Nesnažte sa byť za každú cenu dokonalí

V snahe po dokonalosti sa neraz stávame ľuďmi, ktorými sme nikdy nechceli byť.
V snahe po dokonalosti sa neraz stávame ľuďmi, ktorými sme nikdy nechceli byť. / Foto: Bigstock

Človek často nechtiac vplyvom okolia, pod tlakom zamestnávateľa, v snahe prežiť a zarobiť na živobytie, je tlačený k takým skutkom, slovám a konaniu, ktoré nevyvierajú priamo z jeho presvedčenia, hodnôt a výchovy. V snahe neprísť o zamestnanie stávame sa inými, ako v skutočnosti sme.

 

Je nebezpečné dávať si na tvár neviditeľné masky, ktoré  nevplývajú len na výraz našej tváre, ale časom môžu zasiahnuť i naše srdce. Našu masku, ktorú si roky v mene prežitia nasadzujeme na tvár, sa nám po takto prežitých rokoch nemusí podariť dať dole. V najhoršom prípade si prestaneme uvedomovať, že ju vlastne máme.

Staré čínske príslovie hovorí: „Ak poznáš tvár človeka, neznamená to, že poznáš aj jeho srdce.“ Každý z nás je svojím spôsobom herec. Na verejnosti chceme pôsobiť dokonale, a preto si nasadzujeme akúsi masku, ktorá ukrýva naše ozajstné ja. Nie je to vôbec prekvapujúce. Z každej strany sa na nás valia informácie o tom, ako pôsobiť sebavedomejšie a dokonalejšie. Jednoducho každý by mal byť tip-top, ak chce získať partnera či uspieť v pracovnom kolotoči. Naše slabosti? O tých vlastne nikto nerozpráva. Akoby vôbec neexistovali.

 

Sebavedomie nám nemusí vždy zaručiť úspech v kariére

Mnohí ľudia si myslia, že vysoké sebavedomie a absolútna dokonalosť môžu vplývať na náš úspech. Vždy to však nemusí byť pravdou a často priznanie si svojich slabostí vedie k dlhodobému úspechu v živote. Toto potvrdili aj vedci, ktorí si myslia, že práve uvedomenie si svojich vlastných nedostatkov smeruje ku skutočnému  sebavedomiu. Spoločnosť a pracovné prostredie nás však často nútia pôsobiť bezchybne. A to je problém. Za nejaký čas totiž človek začne svojej dokonalosti veriť a bude sa cítiť, že vie všetko najlepšie. Začne sa na ostatných dívať povýšenecky. Toto neskôr spôsobuje problémy na pracovisku i v medziľudských vzťahoch vo všeobecnosti.

Potvrdila to aj štúdia, počas ktorej boli ľudia nahrávaní na video a následne boli na základe videovizitky ohodnotení. Tí, čo boli so sebou vyrovnaní, zareagovali úplne rovnako, či sa jednalo o pozitívnu, alebo priemernú pochvalu. Zato ľudia s extrémnym sebavedomím reagovali na iné hodnotenie než očakávali negatívne. To potvrdzuje, že vyrovnanosť je omnoho lepšia aj pri zvládaní komplikovaných situácií v živote.

Sebavedomie však nemá iba negatívne stránky. Zistilo sa, že výška sebavedomia môže na druhých pôsobiť tak, že majú pocit, že si zaslúžite obdiv a rešpekt. Taktiež môže mať okolie pocit, že ste múdri a skúsenejší. To vám môže pomôcť napríklad v kariére.

 

Uvedomenie si vlastných nedostatkov nám pomáha

Výhody zdravého sebauvedomenia však prinášajú ovocie dlhodobo a vo viacerých oblastiach. Vďaka tomu, že si ľudia uvedomujú svoje nedostatky a chyby, dokážu ich lepšie identifikovať a pracovať na ich odstránení. Výsledkom je potom  postupné zlepšovanie sa vo všetkých oblastiach života. Ak človek akceptuje samého seba aj s chybami a uvedomí si, že nikto nie je dokonalý, jeho vzťahy s okolím dosiahnu omnoho vyššiu kvalitu a trvácnosť. Ak chcete pracovať na svojom sebauvedomení, zamerajte sa aj na svoje nedostatky a nekritizujte sa za ne.

 

Je dobré byť sám sebou a nehrať sa stále na niekoho iného, často toho najdokonalejšieho človeka na svete.  Takto sa nám môže podariť aj pre iných  zachovať si čisté srdce, ktoré sa bude odrážať nielen v skutočnom výraze našej tváre, ale aj v prežívaní skutočného nefalšovaného života.

 

Čítajte viac o téme: Sebavedomie
Zdieľať na facebooku