Ako sa hádať tak, aby hádka vzťah nezničila, ale naopak posilnila?

Hádkam sa v živote v partnerskom vzťahu nevyhneme. Ich následky však môžu byť rôzne.
Hádkam sa v živote v partnerskom vzťahu nevyhneme. Ich následky však môžu byť rôzne. / Zdroj: Bigstock

Súčasťou života sú aj hádky. Často sa ľudia hádajú nie preto, že chcú pre toho druhého to najhoršie, ale práve naopak. Chcú pre neho to najlepšie. Len málokedy však hádky končia tak, ako by sme si priali.

 

Prečo sa najčastejšie hádame?

Chceme tomu druhému pomôcť

Niekedy možno máme pocit, že človek s ktorým žijeme, sa rúti do záhuby a my sa mu snažíme čo najskôr pomôcť. Druhá strana však nie vždy môže vnímať našu pomoc pozitívne.

 

Nechceme toho druhého stratiť

V partnerstve žijú dvaja odlišní ľudia, ktorí chcú kráčať po spoločnej ceste. Zo začiatku nie sú až tak viditeľné odlišné hodnoty, sny, záujmy. Niekedy je to tak, že ten druhý začne preferovať niečo iné a problém je na svete. Ak sa však dostatočne vo vzťahu komunikuje, existuje určitá šanca vytvoriť si v tomto smere určitý systém, ktorý pár povedie správne a partneri sa navzájom odkážu obohatiť.

 

Chceme partnerovi/partnerke lepšie porozumieť

Aj napriek tomu, že často máme odlišnú výchovu a skúsenosti, chceme byť s partnerom/partnerkou spolu. Trvá to však  určitú dobu, kým si dvaja na seba zvyknú. A tomuto obdobiu sa nevyhýbajú aj hádky. V takomto prípade sa dvojice nehádajú preto, aby si navzájom ubližovali, ale preto, aby si určité veci vyjasnili.

 

Ako sa hádať, aby hádka vzťah posilnila a neublížila mu?

1. Nebojte sa hádať

Hádať sa väčšinou neznamená, že niekoho prestávate milovať. Práve naopak. Môže to znamenať, že vám na vzťahu záleží. Človek, s ktorým sa dokážete pohádať a pre ktorého sa potom trápite, býva ten, ktorý je pre vás mimoriadne dôležitý. Opakom lásky totiž nie je nenávisť, ale apatia, teda ľahostajnosť, mlčanie a ignorovanie. Práve preto nie je potrebné sa báť hádok. Skôr sa treba báť toho, ak niekto mlčí. Pokým bojujete, ešte sa nevzdávate. Tam, kde sa len mlčí alebo ignoruje, tam už nemáte o čo bojovať. Každý si občas potrebuje vyjasniť určité skutočnosti.

 

2. Uvedomte si, že nie ste súperi

Vo vzťahu nikto nemôže byť víťaz ani porazený. Sú len dvaja víťazi alebo len dvaja porazení. Hádka motivuje k dohode a k hľadaniu spoločnej cesty.

 

3. Prestaňte túžiť po víťaznom argumente

Pri hádke nejde o to, aby ste dokazovali, že len vy máte pravdu a ten druhý sa mýli. Takýto prístup vás len rozdeľuje. Váš vzťah to nikde neposúva. Tiež nemá zmysel toho druhého ponižovať. Tým len strácate, lebo on je vašou súčasťou. Nie je dobre súdiť toho druhého. Je potrebné vnímať ho tak, ako ho život sformoval, aké má doteraz skúsenosti a pohľad na svet. Nesnažte sa mať v hádke vždy posledné slovo. Lepšie je prísť o víťazný argument, ako o niekoho, koho milujete. Niekedy je dobré tomu druhému aj ustúpiť alebo odpustiť. Dôležité je, že ste dospeli k múdrej dohode. Vo vzťahu nejde o žiadne víťazstvá.

 

4. Naučte sa chápať a prijímať pravdu

Najlepšie je uvedomiť si, že pravdu neprijímame len cez slová, ale hlavne cez skutky. Ústa môžu vyjadrovať aj klamstvo, ale skutky hovoria vždy pravdu. Mrzí vás, že váš partner nemá na vás čas? Prijmite to ako pravdu. Jednoducho, nemá ho. Opakovane vám svojimi činmi ubližuje? Prijmite to ako pravdu. Nemiluje vás. Klame vás? Prijmite ako pravdu to, že mu nemôžete dôverovať. Nemusíte partnerovi/partnerke vysvetľovať stále za sebou to, čo vám prekáža. Po určitej dobe to už nemá význam. Zbytočne sa ani nehenvajte. Najdôležitjšie je, aby ste si uvedomili, že sa len správa podľa svojich hodnôt, svojich osobných cieľov a svojho charakteru. Jeho/ jej skutky hovoria pravdu. Niekedy je naozaj lepšie uvedomiť si pravdu, ako ďalšie dlhé roky zbytočne trpieť. A aj pri hádke je možné postupovať tak, aby sme tomu druhému neubližovali. Ale to dokážu len tí, ktorí skutočne milujú. Niektoré veci sa nedajú pochopiť. Dôležité je vedieť ich prijať. Vždy si pomyslite, čo je pre vás dôležité, potom vypočujte toho druhého. Uistite sa, či ste obaja ochotní na svojom šťastí pracovať. To je tá správna cesta ako vytvoriť stabilný a fungujúci vzťah.

 

5. Naučte sa aj vďaka hádke hľadať cestu k sebe a nie od seba

Základom je robiť také kompromisy, ktoré kroky obidvoch partnerov približujú k sebe. To je v podstate základný dôvod  správnej hádky. Ak vás hádka dokáže priblížiť k sebe, viac spojiť, to je tá správna hádka, ktorá vám môže pomôcť formovať vzťah. Aby sa dvojice vedeli konštruktívne hádať, musia sa navzájom počúvať, empaticky vnímať a často používať tieto otázky: „ Čo ťa bolí? Čo ťa trápi? Čo mám zlepšiť? Čo ťa urobí šťastnejším/šťastnejšou? Ako si môžeme byť bližší?

Vzťahy v podstate vôbec nie sú zložité. To len niektorí  ľudia si ich zbytočne komplikujú.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Tomáš Novák: Hádky v manželství
John M. Gottman a Nan Silver: Sedm principů spokojeného manželství
Nicky Lee a Sila Lee: Kniha o manželstve
Čítajte viac o téme: Komunikácia
Zdieľať na facebooku