Spoznajte hygge - dánsku predstavu o pohodlí, šťastí, teple a spokojnosti

Hygge sa z Dánska s potešením začal šíriť medzi zaneprázdnenými a vyčerpanými ľuďmi aj v iných krajinách.
Hygge sa z Dánska s potešením začal šíriť medzi zaneprázdnenými a vyčerpanými ľuďmi aj v iných krajinách. / Foto: Bigstock

Pocit dokonalej pohody, šťastia, uvoľnenia, relaxu a skvelej nálady. Tak by sa dalo zhrnúť slovo hygge, ktoré vymysleli Dáni, ktorí sa snažia aplikovať a vyhľadávať hygge vo všetkých aspektoch ich života, doma, vonku aj v práci.

 

Pohoda a čas prežitý s blízkymi či v prírode je pre Dánov dôležitejší ako nonstop naháňanie sa za peniazmi. A hygge sa nechávajú inšpirovať aj ďalšie krajiny. Ľudia sa vďaka tejto filozofii učia nepodliehať každodennému stresu, neprispôsobujú sa ostatným, ktorí sa len sťažujú, koľko majú práce a aké stresy. Nepodliehajú negativistom. Vychutnávajú si drobné chvíľky pohody. Dáni si v ich filozofii hygge uvedomujú silu prítomného okamihu a snažia sa v každom momente vyťažiť čo najviac možného šťastia. K vareniu si pokojne dajú pohár vína, k upratovaniu pustia dobrú hudbu, k jedlu zapália oheň v krbe… Tieto veci ich učia rodičia od detstva.

Dalo by sa povedať, že predstava hygge je čisto individuálna, pretože každému prináša pohodu a šťastie niečo iné. Pre niekoho to môže byť čítanie knihy v kaviarni či doma, pre iného pozeranie futbalu s kamošmi, pre ďalšiho návšteva príbuzných. Z praktickej skúsenosti Dánov však môžeme definovať niekoľko voľných pravidiel, ktoré tvoria hygge. Sú to predovšetkým:

 

1. Príjemné rituály

Nenápadné činnosti, ktoré ľudia  opakujú deň za dňom a robia ich šťastnými a  prihovárajú sa ich duši. Môžete si napríklad zapáliť sviečku hneď po prebudení, desať minút v posteli s deťmi posilňuje rodinné puto. Pre niekoho je hygge spojené so zalievaním kávy. Nerobte pritom iné veci, ale sústreďte sa a vychutnajte si tento okamih prípravy. Aj večerné ležanie v teplej vode a tichu sa môže stať oslavou života a prežitého dňa.

Užiť si môžete aj obed s kolegom, počúvanie hudby v aute po ceste z práce, krátku prechádzku mestom či večernú chvíľu s kamošom či partnerom pri obľúbenom filme. Práve v tých najobyčajnejších momentoch je čaro, len si to treba uvedomiť a patrične vychutnať. Odložte mobil a vytiahnite staré albumy s fotkami. A ešte lepšie je vybehnúť do prírody. Vymeňte telocvičňu a fitko za prírodu. Niekoľko štúdií ukázalo, že ľudia, ktorí cvičia vonku, sú schopní lepšie zvládať každodennú rutinu a spaľujú tiež o 10% viac kalórií ako pri rovnakom pohybe vo vnútri.

Hygge nájdete v mnohých rituáloch. Často ich robíte automaticky, neuvedomujete si ich a neraz vás vedia uvoľniť, zbaviť stresu a naplniť dušu pokojom.

 

2. Hygge kútik

Vytvorte si svoje miestečko, do ktorého sa uchýlite, keď sa chcete uvoľniť. Môže to byť obľúbené kreslo s malým stolčekom, na ktorý si položíte teplý nápoj, pustíte jemnú hudbu, vezmete do ruky obľúbenú knihu a vychutnávate si prítomný okamih. Takýto hygge kútik by ste mali mať všetci, pretože má skutočne zázračné schopnosti. Dáni dokonca idú ešte ďalej. Aby sa chránili pred inými ľuďmi, pred chladom samoty či pred studenou neobývanou izbou, vytvárajú si hygge kútiky, v ktorých si drevom alebo textíliou ohraničia priestor, prípadne si vytvoria pohodlné miestečko pri okne. Vyvýšený priestor vytvára dojem súkromia a bezpečia.  A Dáni tiež neustále zapaľujú sviečky. Označujú ich za tzv. „živé svetlo“. Zapaľujú ich nie po jednej, ale vo väčších množstvách, a to doma, v školách a v kanceláriách. Potrpia si aj na dokonalé lampové osvetlenie, ktoré musí mať doma aj v kaviarňach či reštauráciách  správnu teplotu svetla.

 

3. Dobré jedlo

Spoločné stolovanie s rodinou, priateľmi alebo kolegami by ste si mali dopriať oveľa častejšie. Spoločné stolovanie patrí k výnimočným a zriedkavým príležitostiam, keď sa môžete v pokoji porozprávať, vymeniť si nápady a dôvernosti. Dobré jedlo je tiež hygge. Najviac hygge je jedlo, ktoré si pripravíte doma s rodinou či priateľmi. Čím domáckejšie, rustikálnejšie, obyčajnejšie jedlo, tým lepšie. V práci  si môžete vychutnať poobednú chvíľku na kávu a sladkosť. Aj takto si môžete do svojho života pričarovať viac pohody a šťastia každý deň.

 

Foto: Bigstock

 

4. Radosť zo vzťahov

Vypnite telku a počítač, choďte k susedke, von, za priateľmi a rozprávajte sa. Zahrajte si spoločenskú hru, choďte spolu na prechádzku, zhovárajte sa o knihách. Pre Dánov je predstava hygge pevne spojená s osobami, ktoré sú im blízke. Kým pohodová chvíľa pri filme s pukancami je hygge sama o sebe, oveľa viac hygge je v spoločnosti blízkych. Tradíciou je pre severanov napríklad piatkové pozeranie rozprávok a filmov spojené s jedením sladkostí, v ktorých spotrebe sú tiež na popredných miestach. Nejeden výskum potvrdil, že dobré vzťahy sú pre šťastie človeka tým najpodstatnejším. Keď sme v obklopení rodiny či priateľov, všetky ostatné problémy sa zdajú byť menej dôležité.

 

5. Domov

Ak žijete v špinavom či neupratanom prostredí zahltenom zbytočnosťami, môže vám to brániť v prežívaní pohodových chvíľ. Stačí však troška šikovnosti a aj tú najmenšiu  izbu môžete premeniť na príjemné bývanie. Pre Dánov, Švédov či Nórov je stelesnením hygge dizajnu a domova napríklad drevo a ďalšie prírodné materiály, minimalizmus, vzdušnosť a spomenuté správne svetlo. Obklopte sa peknými vecami, ktoré vám prinášajú pocit domova a šťastia a vyhoďte to, čo nepotrebujete.

Každý si z hygge štýlu môže vybrať to, čo mu vyhovuje. Veď stále platí, že  najlepšie veci sú takmer  zadarmo, nachádzajú sa  v každodenných maličkostiach a my si ich môžeme užívať každý deň. Kým máme okolo seba priateľov, rodinu, strechu nad hlavou, máme čo jesť a v dosahu máme prírodu, netreba nám takmer nič viac. Ostatné sú len tie fajn veci navyše. Nepotrebujeme neustále čakať, kým budeme mať na účte viac peňazí, kým dosiahneme nejaký cieľ, zmeníme prácu, dokončíme školu, nájdeme lásku svojho života alebo sa presťahujeme do väčšieho domu. Začať môžeme hneď teraz.

 


Zdroje: yggehouse.comcountryliving.com, newyorker.com
Zdieľať na facebooku