Čím viac toho pre dieťa urobíte, tým menej dokáže, myslí si autor knihy Leniví rodičia

Britský spisovateľ, novinár a otec troch detí Tom Hodgkinson je presvedčený, že aj lenivé rodičovstvo môže vychovať schopných a dobrých ľudí.
Britský spisovateľ, novinár a otec troch detí Tom Hodgkinson je presvedčený, že aj lenivé rodičovstvo môže vychovať schopných a dobrých ľudí. / Foto: Bigstock

Britský spisovateľ, novinár a otec troch detí Tom Hodgkinson nebol spokojný s tým, ako veľmi ho rodičovstvo začalo hneď v úvode vyčerpávať. Bol presvedčený, že niečo robí zle a tak celý svoj výchovný prístup zmenil od základov.


Čoraz častejšie medzi rodičmi môžete počuť nasledujúci rozhovor: „Moje dieťa má každý deň dva krúžky a cez víkendy máme celá rodina úplne nabitý program. Chodíme na zápasy, tréningy, sústredenia, vystúpenia...My už máme toho toľko, že skoro nič nestíhame.“ Niektorí rodičia sa priam predbiehajú v tom, kto toho má na starosti viac a kto dokáže vymyslieť čo najatraktívnejší program pre svoje dieťa. Je to však pre dieťa naozaj to najšťastnejšie a najlepšie riešenie?

Rodičom, ktorí sú už z tohto kolobehu úplne vyčerpaní, prišla vhod kniha Lenivý rodič, ktorú napísal britský spisovateľ, novinár a otec troch detí Tom Hodgkinson.

„Knihu Lenivý rodič som napísal preto, aby som pomohol rodičom. Leniví rodičia ponúkajú deťom pri výchove dostatok slobody a do ničoho ich nenútia. Deti sa hrajú samy a vy pozeráte, čo z tej hry vznikne. Striktne sa snažím hlavne o to, aby moje deti  chodili zavčasu spať a aby som si ja mohol po ôsmej hodine otvoriť pivko,“ povedal v rozhovore pre českú DVTV Hodgkinson.

 

Foto: JOTA

 

Aj Tom Hodgkinson žil životom, keď sa snažil reagovať na všetky podnety syna a chcel organizovať každú sekundu jeho života. Keď syn Arthur zaplakal, Tom a jeho žena Victoria priskočili k nemu. Keď fňukal, že sa nudí, hneď ho prihlásili na nejakú aktivitu. Kupovali mu najrozličnejšie pomôcky, chodítka, hry, knihy, hračky... Až jedného dňa zakričal z plných pľúc, že potrebuje nejakú poriadnu zábavu. To Toma vystrašilo. A keď vo svojich štyroch rokoch povedal, že súrne potrebuje notebook, to Toma už úplne vydesilo a nadobudol presvedčenie, že robí určite niečo zle. Dnes spomína: „Boli sme s manželkou vystresovaní a vyčerpaní, veľa sme pracovali a málo spali. Knihu som začal písať vlastne preto, aby som prežil detstvo svojich detí.“

V období písania vlastnej knihy sa Tom Hodgkinson ponoril aj do čítania kníh o výchove. Prečítal si aj knihu Emil alebo o výchove od J. J. Rousseaua. Po detailnom historickom výskume našiel aj citát spisovateľa D. H. Lawrencea, ktorý v roku 1918 napísal, že najlepšie, čo môžeme pre svoje deti urobiť, je nechať ich na pokoji a v tomto duchu sa rozhodol zmeniť výchovu svojich detí aj on.

Neskôr sa Tomovi narodil ďalší syn a dcéra. Aj na nich uplatňoval svoje zásady lenivého rodiča. Dnes majú jeho deti jedenásť, šesť a deväť rokov a Tom konštatuje: „Musím povedať, že už teraz vidím výsledky lenivého rodičovstva. Nielenže sa deti hrajú samy, ale vedia aj umyť riad a dobre varia.“ Tom Hodgkinson tiež rád hovorieva, že nie všade má jeho kniha šancu na úspech: „Moje knihy sa dobre predávajú hlavne v krajinách, kde sa musí veľa pracovať. Napríklad v Nemecku, v severnej Európe a v USA. V Mexiku mi povedali, že na čo im je kniha o leňošení, keď sú tam leniví skoro všetci.“

Tom Hodgkinson vo svojej knihe opisuje priebeh moderného rodičovstva, ktoré vlastne spočíva v tom, že čím viac pracujeme, tým menej sa deťom venujeme. O to viac im chceme toho dopriať, no a, samozrejme, o to viac musíme pracovať, aby sme im dokázali všetky tie krúžky zaplatiť. Keď už tak veľa pracujeme a nič nestíhame, výchovu svojich detí musíme zveriť iným ľuďom. Keďže dieťaťu neustále organizujeme čas my alebo niekto iný, ťažko si potom nájde svoje nezameniteľné miesto v spoločnosti. Keď deťom všetko organizujeme, strácajú schopnosť niečo skúsiť úplne samy. „Ja to už mám zariadené tak, že pracujem málo. Píšem len od deviatej do jednej, zbytok času prežívam s deťmi alebo sa starám o dom a záhradu,“ hovorí Tom Hodgkinson.

 

Tom Hodgkinson a jeho zásady lenivého rodiča:

Tom vo svojej knihe uvádza niekoľko zásad, ktorých sa pri výchove svojich detí s manželkou drži.

 

1. Odmietame myšlienku, že rodičovstvo vyžaduje ťažkú drinu

Práve už  spomínané záujmové krúžky, ich platenie a prevážanie detí v aute z jedného krúžku na druhý je niekedy veľmi vyčerpávajúce. Autor si myslí, že je lepšie nechať deti stavať bunkre, púšťať si loďky a hrať bábkové divadlo niekde v záhrade.

 

2. Zaväzujeme sa, že svoje deti necháme existovať

Práve tým, keď máme svoje deti neustále pod dozorom a voľný čas im zaplníme nami stanoveným programom, zabraňujeme im v rozvíjaní samostatnosti a spôsobujeme tiež, že sa nebudú vedieť samy hrať. A ak majú náhodou chvíľku voľného času, vravia, že sa nudia. Deti potrebujú voľnosť, aby si mohli rozvíjať fantáziu.

 

3. Odmietame prebujnený konzum, ktorý v dnešnej dobe útočí na deti od prvého dňa ich narodenia

Reklamy masírujú nielen mozgy rodičov, ale aj detí. Kúpou zbytočných hračiek nezabezpečíte vašim deťom krajšie detstvo.

 

4. Čítame im poéziu, fantastického príbehy a spievame im

 

5. Pijeme alkohol bez pocitu viny

Autor má rád pivo, to asi kvôli tomu napísal.

 

6. Odmietame svoje puritánske JA

Pod „puritánským ja“ si podľa knihy máme predstaviť našu rodičovskú túžbu byť čo najlepším rodičom a mať to najlepšie dieťa. Základom je neporovnávať. Každé dieťa sa vyvíja svojím vlastným tempom.

 

7. Nemíňame peniaze na rodinné výlety za zábavou ani za dovolenky

 

8. Lenivý rodič je šetrný rodič

 

9. Lenivý rodič je vynaliezavý rodič

Prečo by deti nemohli vynášať odpadky, umývať riad a utierať prach? Zo začiatku budú šomrať, ale nakoniec budú rady, že vám pomohli a budú sa aj cítiť dospelejšie.

 

10. Ráno zostávame v posteli čo najdlhšie

Autor v knihe píše, že rodičia nemusia svojim deťom pripravovať raňajky až pod nos. Skúste aspoň počas víkendu zostať dlhšie v posteli a povedzte im, nech sa sami naraňajkujú. Veď cereálne guličky si vie nasypať do mlieka každý. A možno vás časom prekvapia a prinesú vám raňajky do postele. A budú sa cítiť dôležito, a to je pre nich príjemný pocit.

 

11. Snažíme sa čo najmenej zasahovať

To súvisí s tým, že deti sa musia naučiť zabávať aj samy. A to je jedno, či si budú čítať, kresliť alebo stavať kocky. Rodičia im nemusia vymýšľať neustále nejakú zábavu.

 

12. Hráme sa s deťmi na lúkach, poliach a v lesoch

 

13. Vyháňame deti čo najčastejšie do záhrady a vtedy upratujeme dom

 

14. Obidvaja pracujeme čo najmenej, a to hlavne vtedy, keď sú deti malé

Autor upozorňuje, že najlepšie je, keď je dieťa do troch rokov doma a nemusí chodiť do škôlky. Pre jeho život je to najlepšie, čo mu rodičia môžu dať.

 

15. Čas je dôležitejší ako peniaze

 

16. Šťastný neporiadok je lepší ako skľučujúci poriadok

Samozrejme, kvôli hygiene a zdraviu je potrebné riadiť, utierať prach, umyť podlahu. Ale všetko je potrebné robiť s mierou. Kvôli absolútnemu poriadku nie je potrebné sa stresovať.

 

17. Preč so školou

 

18. Náš dom napĺňame básňami, hudbou a humorom

 

19. Prijímame za všetko zodpovednosť

 

20. Existuje mnoho ciest

 

Rodičovstvo môže byť, navzdory programovanej lenivosti, pekná drina. Lenivý rodič je totiž často so svojimi deťmi doma. Sleduje ich a dôveruje im, že si samy vyberú tú najlepšiu cestu. Nepúšťa ich k počítaču, ale hrá s nimi karty, behá po záhrade, učí ich jazdiť na bicykli, hrá lopotové hry.

Tom Hodgkinson je však realista a je si vedomý toho, že žiť život, pre aký sa rozhodol on, nie je pre mnohých možné: „Uplatňovať moju filozofiu v dnešnej spoločnosti, ktorá miluje workoholikov a je zneurotizovaná kolobehom práce, stresu, únavy a nedostatku peňazí, je dosť ťažké“

 


Zdroje: telegraph.co.uktreehugger.commotherjones.com
Zdieľať na facebooku