Ako pri výchove detí nezabúdať na seba

Dr. Laura Markhamová odporúča rodičom, aby pri výchove vlastných detí nezabúdali na lásku k sebe a na uspokojovanie vlastných potrieb, pretože platí, že ak je šťastná a spokojná matka, je šťastné aj dieťa.
Dr. Laura Markhamová odporúča rodičom, aby pri výchove vlastných detí nezabúdali na lásku k sebe a na uspokojovanie vlastných potrieb, pretože platí, že ak je šťastná a spokojná matka, je šťastné aj dieťa. / Foto: Bigstock

Aby rodičia dokázali so svojím dieťaťom zdieľať jeho radosť a venovali mu svoju prítomnosť, musia byť oni sami šťastní a spokojní. Deti sú veľmi rady, keď im rodičia venujú svoju pozornosť, prejavujú radosť a sú ochotní spolupracovať. Ak ste však stále podráždení, unavení a vyčerpaní, ak si v mysli stále dokola premietate negatívne myšlienky týkajúce sa vášho dieťaťa alebo ak na svoje dieťa každý deň kričíte, pravdepodbne ste vyhorení. K tejto situácii dochádza vtedy, keď zabúdate na svoje vlastné potreby. Dr. Laura Markhamová vo svojej knihe AHA! Rodičovství odporúča rodičom, aby pri výchove vlastných detí nezabúdali na lásku k sebe a na uspokojovanie vlastných potrieb. Znamená to, že sa v každom okamžiku dňa staráte nielen o dieťa, ale aj o seba, že rešpektujete nielen potreby dieťaťa, ale aj svoje vlastné potreby. Samozrejme, vyžaduje to určité úsilie. „Zvyknite sa v priebehu dňa na seba čo najčastejšie naladiť. Zhlboka sa nadýchnite a nechajte telo zaplaviť pocitom pohody, že je všetko v poriadku. Vnímajte, ako s každým nádychom vdychujte vnútorný pokoj a a skaždým výdychom sa zbavujete stresu,“ odporúča Dr. Laura Markhamová.

 

A čo robiť, keď je toho naozaj na vás veľa?

 

1. Sústreďte sa na to, čo je dôležité

Dieťa nie je hladné, objali ste ho a povedali ste mu, ako veľmi ho milujete? Tak je všetko v poriadku. Tie ostatné veci môžete urobiť aj neskôr.

 

2. Vždy keď si všimnete, že začínate byť podráždení, zastavte sa

Dr. Laura Markhamová odporúča opýtať sa samých seba, čo potrebujete, čo vám chýba. Výborné je, keď si to hneď môžete dopriať. Ak presne neviete, čo by vám urobilo radosť, skúste vypiť pohár vody, vypočujte si obľúbenú pesničku, zatancujte si alebo si len na chvíľku sadnite. Ak vám toto nepomôže počas dňa, môžete si niečo pekné naplánovať na večer, keď dieťa zaspí. Môže to byť vaňa s olejom na upokojenie, pohárik vína s partnerom alebo dlhší spánok. Čítajte si povzbudivé citáty a pozerajte motivačné videá. Každý večer sa oceňte aspoň za tri pozitívne veci, ktoré ste počas dňa urobili.

 

3. Zamyslite sa nad tým, ako by sa dali zjednodušiť komplikované situácie

Ak máte pocit, že sa o chvíľu zbláznite, vymyslite niečo, čo by vám výchovu dieťaťa uľahčilo. Môžete si napríklad uvariť  jedlo na dva dni, môžete začať s večerným rituálom trochu skôr, aby ste mali večer viac času len pre seba, môžete poprosiť partnera alebo niekoho z rodiny, aby vám viac pomáhali. Ak vám to financie dovolia, skúste si aspoň raz do týždňa zaplatiť opatrovateľku a urobte si čas len pre seba.

 

4. Naučte sa vychutnávať si maličkosti bežného dňa

Zastavte sa a užívajte si detský smiech, vôňu detských vláskov, radosť dieťaťa, keď sa naučí niečo nové. Deti rýchlo rastú. O pár rokov budete možno smutní z toho, že vás už až tak nepotrebujú a budujú si svoj vlastný svet. Urobte všetko dnes tak, aby vám o prár rokov nebolo za ničím smutno.

 

5. Zlyhanie berte ako životnú skúsenosť

Niečo ste nezvládli? Vybuchli ste? To sa stane takmer každému. Využite toto zlyhanie ako príležitosť ukázať, ako sa správa dospelý človek. Ak je to potrebné, ospravedlňte sa, snažte sa opraviť to, v čom ste urobili chybu. Každá kríza  je príležitosťou na zblíženie, ak ste ochotní pozrieť sa na problém z obidvoch strán a mať pri tom srdce stále otvorené.

 

6. Chváľte a oceňujte svoje dieťa

Aj keď vás občas vaše dieťa privádza do šialenstva, určite je na ňom niečo, čo milujete. Keď si to všimnete a dáte mu to najavo, je to, ako by ste dieťaťu hovorili: „Toto rob viacej, prosím!“ Uvidíte, že ono to robiť aj bude.

 

7. Neodchádzajte od dieťaťa, keď ste emocionálne rozladení

Vaše dieťa je na vás závislé a váš pohľad je pre neho určujúci. Ak cíti, že to s ním vzdávate, samo sa vzdá tiež.

 

8. Vždy sa rozhodujte pre lásku

Život tvorí súhrn rôznych  možností, z ktorých si môžete vyberať. Takmer vždy sa musíte rozhodovať medzi láskou a strachom. Dr. Laura Markhamová odporúča, že ak sa to len tochu dá, vždy sa rozhodnite pre lásku. Každý deň prináša nové príležitosti  správať sa k deťom tak, aby to pomohlo vám aj im. Samozrejme, niekedy sa stane, že sa rozhodnte zle. Každá ďalšia voľba však môže byť lepšia.

Tým, že rodič, ktorý sa venuje výchove dieťaťa venuje takmer celé dni a noci, dá na prvé miesto seba a bude si uvedomovať, čo potrebuje, aby sa cítil dobre, bude svoje potreby bez výčitiek zdieľať aj  s okolím a zároveň snažiť sa ich aj napĺňať, bude sa cítiť spokojnejšie a šťastnejšie. Ba čo viac, túto pohodu bude prenášať aj na svoje okolie, predovšetkým na svoje deti, ktoré sú veľmi citlivé na to, v akom citovom rozpoložení sa ich rodičia nachádzajú. Každý človek si zaslúži, aby sa cítil dobre. A zaslúžite si to aj vy a aj vaše deti.

 


Zdroj: Dr. Laura Markhamov : AHA! Rodičovství
Zdieľať na facebooku