Ako sa pripraviť na dovolenku s deťmi?

Ak vás čaká prvá dovolenka s deťmi, zvážte pred výberom destinácie a odchodom viaceré informácie.
Ak vás čaká prvá dovolenka s deťmi, zvážte pred výberom destinácie a odchodom viaceré informácie. / Foto: Shutterstock

Blíži sa dovolenkové obdobie. Mnohí z vás  idú po prvý raz na dovolenku aj s malými deťmi. Možno už premýšľate nielen nad tým, kde sa vyberiete, ale aj nad tým, ako vybaviť domácu lekárničku, čo budú vaše deti jesť alebo ako sa budete chrániť proti silnému slnku. Možno vám pri tomto premýšľaní pomôžu aj nasledujúce informácie, na ktoré v Českom rozhlase upozornila detská lekárka Natália Szitányi.

„Rodičia aj po narodení dieťatka nezabúdajú na svoje sny. Ale kým je dieťatko maličké, predsa by sa len mali radšej vyhýbať exotickým krajinám alebo miestam, kde hrozí  akékoľvek  zvýšené nebezpečenstvo. Je potrebné si uvedomiť, že maličké deti nemajú imunitný systém taký silný ako dospelí ľudia,“ upozorňuje rodičov Natália Szitányi.

Pri cestovaní je tiež dôležité si uvedomiť, že niektoré deti neznášajú klimatizáciu a ešte počas cesty ochorejú. Nebezpečenstvo ochorenia  u malých detí sa zvyšuje tiež preto, lebo svet spoznávajú všetkými zmyslami a mnoho vecí dávajú do úst. Takto sa môžu tiež veľmi rýchlo nakaziť. Žalúdočná kyselina nie je vyvinutá ako dospelých, a tak mnoho vírusov alebo baktérií nedokáže neutralizovať. „Väčšie riziko hrozí v exotických krajinách. Cestovanie s malým dieťaťom do Ázie, Južnej Ameriky a do Afriky si treba dobre zvážiť, pretože sú to krajiny s vyšším nebezpečenstvom nákazy. Európa v tomto smere je oveľa bezpečnejšia,“ upozorňuje detská lekárka. Pripomína tiež, že z hľadiska dostupnosti lekárskej starostlivosti je nejlepšie s maličkým dieťaťom cestovať v krajine, v ktorej rodina trvalo žije.

 

Čo by mala obsahovať lekárnička na cestu s dieťaťom?

Detská lekárka upozorňuje rodičov, že by nemali zabúdať na tieto lieky:

  • lieky, ktoré zrážajú horúčku, ideálne sú čípky alebo detský sirup,
  • lieky na alergiu, antialergické krémy,
  • lieky na liečenie hnačky,
  • dobré je už niekoľko dní pred odchodom nasadiť si probiotiká a zobrať si ich aj so sebou a naďalej počas dovolenky ich užívať,
  • rehydratačné roztoky – používajú sa pri veľkých stratách tekutín ako  náhrada tekutín, obsahujú rôzne soli, ktoré dieťa stráca pri potení sa alebo pri hnačke či zvracaní,
  • lieky na kinetózu (nevoľnosť pri cestovaní),
  • sada na vyberanie kliešťov, pinzeta,
  • dezinfekčný roztok, dezinfekčné obrúsky,
  • teplomer,
  • odsávačka na hlieny,
  • náplaste, obväzy,
  • kvapky do uší, do nosa, na kašeľ,
  • prípravky proti hmyzu a komárom,
  • dezinfekčný gél na ruky,
  • LIEKY, KTORÉ DIEŤA UŽÍVA PRAVIDELNE.

 

Nezabudnite si zobrať niektoré lieky aj priamo do lietadla, a to hlavne vtedy, keď let trvá veľmi dlho.

 

Ako sa starať o detskú pokožku?

Na slnko je potrebné si dávať pozor. Aj keď tu priamo ozónovú dieru nemáme, nad naším územím chýba zhruba 10 percent ozónu oproti normálu. Ten funguje ako chránič pred škodlivými UV lúčmi a pohlcuje UV žiarenie. Ak je ho v stratosfére menej, viac UV lúčov preniká na náš zemský povrch a slnko nás viac spáli. Bábätká do šesť mesiacov nie je vhodné  priamo vystavovať slnečným lúčom.

Väčšie deti je už veľmi ťažké chrániť pred slnkom. Akonáhle sa začnú samy pohybovať, nevedia vydržať v tieni. Či už je to na detskom ihrisku, na pláži alebo na kúpalisku, musíme ich chrániť. Ak sa chystáte na pláž, je dobré zaobstarať deťom aj vhodné kúpacie oblečenie s UV ochranou. Súčasťou bývajú aj šiltovky s rovnakým účinkom. Netreba zabúdať ani na slnečné okuliare.

Deti je potrebné pravidelne a dostatočne natierať opaľovacími prípravkami. Opaľovacie krémy a mlieka rozdeľujeme na s minerálnymi a chemickými filtrami. Zjednodušene povedané, minerálne filtre (oxid zinku alebo titánu) neprenikajú cez pokožku a pôsobia na jej povrchu – odrážajú škodlivé žiarenie. Chemické filtre pod pokožku prenikajú. Často sa oba druhy filtrov vyskytujú v jednom prípravku. Z pohľadu možnej alergie a podráždenia pokožky sú pre deti odporúčané skôr minerálne filtre.

U detí by mal byť dostatočný už ochranný faktor 30+, poradiť sa však môžete aj s vaším detským lekárom. Deti treba krémom natierať pravidelne. I keď sú opaľovacie prípravky vodeodolné, neznamená to, že dieťa stačí natrieť raz. Medzi 12-15 hodinou by deti nemali byť vôbec na slnku.

Pôsobenie vody, utieranie uterákom či len otretie o osušku, na ktorej dieťa leží, to všetko spôsobuje zotieranie krému. Preto je potrebné asi každé dve či tri hodiny naniesť novú vrstvu ochranného krému.

 

Strava a pitný režim

„Najlepšie je kupovať vodu určenú deťom a nedávať im piť vodu z vodovodu, pretože nikdy nemôžeme vedieť,v akom stave je tento zdroj vody,“ upozorňuje rodičov Natália Szitányi. Deťom je potrebné dávať vodu priebežne a nečakať na ich  smäd. Najlepšia je čistá voda, vhodné je vyhýbať sa presladeným tekutinám. Čo sa týka stravy, je vhodné jesť hlavne ovocie, napríklad melón, ktorý obsahuje veľa vody. Okrem toho môžete dať deťom piškóty alebo sušienky. Malým deťom nie je vhodné kupovať na pláži potraviny od predajcov, ktorí jedlo ponúkajú priamo medzi turistami. Na pláž by rodičia mali nosiť svojim deťom balené jedlo a balené vody. Buďte opatrní s konzumáciou niektorých nových potravín, ktoré im môžu okrem tráviacich ťažkostí spôsobiť aj alergickú reakciu.

Ak máte dieťa mladšie ako jeden rok, zvážte či by nebolo vhodnejšie uprednostniť radšej dovolenku na Slovensku ako v zahraničí. Tu budete vo svojom známom prostredí, keby sa niečo udialo, ľahko sa dostanete domov a navyše i u nás máme množstvo zaujímavých lokalít, hotelov špecializovaných na detských zákazníkov, ale aj kúpalísk a atrakcií. A keď deti podrastú, vyberte sa neskôr aj na exotickejšiu dovolenku. Pre bábätká je najdôležitejšia ich bezpečnosť a spokojnosť. A keď je spokojné bábätko, spokojní sú aj rodičia.

Zdieľať na facebooku