Univerzálna rada na dobrý vzťah neexistuje. Vždy je to individuálna záležitosť

Párový terapeut Honza Vojtko  upozorňuje, že dogmatické dodržiavanie „univerzálnych rád“ často nemá zmysel.
Párový terapeut Honza Vojtko upozorňuje, že dogmatické dodržiavanie „univerzálnych rád“ často nemá zmysel. / Foto: Bigstock

Na začiatku vzťahu je väčšinou všetko krásne a ideálne, mnoho vecí funguje, pretože sme veľmi zamilovaní. Počase však zamilovanosť opadne a práve vtedy sa dostávame do fázy, v ktorej premýšľame nad tým, ako na vzťahu začať pracovať. Hľadáme triky a rôzne tipy, ako to urobiť, aby nás vzťah obohacoval a bol pre obidve strany príťažlivý. Okrem dobrých rád, s ktorými sa denne stretávame, existuje však aj mnoho mýtov o vzťahoch, ktoré viac škodia, ako pomáhajú. Párový terapeut Honza Vojtko v jednej z relácií Českého rozhlasu upozornil na to, že dogmatické dodržiavanie „univerzálnych rád“, ktoré sa väčšinou dedia z pokolenia na pokolenie, často nemajú zmysel, pretože každý človek je osobnosť sama o sebe a pre každého platí niečo iné. V relácii Honza Vojtko hovoril o mnohých mýtoch, ktoré sa viažu ku vzťahom.

 

1. mýtus: Partneri musia mať rovnaké záujmy

Spoločné záujmy nie sú zárukou šťastného vzťahu. „Byť spolu pri každej činnosti, lebo sa to tak patrí, prináša so sebou aj problémy. Často sa takto jeden z partnerov prispôsobuje, uskromňuje, zabúda na seba a na svoje záujmy, len aby ten druhý bol spokojný. Je len otázkou času, kedy vybuchne,“ upozorňuje Honza Vojtko.  Tiež je dokázané, že keď sú dvaja ľudia stále spolu, hrozí, že sa časom nebudú mať o čom rozprávať, pretože všetky zážitky majú spoločné. Je dobré, keď napríklad dvakrát do týždňa žena chodí napríklad na zumbu a muž na futbal. Večer, keď sa stretnú, majú veľa nových zážitkov, o ktorých sa môžu rozprávať.

Ak sa stretnú dvaja ľudia, ktorí majú tie isté záujmy, dokonca tú istú prácu, tak to nevadí, pretože jeden pre druhého sa neobetuje. Už pri spoznaní mali tie isté záujmy a vlastne vo vzťahu nič nemenia, len pokračujú v tom, čo robili aj predtým. Iné je, keď sa vo vzťahu jeden z partnerov svojho záujmu vzdáva v prospech iného. Tam už ide o určitý druh obetovania sa, pri ktorom jeden z partnerov postupne začne trpieť. Väčšinou ženy majú tendenciu začať robiť to, čo robí manžel, len aby boli stále spolu. Zo začiatku je všetko v poriadku, ale postupne to žene možno začne prekážať, a preto, že nechce muža zraniť ani mu to nepovie. Niekedy môže mať aj utkvelú predstavu, že manžel sa dovtípi, čo má rada. A ak sa nedovtípi, tak žije v predstave, že ju už nemá rád. Toto sú veľmi nebezpečné predstavy. Najlepšia je otvorená komunikácia. Je potrebné o svojich túžbach hovoriť.

 

2. mýtus: Partneri musia robiť všetko spolu

Honza Vojtko v relácii tiež upozorňuje na to, že partneri by nemali všetko stále robiť spolu. To je naozaj prekonaný mýtus. „Zo svojej praxe a zo skúseností z práce s klientami môžem povedať, že tí partneri, ktorí stále všetko robili spolu, sa väčšinou po dvoch rokoch začali vo vzťahu veľmi nudiť,“ podotkol Honza Vojtko. Zo začiatku to partnerov baví, ale po čase sa prestanú inšpirovať. Každý vzťah je založený aj na tom, že sa partneri navzájom inšpirujú. V takomto prípade je naozaj najlepšie nájsť si niečo špecifické a venovať sa tomu aspoň raz za týždeň. Má to liečebný a terapeutický účinok. Vďaka tomuto sa vzťah opäť zdynamizuje.

 

3. mýtus: Ak sa hádame, tak sa už nemáme radi

Ani tento mýtus neplatí na sto percent. Existujú páry, ktoré sa jednoducho pohádať musia. Dôležité je, aby sa pohádali tak, aby prišli k nejakému záveru v hádke a čo je najdôležitejšie, aby došlo k mieru. A toto dokážu len priatelia. Preto je priateľstvo vo vzťahu také dôležité. Len skutoční priatelia sa vedia pohádať tak, že si po hádke opäť nájdu k sebe cestu. Skutoční priatelia sa totiž vedia hádať asertívne, ospravedlniť sa, odpustiť si a rešpektovať sa navzájom. Ak je vzťah založený na pevných základoch, hádka ho nemôže zničiť.

 

4. mýtus: Vzťah musí byť vyvážený, ináč nemôže fungovať

Tento mýtus pramení z tvrdenia, že každý vzťah je založený na kompromise. „Keď jeden z partnerov začne premýšľať nad tým, čo pre toho druhého urobil a on mu to nevrátil, tak v tej chvíli si treba uvedomiť, že vo vzťahu je problém,“ upozorňuje Honza Vojtko. Môže sa strácať rešpekt alebo sa vám na tom druhom niečo nepáči, ale bojíte sa mu to povedať. Jednoducho povedané, prestáva to byť vzťah a začína to byť biznis.

 

5. mýtus: Ak nespíte v manželskej posteli, vzťah čoskoro skončí

Honza Vojtko upozorňuje na to, že v 21. storočí skutočnosť, že partneri nespia v manželskej posteli, nemusí byť problém. Existuje veľa párov, ktoré majú veľké množstvo aktivít, chodia domov večer v rozdielnych časoch, navzájom sa rušia pri spaní, a tak sa rozhodli spať každý vo svojej izbe. Niektorí ľudia urobia tento krok kvôli chrápaniu jedného z partnerov. Dôležité nie je to, kde kto spí, dôležité je to, aby sa partneri mali radi, veľa spolu komunikovali, navzájom sa inšpirovali, prejavovali si vzájomnú náklonnosť, navzájom sa dotýkali a bolo im spolu príjemne.

Niekedy kamaráti, kolegovia či rodinní príslušníci sa snažia pomáhať mladým párom radami, ktoré sú už dávno prekonané. Honza Vojtko jednoznačne upozorňuje na to, že ak sa partneri majú radi a je im spolu dobre, nemusia riešiť žiadne rady a pravidlá, ktoré si niekde prečítajú alebo im ich podsúvajú iní ľudia. Každý človek je jedinečný, a tak aj každý vzťah má svoje vlastné špecifiká. Najdôležitejšia je láska, spokojnosť a radosť vo vzťahu.

Čítajte viac o téme: Manželstvo
Zdieľať na facebooku