Zjednodušte si život vďaka správnym otázkam

Ešte nikdy sme neboli zaplavení toľkými informáciami a povinnosťami. Výber podstatných vecí pre život je kľúčom k lepšiemu životu.
Ešte nikdy sme neboli zaplavení toľkými informáciami a povinnosťami. Výber podstatných vecí pre život je kľúčom k lepšiemu životu. / Foto: Pexels

Ešte nikdy sme nežili v dobe, v ktorej by sme mohli za krátku dobu vykonať také veľké množstvo vecí ako v súčasnosti. Ešte nikdy sme neboli zaplavení informáciami, úlohami, e-mailami, rôznymi podnetmi, sledovaním médií, čítaním ako v 21. storočí. Mnohí začínajú cítiť, že to nie je len stresujúce, ale často aj zbytočné. Aké má človek možnosti na zníženie tohto preťaženia? Niektorí sa snažia odstrihnúť úplne a stavajú si zruby v horách. Iní sa nechávajú preťažovať úlohami a informáciami ešte viac a zatiaľ im to vôbec nevadí. Myslím si, že aj v tomto prípade je potrebné hľadať zlatú strednú cestu. Tá spočíva v tom, že človek využíva informácie, komunikuje, pracuje, plní požiadavky, ale sám si určuje, koľko podnetov prijme a koľko nie. Začne sa zamýšľať nad tým, ako si zjednoduší život tak, aby bol s ním spokojný. Riešením je stanovenie určitých hraníc. Základom je zamerať sa na najpodstatnejšie veci namiesto plnenia všetkých.

Výber podstatných vecí pre život je kľúčom k zjednodušovaniu. Vo chvíli, keď človek pozná, čo je pre neho skutočne podstatné, zrazu vie, ktoré úlohy a prístupy sú pre neho dôležité a ktoré projekty musí zredukovať. Namiesto chaosu sa v živote objavuje väčší poriadok.

Ale ako zistiť, čo je pre nás podstatné a čo nie?  Leo Babauta, jeden z najúspešnejších expertov na produktivitu, odporúča:

Pri všetkom, čo robíte, pýtajte sa sami seba, čo je pre vás naozaj podstatné a dôležité.  Dávajte si otázky, ktoré vás navedú na výber podstaty. Robte to hlavne vtedy, keď sa ťažko rozhodujete.

Človek si môže dávať rôzne otázky, ktoré ho povedú k objavovaniu podstaty, ale Leo Babauta pri práci so svojimi klientami zistil, že najefektívnejšie sú nasledujúce otázky:

 

1. Aké máte hodnoty?

Táto otázka je jasným uvedomením si toho, čo je pre vás dôležité. Premýšľate o veciach, na ktorých vám skutočne záleží, ktorých kvalitu chcete dosiahnuť, o princípoch, podľa ktorých chcete žiť. Ak si určíte tieto hodnoty, všetko, čo budete robiť a čo si budete vyberať, bude vychádzať z týchto hodnôt.

 

2. Aké máte ciele?

Čo chcete v živote dosiahnuť? Viete, čo chcete prežiť tento rok alebo tento mesiac? Ak viete, čo chcete dosiahnuť, môžete si zvoliť kroky, ktoré vám v tom pomôžu.

 

3. Čo máte radi?

Premýšľate nad tým, čo máte radi, čo radi robíte a čo vám robí skutočnú radosť? Viete, s kým chete prežívať najviac času? Aj toto sú dôležité veci, na ktoré by ste mali poznať odpoveď. Napíšte si zoznam vecí, ktoré sú vo vašom živote najdôležitejšie. Keď máte aj v tomto smere jasno, ľahšie sa vám v živote volia určité kroky.

 

4. Čo má najsilnejší dosah?

Ak máte možnosť vytvoriť si zoznam projektov alebo úloh, premýšľajte, čo z toho by mohlo smerovať k najväčšej zmene vo vašej kariére.Čo bude mať najsilnejší vplyv na všetko ostatné? Veľa vecí navzájom súvisí, a preto je potrebné uvedomiť si tú najpodstatnejšiu a najdôležitejšiu činnosť v tom ktorom období, aby veci do seba správne a ľahko zapadali. Dôležité je však vnímať skutočnosti aj z časového hľadiska. To, čo sa vám zdá veľmi dôležité dnes, o päť rokov bude možno úplne nepodstatné.

 

5. Čo potrebujete a čo chcete?

Toto kritérium je vhodné používať v prípadoch, keď sa snažíte rozhodnúť, či na niečo miniete  svoje peniaze alebo nie. Ktorú z vecí skutočne potrebujete a ktorú len chcete? Ak viete, čo potrebujete, eliminujete väčšinu z toho, čo chcete. Preto je také dôležité rozlišovať medzi tým, čo potrebujete a tým, čo pre vás nie je až také podstatné. Keď máte problém identifikovať to, čo je podstatné, skúste sa obzrieť do minulosti, čo ste považovali za potrebné a užitočné a čo nie. Na prvýkrát sa málokomu podarí zo zoznamu odstrániť všetky nepodstatné položky. K zoznamu sa vráťte o týždeň alebo dva a odstráňte ďalšie veci. Pokračujte dovtedy, kým nebudete spokojní, že nemusíte ďalej už nič odstraňovať.

 

Ako používať otázky?

Rozpoznanie podstatných vecí je prvým a najdôležitejším krokom k zjednodušeniu života a väčšej efektívnosti. A môže ísť o akúkoľvek oblasť života – pracovné projekty, e-maily, financie, ciele, záväzky, ktoré v živote máte a podobne. Niekedy je naozaj veľmi potrebné aspoň na chvíľu prestať robiť to, čo robíte, na chvíľku sa zastaviť a popremýšľať. Človek si musí nájsť občas čas na premýšľanie nad uvedenými otázkami, lebo sa časom stratí vo vlastnom chaose. V dnešnej dobe na nás útočí veľké množstvo informácií, na každom rohu čaká množstvo úloh, a tak je veľmi potrebná ich selekcia. Len vďaka tomu, že budete premýšľať nad uvedenými otázkami, máte šancu si v živote vytvoriť poriadok, systém a zameriate sa na naozaj podstatné veci.Len vďaka tomuto prístupu nebude strácať drahocenný čas na to, čo nie je vôbec dôležité. Aby ste si adekvátne mohli zodpovedať na zoznam otázok, skúste sa pri odpovediach zamerať na nasledujúce oblasti:

 

Ročné ciele

Niekedy si ľudia dávajú veľa záväzkov a potom niekedy nesplnia ani jeden. Najlepšie je vybrať si jeden alebo dva, ale podstatné a plne sa na ne sústrediť. Dôležité je správne sa rozhodnúť.

 

Pracovné projekty a úlohy

Najlepšie je zamerať sa v určitom časovom období na najdôležitejšie projekty a tie menej dôležité odsunúť na neskorišie obdobie.

 

E-maily

Najprv odpovedajte na tri až päť najpodstatnejších e-mailov. Tie sa snažte vybaviť počas dňa. Tie ostatné si odložte na večer alebo na nasledujúcic deň. Nemusíte reagovať na všetko. Niektoré z nich odstráňte.

 

Financie

Ak prispôsobíte výdavky svojim cieľom a hodnotám, podarí sa vám eliminovať množstvo zbytočných výdavkov a ešte niečo aj ušetríte.

Zjednodušovanie neznamená, že sa váš život stane prázdnym. Znamená to, že sa v ňom uvoľní priestor pre veci, ktoré chcete skutočne robiť. Tí, ktorým sa život darí zjednodušovať tvrdia, že ich práca sa stáva efektívnejšou, kvalitnejšou a čo je tiež podstatné, zo života sa im vytráca chaos a cítia viac radosti.Niektorí ľudia si zjednodušovanie z práce preniesli do celého života a začali využívať nový životný štýl, ktorý je čoraz populárnejší. Začali využívať minimalizmus.

 


Zdroj: Leo Babuta: Menej je viac
Čítajte viac o téme: Minimalizmus
Zdieľať na facebooku