Materiálne veci nie sú pri hľadaní dokonalosti všetko. Aké sú vlastnosti superľudí 21. storočia?

Mnohí ľuda si myslia, že superľuďmi sa stanú vtedy, keď sa im podarí získať množstvo materiálnych vecí. Výskumy už však jasne dokazujú, že cesta len týmto smerom nevedie.
Mnohí ľuda si myslia, že superľuďmi sa stanú vtedy, keď sa im podarí získať množstvo materiálnych vecí. Výskumy už však jasne dokazujú, že cesta len týmto smerom nevedie. / Foto: Bigstock

Doba sa neustále mení. Tá súčasná je veľmi rýchla a veľa ľudí nestíha okolo seba sledovať ani tie najzákladnejšie veci potrebné pre šťastný život. A často nevnímajú ani procesy sami v sebe, či svoje skutočné sny a túžby. Myslia si, že superľuďmi sa stanú vtedy, keď sa im podarí dosiahnuť stanovené méty predovšetkým v oblasti materiálnych vecí. Výskumy už však jasne dokazujú, že cesta len týmto smerom nevedie. Veronika Jelínková je spoluzakladateľkou projektu Metalearners – online školy a tiež autorka knihy Hoř pomalu. Aby človek smeroval k akémusi ideálu a patril medzi výnimočných ľudí, musí podľa nej v sebe neustále rozvíjať ešte aj ďalšie veci. Za supervlastnosti moderného človeka 21. storočia považuje tieto:

 

1. Superčlovek sa navyťahuje

Superčlovek je prirodzený. Je veľmi netaktné rozprávať stále len o sebe. A spomeňme si, koľko je takých ľudí. Idete napríklad s priateľmi na večeru a neustále musíte počúvať toho najarogantnejšieho, ktorý rozpráva len o sebe, o svojom živote, o tom, čo dokázal, čo získal. Málokedy pustí iných ľudí k slovu a nečakajte od neho, že sa vás opýta na vaše pocity alebo vaše názory. Takíto ľudia sa stávajú často veľmi neobľúbenými a mnohí ľudia ich medzi seba pozývajú len zo slušnosti, lebo sa s nimi nechcú pohnevať, aby ich všade a pred každým neohovárali. Alebo je to človek v nejakej funkcii, napríklad váš nadriadený a nepatrí sa ho ignorovať.

Samozrejme, nič nie je zlé na tom, ak občas poviete o tom, čo ste v živote dosiahli, ale najprv sa zaujímajte o iných ľudí a potom rozprávajte o sebe. Prirodzenosť je úžasná vlastnosť a priťahuje k vám iných ľudí.

 

2. Superčlovek neohovára

Tento zlozvyk máme občas všetci. Väčšinou to však platí tak, že ten človek, pred ktorým niekoho ohovárate, si vždy pomyslí: „No, ak takto ohovára iných, zajtra takto isto bude ohovárať mňa.“ Superčlovek vyzdvihuje a chváli iných ľudí, všíma si ich pozitívne stránky. Ale musí to byť úprimné a nie niečo vymyslené a naučené.

 

3. Superčlovek nesúdi

Je veľmi ťažké počúvať niekoho, o ktorom vieme, že posudzuje iných alebo aj nás. Superčlovek je však empatický k ľuďom a je si vedomý toho, že nikdy nemá úplné informácie o niekom, aby ho mohol súdiť. Tak radšej nesúdi a rozvíja si radšej empatiu.

 

4. Superčlovek je odvážny

Nie je drzý, ale odvážnejší v určitej chvíli viac ako všetci okolo neho. Snaží sa mať srdce bojovníka. To znamená, že sa veľmi nesťažuje a tiež všetko neneguje. Určite poznáte také typy ľudí, ktorí vo všetkom hľadajú nejaký problém alebo niečo negatívne. Tých druhých to po čase prestáva baviť počúvať. Neustále sťažovanie sa  nie je pre tých druhých príjemné počúvať. Väčšinou začnú od takýchto ľudí bočiť. Občas sa posťažovať môžete, ale nerobte to stále. Superčlovek so srdcom bojovníka sa snaží svoj problém riešiť a nielen o ňom rozprávať.

 

5. Superčlovek je úprimný

Úprimnosť spočíva hlavne v tom, že sa človek nepretvaruje. Nemusí mať vždy len dobrú náladu. Ak má zlú, povie o tom a ak sa mu niečo nepáči, povie to tiež. Dnes je moderné byť optimistom v každej situácii. Ale to sa vlastne ani nedá. Lepšie, ako sa pretvarovať a hrať sa na dobrú náladu a optimizmus, je priznať si aj zlé pocity. Nie je na tom nič zlé a pre ľudí je to prijateľnejšie a veľmi sympatické.

 

6. Superčlovek sa nevyhovára

Ľudia sa radi vyhovárajú a hľadajú únikové cesty. Je to v poriadku, keď na nejakú úlohu nie ste ešte pripravení, ale povedzte to priamo. Nehanbite sa, nevyhovárajte sa, ale povedzte to priamo.

 

7. Superčlovek počúva

Je dôležité sústrediť sa na prítomný okamžik a venovať pozornosť druhému človeku. Stačí trochu spomaliť myslenie a začať vnímať aj druhú osobu. Všimnite si, koľko ľudí to vôbec nedokáže. Skáču do reči, pozerajú sa na mobil, píšu SMSky, obzerajú sa, pôsobia netrpezlivo. Tí, ktorí vedia naozaj počúvať, sú často vyhľadávaní nielen ako priatelia, ale aj napríklad ako obchodní partneri. Veď nie nadarmo sa hovorí, že ľudia zabudnú na to, čo ste rozprávali, ale nezabudnú na to, ako sa cítili vo vašej prítomnosti.

 

8. Superčlovek vie položiť správne otázky

Hovorí sa, že to, ako sa pýtate, hovorí o vás viac, ako to, ako na otázky odpovedáte. Pýtajte sa na to, čo vás naozaj zaujíma. Pýtajte sa múdro a povzbudivo. Je dobré spoznávať životy ľudí čo najlepšie, potom dokážete položiť aj správne otázky.

 

9. Superčlovek vie povedať NIE

Niekedy je to prejav veľkej odvahy, keď vieme povedať NIE. Niektorí ľudia majú pocit, že musia iným vždy vyhovieť alebo ich potešiť. Robia to aj vtedy, keď im aktivita, ktorú majú vykonať nedáva zmysel a potom sa hnevajú sami na seba, že robia niečo, čo ich vôbec nabaví. Ak niečo nekorešpodnuje s vašimi hodnotami alebo s cieľmi, povedzte, ak sa to len trochu dá, že to neurobíte. Získate viac slobody a viac času na aktivity, ktoré vás skutočne napĺňajú a robíte ich radi. Najhoršie je, keď niečo prisľúbite urobiť a potom sa z toho neviete vymotať. Strácate tak veľa energie, ktorú potrebujte na iné veci. Povedať NIE však musíte vedieť povedať empaticky a múdro dôvod vysvetliť. Dôležité je však aj to, aby ste vedeli prijať bez urážok NIE od iných ľudí. NIE od iných si nikdy neberte osobne. Keď si uvedomíte, že v tom nie je nič osobné, slovo NIE budete vnímať ako samozrejmosť.

 

10. Superčlovek neškatuľkuje ľudí

Keď stretnete neznámeho človeka, nesnažte sa ho hneď škatuľkovať. Skúste sa na ľudí pozerať tak, že sa chcete od nich niečo nové naučiť. Každý z nás má iné skúsenosti a schopnosti a môžeme sa navzájom inšpirovať. Stačí sa na ľudí pozrieť z inej perspektívy a možno objavíte v nich to, čo ste doteraz nevideli.

 


Zdroj: Veronika Jelínková: Hoř pomalu
Čítajte viac o téme: Úspech
Zdieľať na facebooku