Hry na snehu

Pozrite si niekoľko tipov, ako sa môžu deti zahrať na snehu.
Pozrite si niekoľko tipov, ako sa môžu deti zahrať na snehu. / Foto: Shutterstok

Tohtoročná zima nám nadelila dostatok snehu, a preto skúste využiť tento dar prírody na čo najčastejší pobyt s vašimi deťmi vonku. Nemusíte sa vždy venovať len stavbe snehuliaka, lyžovať sa či sánkovať. Niekedy sa deti dobre zabavia aj pri rôznych hrách. Poďme sa na niektoré z nich  pozrieť.

 

Snehové stĺpy

Stanovte si nejaký čas a môže sa začať súťaž o stavbu najvyššieho stĺpa, prípadne iného útvaru zo snehu. Hodnotí sa len výška. Komu sa stavba zrúti, tak začína od začiatku.

 

Šišky

Nazbierajte v lese asi tridsať šišiek a rozhádžte ich bez prítomnosti detí na lúke tak, aby dopadli od vás do vzdialenosti 10 až 40 metrov do neporušenej snehovej prikrývky. Potom zavolajte deti a povedzte im, aby šišky hľadali v snehu. Kto za určitý čas nájde najviac šišiek, stáva sa víťazom súťaže.

 

Hádzanie šiškou na cieľ

Deti majú za úlohu trafiť šiškou cieľ – napr. kmeň stromu, štvorec alebo kruh  na zemi, ktorý ste urobili z konárov a pod.

 

Anjeli

Táto hra spočíva v tom, že si deti ľahnú do sypkého snehu a potom mávajú rukami a nohami. Vďaka tomuto pohybu vytvoria na snehu obraz anjela.

 

Snehový hrad

Na stavbu hradu potrebujete väčšiu hromadu snehu a lopaty. Na hrad najprv  vytvorte snehové kvádre, z ktorých postavíte okrúhlu základňu. Jeden človek stavia zvnútra a ďalší mu podávajú snehové kvádre. Nakoniec vyrežte vchod. Ideálne je, keď hrad poriadne zamrzne, aby bol pevný. Deti majú z takejto stavby vždy veľkú radosť. Väčšinou sa v hrade hrajú s rôznymi hračkami, väčšinou s autíčkami, s lopatkami, vedierkami, formičkami a podobne.

 

Súťaž o najväčšiu snehovú guľu

Ak je sneh  dostatočne mäkký, môžete využiť túto skutočnosť na stavbu čo najväčšej snehovej gule. Ak sa spolu hrá viac detí, urobte dve alebo viac družstiev  a nechajte ich robiť guľu niekoľko minút. Po určitom čase ich zastavte a odmeňte to družstvo, ktoré urobilo najväčšiu snehovú guľu.

 

Maľovanie na sneh

Zoberte vonku  vodové farby a povedzte deťom, aby sa pokúsili na sneh namaľovať obrázky podľa vlastnej fantázie.

 

Pomôžte vtáčikom

Vonku sa však nemusíte s deťmi len hrať, môžete urobiť aj niečo užitočné. V zime trpí veľa vtáčikov tým, že nemajú dostatok potravy. Nájdite v lese alebo v parku nejaké miesto, kde im s deťmi budete nosiť potravu. Môžete spoločne vyrobiť aj búdku pre vtáčiky. Chodievajte spoločne pozorovať vtáčiky, ako zobkajú potravu, to je tiež pre deti zaujímavé.

 

Preteky na saniach

Nemám na mysli klasické preteky z kopca. V tomto prípade ide o preteky, pri ktorých  jedno dieťa sedí na saniach a druhé ho ťahá. Vytvorte neikoľko dvojíc a preteky sa môžu začať.

 

Kto sa najskôr zahrabe do snehu?

Deťom môžete urobiť aj nasledujúcu súťaž. Povedzte im, že kto sa za určitý čas zahrabe do snehu čo najviac a najhlbšie, vyhráva.

 

Terč

Vytvorte deťom terč, do ktorého potom môžu hádzať snehové gule. Namiesto terča môžete použiť aj prázdnu konzervu, do ktorej deti triafajú snehové gule.

 

Nafukovacie kolesá

Raz môžete nechať sánky doma a vytiahnite nafukovacie kolesá . Usporiadajte na svahu  nevšedné preteky.

 

Cestička

Dajte deťom lopaty a vysvetlite im, že budú súťažiť v tom, kto najskôr odhrnie cestičku. Všetky deti musia začať odhŕňať naraz.

 

Snehové sochy

Povedzte deťom, aby vytvorili zo snehu sochy podľa vlastnej fantázie. Ak chcú, môžu si ich vymaľovať aj vodovými farbami.

 

Nezabudnite ani na kvalitné oblečenie

Dobré a kvalitné oblečenie je dôležité, ak nechcete, aby ste sa z prechádzky vrátili skôr, ako ste mali naplánované. Najideálnejšie je kúpiť také odevy, ktoré neprefúka vietor, nepustia vlhkosť a zároveň odvádzajú pot. 

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku