Nebojte sa pustiť chlapcov do kuchyne

Existuje veľa dobrých dôvodov, prečo je potrebné zapájať aj chlapcov do domácich prác a prípravy jedla.
Existuje veľa dobrých dôvodov, prečo je potrebné zapájať aj chlapcov do domácich prác a prípravy jedla. / Foto: Bigstock

Deti majú väčšinou jedlo rady, teda aspoň niektoré druhy, a tak je väčšinou jednoduché vzbudiť u nich záujem aj o prípravu jedál. Veľa detí sa aj s nadšením hrá v kuchyni a pozoruje rodičov pri práci. A netýka sa to len dievčat. V tomto sú rovnakí aj chlapci. A preto netreba zabúdať ani na nich a občas im vymyslieť nejaké hry alebo povinnosti, ktoré môžu robiť práve v kuchyni. Existuje veľa dobrých dôvodov, prečo je potrebné zapájať aj chlapcov do domácich prác a prípravy jedla.

 

1. Formovanie sebavedomia

Najlepším zdrojom sebavedomia je schopnosť robiť užitočné veci. Deti sú na seba hrdé, keď vedia uvariť jedlo, ožehlia uteráky, postarajú sa o psíka, pokosia trávnik alebo si dokážu zarobiť na brigáde.  Rodičia by mali vytvárať čo najviac príležitostí na to, aby si mohli tieto schopnosti overovať. A aj chlapci! Ono sa to možno na prvý pohľad nezdá, ale chlapci vedia mať obrovskú radosť z jedla, ktoré sami uvaria.

 

2. Príprava na samostatný život

Nie je dobré, keď sa mladý muž odsťahuje od rodičov rovno k partnerke. Odborníci odporúčajú, aby nejakú dobu žil sám. V priebehu tejto doby by sa mal naučiť variť, žehliť a upratovať. Tieto zručnosti by sa však mal postupne učiť aj v priebehu detstva. Ak tomu tak nie je, môže sa u neho vyvinúť absolútna nechuť k domácim prácam, čo mu môže v dospelosti spôsobovať problémy nielen vo vzťahoch, ale aj na pracovisku alebo v iných sociálnych skupinách. V dnešnej dobe sa rodičia nemôžu spoliehať, že tento problém vyrieši manželstvo, teda že všetko bude robiť manželka. V dnešnej dobe, keď do práce chodia obaja manželia, vo väčšine domácností sa na domácich prácach podieľajú obaja manželia.

 

3. Domáce práce poskytujú priestor na vzájomné zblíženie

Spoločné varenie poskytuje priestor na rozhovor medzi matkou a synom. Chlapci málokedy len tak sami od seba rozprávajú o svojich kamarátoch, učiteľoch, radostiach a starostiach v škole. Keď však robia nejakú praktickú činnosť a niekto vedľa nich pracuje tiež, väčšinou sa rozhovoria. Keď syn s matkou stoja v kuchyni vedľa seba, syn sa vyhne priamemu zrakovému kontaktu s matkou a takto sa mu lepšie rozpráva. Niektoré rodiny si nechcú kúpiť umývačku riadu preto, lebo matka sa vždy so synom výborne porozpráva pri umývaní riadu, keď on riad utiera. Takto si jeden druhého navzájom užívajú.

 

Čo môžu chlapci robiť v kuchyni?

Najmenší chlapci môžu sedieť v kuchyni na zemi a kotúľať si jablká alebo pomaranče, kým mamička varí. Batoľatá sa môžu hrať s cestom, existujú aj špeciálne cestá na hranie. Cesto môžu miešať, používať formičky alebo naň maľovať. Neskôr môžu s vami roviť jednoduché perníky, sušienky alebo čokoládové hrudky z burizónov.

Štvorroční až päťroční chlapci už môžu niečo miešať, nalievať, vážiť, umývať zeleninu, lúpať hrach. V tomto veku môžu pozorovať v záhradke, ako rastie zelenina. Môžu ju aj polievať. Chlapci mladšieho školského veku už radi robia vlastné nanuky, rôzne ovocné nápoje alebo radi zdobia chleby syrom a zeleninou. Dnes existuje na internete veľa námetov, stačí im obrázky vytlačiť, kúpiť potrebné potraviny a chlapci sa budú veľmi radi realizovať. V tomto veku ešte nemôžu byť sami v kuchyni, pretože teplé elektrospotrebiče a nože sú pre nich nebezpečné. Chlapci v staršom školskom veku vám veľmi radi pomôžu pri príprave pizze, grilovaného jedla, palaciniek, omeliet, hamburgerov, sendvičov, cestovín, ale aj rôznych zeleninových alebo ovocných šalátov.

Nezabudnite im dať najavo, že ste na nich hrdí, že vám pomáhajú a že si ich pomoc v kuchyni veľmi vážite. Inšpirujte ich k tomu, aby niekomu ako darček pripravili práve jedlo. Tým tiež povzbudíte ich sebavedomie. Ideálne je, keď syn vidí otca, že tiež pomáha v kuchyni.

 

Na čo si majú dať chlapci pozor v kuchyni?

  • upozornite ich, aby nechytali horúce elektorspotrebiče a kuchynský riad,
  • učte ich opatrne zaobchádzať s nožmi,
  • naučte ich poutierať podlahu hneď, keď niečo rozlejú,
  • povedzte im, aby dlhé rukoväte, ktoré sú na kuchynskom riade, otáčali tak, aby ich nikto nezhodil,
  • tiež je dobré im pripomínať, aby si pred prácou s potravinami umývali ruky.

 

Keď začnete zapájať chlapcov do domácich prác alebo varenia odmalička, mnohí z nich aj v tejto oblasti nájdu potešenie. A okrem iných výhod, skutočnosť, že vie chlapec variť, je aj pre dievčatá veľmi príťažlivá. Môžem to potvrdiť z vlastných skúseností. Chlapci – deviataci, ktorí vedia niečo uvariť alebo upiecť, dievčatá vždy obdivujú viac ako tých, ktorí ku vareniu majú ďaleko. Jednoducho, keď dievčatá zistia, že chlapec dokáže niečo urobiť aj v kuchyni, vedia to u neho vysoko oceniť a veľmi sa im to páči.

 


Zdroj: Steve Biddulph: Výchova kluků
Čítajte viac o téme: Domáce práce
Zdieľať na facebooku