Ako flirtujete bez toho, aby ste si to uvedomili?

  Foto: Bigstock

Človek je tvor spoločenský, a tak potvrdenie od druhých a môcť niekoho tiež potvrdiť v jeho pozícii, je pre život dôležité. Často ľudský život sprevádza flirt, a to bez rozdielu na to, v akom rodinnom stave sa nachádzame. Mnoho ľudí, ktorí žijú v manželstve, vôbec nemajú v úmysle flirtovať, ale občas sa to stane. Psychológovia prišli na to, že to robíme kvôli tomu, aby sme si zvýšili svoje sebavedomie. K flirtovaniu dochádza najčastejšie podvedome a bez slov. Pozrime sa na to, ako to najčastejšie robíme.

 

Raport a očný kontakt

Predstavte si, že ste na nejakom podujatí. Stojíte na chodbe a rozprávate sa s viacerými ľuďmi. Zrazu začne vaše podvedomie vnímať niekoho, kto stojí bokom a koho podvedome považujete za vzrušujúceho. V prvom rade s ním začnete budovať raport. To znamená, že  sa začnete prispôsobovať jeho reči tela a základnému tempu. Postaráte sa o to, aby sa vaše telo k tomu druhému otočilo v otvorenej póze a aby vás od toho človeka neoddeľovali nejaké predmety. To znamená, že odstránite prípadné blokády. Napríklad poháre alebo predmety, ktoré držíte v rukách. Vaše podvedomie vás od tohto všetkého odbremení. Možno ste vedome ešte osobu ani nezačali vnímať, ale podvedome  ste už uviedli do pohybu komunikatívny proces, či už o tom viete alebo nie.

V ďalšom kroku si začnete toho druhého diskrétne obzerať tak, že mu sem-tam venujete pohľad zboku, čím signalizujete svoj záujem. Potom na okamih udržíte zrakový kontakt, ale pohľad hneď odvrátite. Hlavu neotáčate, hýbu sa len vaše oči. Niektoré ženy  na krátku dobu aj oči sklopia. Hovoríme, že ide o tzv. kradmý pohľad. Sklopené oči sú pozvaním, gestom podriadenia, ktoré znamená: „ Nie som nebezpečná.“

 

Fáza predvádzania prepychového operenia

Hneď ako podvedome vnímate druhú osobu, začnete sa správať ako páv, ktorý túži ukazovať svoju krásu. Možno si poťahujete šaty, upravujete si vlasy, šperky. Zaujmete vzpriamený postoj. Ak ste muž, vypnete hruď. Každý ukazuje to, čo môže ponúknuť. Ženy sa často pohrávajú s vlasmi, s retiazkou alebo s náušnicami. Možno ste si to nevšimli, ale hlavne ženy ukazujú prázdne dlane. Je to prastaré gesto prejavenia priateľského postoja.

 

Výzva

Svoj záujem dávate najavo tým, že si dotyčnú osobu skúmavo prezeráte. Pritom mierne zažmurkáte a nahnete hlavu nabok. V tejto fáze sa muži môžu vedome rozhodnúť, že sa so ženou porozprávajú. Žena má ešte ďalšiu zbraň. Pozícia vyzerá takto: Hlava a pohľad sú také, ako sme už spomínali, teda dobré je zažmurkať a nakloniť hlavu nabok. Potom si položte ruku na bok, ktorý na tej strane, kde je ruka, mierne podvihnete. Táto póza hovorí: „Som na teba zvedavá, ale neviem, či si dosť odvážny, aby si ku mne prišiel a oslovil ma.“

 

Váš postoj prezrádza dôveru a záujem

Ak stojíte alebo sedíte priamo oproti sebe, je to zreteľný znak vzájomnej príťažlivosti, pretože ste doslova odhalili a tomu druhému ste ukázali svoj zámer. Keď sa postavíte priamo oproti niekomu, je to buď niekto, komu veľmi dôverujete, alebo tento postoj zaujmete, aby ste signalizovali, že svoj náprotivok považujete za atraktívny. Niekto to však môže chápať aj ako ohrozovanie. Ak sa postavíte pred niekoho, komu je to nepríjemné, jeho pocity spoznáte podľa toho, že sa chytí za hrdlo, golier alebo retiazku na krku. V takom prípade by ste mali urobiť krok dozadu alebo zmeniť tému rozhovoru, pretože buď stojíte príliš blízko, alebo hovoríte o téme, ktorá tomu druhému spôsobuje nepohodlie.

Môžete si tiež všímať ďalšie znaky. Má objekt vášho záujmu rozšírené zreničky? Má obidve chodidlá rovnomerne alebo chce ísť jednou nohou preč? Ak sedíte, nohy by ste nemali mať prekrížené. Obidve nohy by mali pevne  a rovnomerne na zemi. Ak je osoba, s ktorou sa rozprávate bdelá, plná energie, ruky a nohy má uvoľnené a pri rozhovore sa nakláňa mierne dopredu, tak ste ju pravdopodobne zaujali. Ak ten druhý nemá záujem, je nepokojný či nervózny, tak opak je pravdou.

 

Zmyselnosť

V určitej fáze sa môže vynoriť aj ďalší signál.  Začnete sa diskrétne dotýkať sami seba alebo nejakého predmetu. Napríklad pohára s vínom. Ak sa váš komunikačné partner cíti stiesnene, pravdepodobne sa chytí za hrdlo alebo bude mať nepokojný pohľad. Ak sa však komunikácia vyvíja poztívne, pri dotykoch ide o podvedomé symbolické hladkanie, ktoré je vlastne určené vám. Pozitívne napojenie na druhú osobu sa napríklad na recepciách a večierkoch prejavuje i tým, že konzumujete olivy, čokoládu alebo čokoľvek zmyselné, čo sa hodí k perám.  Radi si po takomto jedle pery aj olizujete. Určite nemáte chuť na  chipsy, chlebíčky alebo veľké kusy koláčov. Tie nepôsobia tak príťažlivo.

Ak sa muži cítia naozaj dobre, začnú si uvoľňovať kravatu, rozopnú si košeľu, vyzlečú sako, bundu alebo sveter. Ženy si rady vyzujú topánky, rozpustia vlasy. Tieto veci ľudia robia úplne prirodzene, väčšinou si ich ani nevšimnú, robia to podvedome. Jediné, čo si uvedomujú, je to, že im je dobre. Sú sústrední hlavne na rozhovor a ostatné veci si nevšímajú. Tí, ktorí však o týchto prejavoch vedia, presne tušia, ako na tom asi sú pri zvádzaní.

 

Keď záujem opadá

Možno vás niekto naozaj na prvý pohľad zaujal, ale po určitej dobe zistíte, že to bolo len falošné okúzlenie a po dlhšom rozhovore zisťujete, že realita je iná, ako ste si pôvodne mysleli. Váš záujem začína opadať. Ako sa to prejavuje? Začnete si stavať bariéry:

  • oblečiete si pulóver,
  • nohy pod stoličkou prekrížite,
  • vaše telo začína byť napäté,
  • očný kontakt sa preruší,
  • podvedome si začnete čistiť vymyslený fľak na obleku alebo šatách,
  • možno poviete, že ste zbadali  niekoho ďalšieho, s kým sa chcete porozprávať, ospravedlníte  sa a odídete.

Tí, ktorí nepoznajú spomínané praktiky, si pomyslia, že išlo o obyčajný rozhovor. Ľudia sú však spoločenské bytosti a neustále túžia po potvrdení svojej existencie. A tak veľmi často, hlavne na pracovisku alebo na  spoločenských podujatiach, môžete byť  jednak svedkami spomínaného správania alebo sa do podobnej situácie môžete dostať aj vy sami.

 


Zdroj: Henrik Fexeus: Umenie čítať myšlienky
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku