Psychologička Aletha Solterová: 16 rád, s ktorými zvládnete výchovu na výbornú

Psychologička Aletha Solterová radí rodičom, ako vychovávať deti s ľahkosťou.
Psychologička Aletha Solterová radí rodičom, ako vychovávať deti s ľahkosťou. / Foto: Shutterstock

Zakazovať, trestať, motivovať, chváliť? Ako vlastne vychovávať deti? Ani psychológovia nezdieľajú na všetko úplne jednotný názor. Dnes sa pozrieme na názory americkej psychologičky Alethy Solterovej, ktoré prezentuje na svojej internetovej stránke. Táto stránka je medzi rodičmi veľmi obľúbená a mnohým už pomohla pri výchove ich detí. Aletha Solterová rodičom radí:

 

1 | Snažte sa pochopiť príčiny detského správania

Keď sa rodičia snažia pochopiť príčiny určitého správania dieťaťa, dokážu lepšie predpokladať, ako sa dieťa zachová aj v budúcnosti v rovnakých alebo podobných situáciách. Často sa podarí eliminovať problém ešte pred jeho vypuknutím.

 

2 | Buďte trpezliví a sústavne vysvetľujte dôvody

Menšie deti často robia chyby preto, lebo nerozumejú, prečo niečo od nich chcete. Pokojne im od A a po Z vysvetlite, prečo je napríklad dôležité si umývať ruky alebo sa v predsieni prezúvať. Je to vždy lepšie, keď len na ne zakričíte: „Ty si ale prasa! Počkaj, veď ja ti ukážem!“ Dobre na deti pôsobí veta: Ver mi, že pred tebou nič netajím, a to čo ti teraz poviem, ty určite dobre pochopíš.“

 

3 | Pochopte detské emócie

Aj keď ste často nahnevaní, snažte sa dieťa pochopiť. Je potrebné poznať dôvody a pohnútky, ktoré sú príčinou detskej neposlušnosti a hnevu. Niekedy je to náročné, ale najlepšie v tejto chvíli pôsobí, keď sa dieťaťa opýtate čo, prečo a ako sa stalo. Ak sa nechce o tom rozprávať, tak nech vám namaľuje, ako vzniknutú situáciu vidí. V momente, keď je dieťa mimoriadne nervózne, zúrivé a nahnevané, dovoľte mu búchať do vankúša.

 

4 | Zmeňte svoje predstavy

Dôležité je začať u seba a naučiť sa vnímať realitu. Aletha Solterová odporúča rodičom, že keď zariadia detskú izbu úplne jednoducho a nemajú v nej drahé veci, ušetria si veľa nervov. To isté platí aj pre oblečenie dieťaťa. Čím je lacnejšie a jednoduchšie, tým sú rodičia menej nervózni.

 

5 | Zábavu organizujte logicky

Prísny  zákaz bez možnosti inej voľby je jedna z hlavných príčin detskej rozčarovanosti. Vysvetlite dieťaťu, že lepšie je stavať pevnosť na záhrade a nie v kuchyni, lebo iným členom domácnosti by hradba asi prekážala a mohli by ju aj nechtiac zničiť. Rozfázujte dieťaťu deň tak, aby hlučné hry nerušili chod domácnosti. Ponúknite iné alternatívy, ale hru úplne nezakazujte. Keď deti môžu aj samy o niečom rozhodovať, učia sa samostatnosti a zodpovednosti. Vo svojich rozhodnutiach buďte dôslední.

 

6 | Sami buďte dobrý príkladom

Dôležité je tiež to, aby sa rodičia sami správali tak, ako to vyžadujú od detí. Ak náhodou nejaké pravidlo porušíte, skúste použiť túto vetu. „Chcel(a) som len vyskúšať, či si všimneš a uvedomíš, že to tak nemá byť.“

 

7 | Robte malé ústupky

Aletha Solterová upozorňuje, že hlavne deťom  v puberte je dôležité odpúšťať, a niektoré problémy brať z nadhľadu. Keď výnimočne niečo dovolíte, váš potomok si to bude určite vážiť. A ak by to chcel na druhý deň zneužiť, je potrebné mu pripomenúť, že dnešný deň sa už uplatňujú pôvodné pravidlá.

 

8 | Doprajte deťom čas, aby si určité veci uvedomili

Niekedy deťom trvá dlhší čas, kým si určité veci uvedomia. Ak ste pozvali na večeru vzácnych hostí, je potrebné deťom skôr vysvetliť, ako sa majú správať. Pripravte ich na možné situácie. Tento spôsob Aletha Solterová odporúča aj pred narodením súrodenca, návštevou zubára a prvým letom v lietadle. Psychologička tiež odporúča hry na pilota, zubára a podobne.

 

9 | Dovoľte deťom urobiť chybu

Ak váš lenivec chodí neustále neskoro do školy, nechajte ho jeden deň, nech vyučovanie zmešká. Chodí neskoro jesť ku stolu? Nevolajte ho a nech raz zje studené jedlo. Pre tieto deti, ktoré sú nepoučiteľné, má tento spôsob výchovy oveľa väčší efekt než niekoľkonásobné napomínania.

 

10 | Neskrývejte city

Ak  vás dieťa skutočne nahnevalo, porozprávajte mu o svojich pocitoch. Povedzte mu aj o tom, že máte právo mať zlú náladu. Podľa pocitov rodičov sa deti učia vnímať aj svoje vlastné pocity a pocity iných ľudí.

 

11 | Výchova láskou

Aletha Solterová odporúča rodičom, že agresívne správanie detí najlepšie dostanú pod kontrolu objatím alebo láskavým chytením za ruku. Môžete dieťaťu šepkať aj láskavé slová súvisiace so situáciou. Niekedy je potrebné zobrať dieťa mimo konfliktné prostredie. Poseďte si s ním a rozprávajte sa o jeho pocitoch.

 

12 | Zmeňte konfliktnú situáciu na hru

Je dobré naučiť sa meniť konfliktnú situáciu na hru. Samozrejme, nie za každú cenu a v každom prípade. Napríklad: „Počas upratovania hračiek sa pokús hrať na smetiara. Poď, vyčistíš mi zuby a potom ich vyčistím ja tebe.“

 

13 | Využívajte dohody

Napríklad pred návštevou detského ihriska sa vopred dohodnite, koľkokrát prejdete ktorú atrakciu. Ak dieťa nechce večer ísť do postele, dohodite si s ním čas spánku vopred, napríklad hneď po rozprávke.

 

14 | Hľadajte kompromisy

Snažte sa spoločne analyzovať nepríjemné situácie. Vypočujte si, aké riešenie navrhuje aj vaše deiťa. Spoločne si stanovte pravidlá a snažte sa ich dodržiavať. Táto technika sa hodí hlavne pri dlho pretrvávajúcich problémoch a je dosť efektívna.

 

15 | Neočakávajte príliš mnoho

Každý rodič si praje, aby jeho dieťa bolo vždy slušné, poslušné, milé usmievavé. Priania malých detí ovládajú silné emócie a práve im podriaďujú svoje prosby. Je pre ne normálne byť hlučnými, tichými, citlivými a drzými zároveň. Deti sú jednoducho plné energie, ale vedia sa aj unaviť. Dôležité je prijať ich také, aké sú.

 

16 | Doprajte si odpočinok

Matka i otec sú tiež len ľudia. Ak cítite, že do vás vchádza zlosť a máte všetkého plné zuby, doprajte si pauzu. Napite sa vody, vypočujte si obľúbenú pesničku, pospite si.

Zdieľať na facebooku