitejšie priority vo vašom živote a vyhnúť sa tak zbytočnostiam. Všetky veľké učenia sveta došli k rovnakému záveru. Aby ste sa mohli spojiť s tým, kým ste vo svojej podstate, musíte si pravidelne nájsť čas na stíšenie. Nestačí byť len pracovitý a neustále niečo robiť. Dôležité je aj to, aby ste si uvedomili, o čo sa vlastne vo svojom živote usilujete.

 

5. Častejšie sa smejte

Štvorročné deti sa v priemere denne smejú tristokrát a dospelí ľudia v priemere pätnásťkrát. Je dokázané, že smiech zlepšuje náladu, tvorivosť a dodáva energiu. Pri liečbe niektorých chorôb sa využíva aj terapia  smiechom. Niektorí ľudia kvôli smiechu a dobrej nálade zámerne pozerajú komédie alebo čítajú humoristické knižky. Psychológovia tiež hovoria, že tí ľudia, ktorí sa viac smejú, sa dokážu na svet pozerať z tej lepšej stránky a nezažívajú takú vysokú hladinu stresu ako ľudia, ktorí sa až tak veľa nesmejú.

 

6. Nebojte sa riskovať

Ľudia na sklonku života najviac ľutujú to, čo chceli vyskúšať, ale nevyskúšali to. Ak chcete žiť svoj život naplno, začnite viac riskovať a robte veci, ktorých sa obávate.Samozrejme, keď sa vydáte menej prebádanou cestou, šanca, že sa potknete, je väčšia, ale iba tak sa niekam dostanete. Robin Sharma hovorí: „Skutočné tajomstvo života v blahobyte spočíva v tom, že prestanete hľadať istoty a začnete hľadať príležitosti.“ Ľudia, ktorí žijú naplno, robia múdrejšie rozhodnutia.

 

7. Robte dobré skutky

Matka Terézia raz povedala: „Neexistujú veľké skutky. Sú iba malé skutky vykonané s veľkou láskou.“ Každý deň môžete robiť malé skutky láskavosti, vďaka ktorým môžete iným skrášľovať deň. Skúste každý deň potešiť niekoho v okolí. „Tie drobné, každodenné vklady na účet lásky vám poskytnú oveľa viac šťastia než akékoľvek množstvo peňazí na bankovom účte,“ upozorňuje Robin Sharma.

 

8. V koži iných ľudí hľaďte na svet ich očami

Jednou z najväčších túžob, po akých človek prahne, je potreba pochopenia, opatery a uznania. Napriek tomu v týchto rýchlych časoch až príliš veľa ľudí verí, že počúvať znamená iba čakať, kým druhý prestane hovoriť. A čo je ešte horšie, čas, kým ten človek hovorí, obvykle využívame na sformulovanie vlastnej odpovede, nie na to, aby sme sa vcítili do duše hovoriaceho. Ak si vyhradíme čas, aby sme skutočne pochopili názor niekoho iného, dávame tým najavo, že si vážime jeho myšlienky a záleží nám na nich. Keď sa začnete  vciťovať do kože rozprávajúceho a pokúsite sa hľadieť na svet jeho očami, napojíte sa na jeho vnútro a vybudujete si dôverný vzťah, ktorý pretrvá. Tí, ktorí sú dobrí poslucháči, majú ešte jednu výhodu. Tým, že veľa počúvajú, získavajú množstvo nových informácií. Tí, ktorí veľa rozprávajú a sú zamestnaní, často svojím monológom, takto prichádzajú o množstvo noviniek.

 

9. Hľadajte vyšší zmysel svojej práce

Niektorým ľuďom už nestačí mať len zamestnanie, vďaka ktorému dokážu platiť svoje účty. Mnohí ľudia potrebujú pocit naplnenia, tvorivé výzvy, rast, radosť a pocit, že žijú pre niečo, či ich presahuje. Jedným z najlepších spôsobov, ako objaviť v práci, ktorú vykonávate, hlbší zmysel, je využiť metódu tvorivých otázok, ktorými zistíte, aký vplyv má vaša práca na svet okolo vás. Položte si otázky: „Kto má v konečnom dôsledku prospech z tovaru a služieb, ktoré moja spločnosť ponúka? Aký vplyv má moje každodenné úsilie na ľudí? Prispievam k pozitívnej zmene?“ Keď sa takto sami seba pýtate, začnete si všímať súvislosti medzi tým, čo robíte a životmi, ktorých sa svojou prácou dotýkate. Sústredením sa na hodnotu, ktorú vytvárate svojou prácou a na prínos, ktorý prinášate, zvýšite svoju úroveň uspokojenia a motivácie.

 

10. Rozvíjajte svoje nadanie

Antropológ a humanista Ashley Montagu povedal: „Najhlbšia osobná porážka, ktorou trpia ľudské bytosti, predstavuje rozdiel medzi tým, čím boli schopné stať sa a tým, čím sa stali.“ Medzi jednoduchou existenciou a skutočným žitím je rozdiel. Je smutné, že mnohým ľuďom je jedno, čím sú obdarení vo svojom vnútri. Mnohí ľudia sa viac sústreďujú na svoje nedostatky namiesto toho, aby rozvíjali svoje prednosti. Sústredením na to, čo im chýba, zanedbávajú nadanie, ktoré majú. Najvýznamnejší ľudia, ktorí dosiahli veľký úspech, mali jednoduchú stratégiu. Poznali sami seba. Urobili si čas na to, aby sa zamysleli nad svojimi schopnosťami, ktoré ich robia výnimočnými a celý svoj život zamerali na ich zdokonaľovanie. Každý človek je niečím obdarený. Niektorí ľudia si však ešte nenašli čas na to, aby tieto majstrovské prvky v sebe objavili. Ak ľudia dokážu využívať to najlepšie, čo je v nich, takto vlastne pomáhajú celému svetu, aby sa stal lepším miestom na život.

 

Skutočným tajomstvom, ako získať kontrolu nad svojím životom, je obnoviť zmysel pre sústredenosť a naučiť sa, čo nerobiť a nechať tak. Keď začnete tráviť svoje dni iba pre vás vysoko dôležitými aktivitami a budete sa venovať len svojim prioritám, začnete tak  postupne napĺňať aj svoje životné poslanie.

- Robin Sharma

Čítajte viac o téme: Šťastie, Úspech
Zdieľať na facebooku