5 tipov pre zdravšie oči vašich detí

Podľa odborníkov majú na citlivý zrak detí vplyv aj potraviny či určité preventívne opatrenia, na ktoré rodičia dbajú.
Podľa odborníkov majú na citlivý zrak detí vplyv aj potraviny či určité preventívne opatrenia, na ktoré rodičia dbajú. / Foto: Pexels

U detí sa bežne stretávame s poruchami zraku. Kontrola zraku je súčasťou preventívnej prehliadky u lekára, no signály porúch sa môžete naučiť rozpoznať aj sami. Rozvoj zrakových funkcií prebieha u dieťaťa do siedmich až ôsmich rokov. Čím staršie je, tým ťažšie bude možné prípadnú chybu zlepšiť alebo úplne napraviť.

 

Najčastejšie poruchy zraku u detí

Škúlenie (strabizmus)

Škúlenie rozoznáte ho už u bábätka. Do pol roka môže byť spôsobené prirodzenou nedokonalou koordináciou pohyblivých svalov oka. Je preto potrebné ho pozorovať. Po tomto časovom úseku sa zvykne napraviť. Ak sa tak nestane, radšej navštívte lekára.

 

Astigmatizmus

Prejavuje sa vtedy, ak  dieťa niektoré plochy vníma ostro, iné rozmazane. Ide o neschopnosť rovnomerného zaostrenia celého zorného poľa. Spôsobuje ju nesúmerné zakrivenie povrchu očnej rohovky. Zvykne sa prejavovať u detí v predškolskom veku.

 

Krátkozrakosť (myopia)

Najčastejšie býva diagnostikovaná u detí vo veku od desať do dvanásť rokov. Prejavuje sa hmlistým videním do diaľky, ktoré sa snažia zlepšiť ich prižmúrením. Počet detí a dospievajúcich s týmto ochorením neustále narastá. Okrem iných rizikových faktorov k nemu prispieva i časté zaostrovanie na blízke predmety, kedy je využívaná iba centrálna časť sietnice.

 

Ďalekozrakosť (hyperopia resp. hypermetropia)

Znamená, že oko nezaostrí obraz na sietnicu, ako to robí zdravé oko, ale až za ňu. To spôsobuje problém zaostriť na predmety blízke – čítanie, písanie. Pohľad do diaľky býva neporušený. Okuliare a očné šošovky vedia túto vadu korigovať.

 

Farbosleposť

Je spôsobená poruchou pigmentových buniek na sietnici. Väčšina farboslepých ľudí farby vidí, ale nie všetky. Najčastejšie ide o poruchu, kedy dotyčný nevie rozlíšiť dve farby navzájom (napr. červenú so zelenou). Poväčšine ide o dedičnú poruchu, postihnutí sú viac chlapci. Tento problém sa liečiť nedá.

 

Najčastejšie  príznaky horšieho videnia u dieťaťa sú tieto:

  • Priviera oči.
  • Pozerá sa na hračky jedným okom.
  • Pri pozorovaní nakláňa hlavičku.
  • Sedí príliš blízko televízora.
  • Sťažuje sa na časté bolesti hlavy.
  • Vyčerpáva ho kreslenie, čítanie alebo prezeranie obrázkov.
  • Pri podávaní predmetu siaha mimo do priestoru.

 

Ako deťom pomôcť, aby mali zdravšie oči?

Pomôcť môžu potraviny i vitamínové doplnky. Podľa vedcov majú pozitívny vplyv na zdravie očí nasledujúce štyri skupiny látok:

 

1. Vhodné vitamíny a potraviny

Vitamíny A, C a E

Tieto vitamíny obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú udržiavať bunky a tkanivá v oku zdravé. Predpokladá sa tiež, že vitamín C znižuje riziko vzniku sivého zákalu.

 

Omega-3 mastné kyseliny

Tieto esenciálne mastné kyseliny hrajú významnú rolu vo vývoji očí a zraku u detí a dojčiat. Nedostatok omega-3 mastných kyselín v strave má spojitosť s očnými ochoreniami.

 

Minerály

Minerály zinok a meď pomáhajú ľudskému organizmu vstrebávať živiny a vitamíny. Bohatým zdrojom zinku sú napríklad ustrice a iné mušle, ale tiež hovädzie mäso. Menšie množstvo zinku je možné nájsť aj v mlieku, syroch a pečive.

 

Zelená listová zelenina

Ak chcete dopriať očiam blahodarné živiny, nie je nič lepšie než zelená listová zelenina. Tá obsahuje luteín a má tiež vysoký obsah vitamínov s antioxidačným účinkom. Najviac luteínu obsahuje kapusta, špenát a zelená petržlenová vňať.

 

Zelenina a ovocie s vysokým obsahom karotenoidov

Mnoho druhov ovocia a zeleniny vďačí za svoje prekrásne sfarbenie látkam nazývaným karotenoidy, ktoré majú pozitívne antioxidačné účinky. Ak sa budú na vašom tanieri pravidelne objavovať napríklad kukurica, cereálie, kivi, tekvica, cukety, modré hrozno či zelené a oranžové papriky, zaistíte očiam prísun potrebných karotenoidov a zároveň i vitamínov s antioxidačným účinkom.

 

Ryby

Určité druhy rýb sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Najlepšie v tomto ohľade sú losos, tuniak a makrela.

 

Vajcia

Aj charakteristické zafarbenie vaječných žĺtkov majú na svedomí látky nazývané karotenoidy. Žĺtky vajec sú pravdepodobne najlepším zdrojom luteínu a zeaxantínu.

 

2. Pobyt vonku

Dnešné deti prežívajú čím ďalej viac času v uzavretých priestoroch, a to často pri počítačoch alebo pri televízii. Táto skutočnosť tiež môže nepriaznivo vplývať na rozvoj rôznych očných porúch. Pohyb vonku na prirodzenom svetle je dôležitý faktor pre správny rozvoj detského zraku.Výskumy spájajú málo času prežitého vonku s vyšším rizikom krátkozrakosti. Vyvážená strava spolu s dostatkom pohybu vonku sú nielen výbornou prevenciou nadváhy, ale pomáhajú aj udržiavať dobrý zrak.

 

3. Nezabúdajte na slnečné okuliare

Zrak je dôležité chrániť pred prudkým slnečným svetlom. Najmenším deťom stačí aj čiapka so šiltom alebo klobúčik. V podmienkach strednej Európy lekári bábätkám neodporúčajú nosenie slnečných okuliarov. Pri mori alebo vysoko v horách je lepšie slnečné okuliare použiť. Väčšie deti môžu nosiť slnečné okuliare aj pri domácich prácach, napríklad vtedy, keď pomáhajú kosiť alebo pri práci s drevom, aby sa im piliny alebo tráva nedostali do očí.

 

4. Oči chráňte aj pri kúpaní

Chlórovaná alebo slaná voda môže detské oči podráždiť a niekedy spôsobiť aj zápal spojiviek. Preto je dobré používať kvalitné potápačské okuliare. Zápal spojiviek môže spôsobiť aj to, keď si deti chytajú oči špinavými rukami. S malými bábätkami nie je vhodné chodiť do bazénov, kde je veľmi chlórovaná voda.

 

5. Zrak a obrazovky

Dnes už takmer všetky deti používajú tablety, mobily, počítače, televízor. Aj čas pri obrazovke má vplyv na zrak detí. Dlhý pobyt pri obrazovke spôsobuje jednak únavu, ale aj rôzne poruchy zraku. Oči sú často preťažené alebo dieťa zaostruje zrak stále na ten istý bod, a to tiež očiam neprospieva. Je potrebné, aby dieťa zameriavalo zrak aj do diaľky, a to sa mu najlepšie darí vonku pri rôznych hrách alebo prechádzkach.

 


Zdroj: Jitka Machová, Dagmar Kubátová: Výchova ke zdraví
Zdieľať na facebooku