5 zaujímavých faktov o našej mysli

O mozgu a našej mysli sa už toho povedalo a napísalo veľa, ale aj napriek tomu jeho výskum nie je ukončený a možno ani nikdy ukončený nebude.
O mozgu a našej mysli sa už toho povedalo a napísalo veľa, ale aj napriek tomu jeho výskum nie je ukončený a možno ani nikdy ukončený nebude. / Foto: Shutterstock

O mozgu a našej mysli sa už toho povedalo a napísalo veľa, ale aj napriek tomu jeho výskum nie je ukončený a možno ani nikdy ukončený nebude, vždy nás má čím prekvapiť. Pozrite si 5 zaujímavostí, čo je na ľudskej mysli skutočne fascinujúce.

 

1. Nikto nevie, ako to mozog robí, že sa prejavuje cez myseľ

Vieme, že spôsob myslenia vychádza z mozgu, ale nevieme presne ako. Mozog má približne 1,36 kg mäkkých tkanív a je chránený tvrdým púzdrom. A práve mäkké tkanivá ovplyvňujú akékoľvek dianie v našich životoch každý deň. Myslenie môže vychádzať z mozgu, ale spôsob myslenia často funguje nezávisle na ňom. Spôsob myslenia má tiež schopnosť meniť fungovanie mozgu.

 

2. Sme schopní sledovať svoju myseľ, ako funguje

Uvažujete  nad myšlienkami, ktorými na vás myseľ útočí? Myšlienkami k nám myseľ prehovára a keď jej dokážeme rozumieť, veľa sa dozvieme. Hovorí sa tomu, že pozorujeme sami seba bez zapojenia emócií. Je to objektívne pozorovanie myšlienok bez zapájania emócií. Najlepšia cesta, ako dosiahnuť tento stav, je uvažovať nad myšlienkami bez posudzovania, veľmi nad tým nepremýšľať, kde sa vzali. Keď sa to podarí, sme pripravení začať meniť svoju myseľ a zapojenie mozgu, lebo sme schopní nezaujate zaznamenať, čím sa myseľ zaoberá.

 

3. Myseľ ide tam, kde sa jej chce

Všimli ste si, ako na vás niekedy len tak mimochodom útočia rôzne absurdné a znepokojujúce myšlienky? Niekto sa s nimi stretáva viac, niekto menej. Stretáva sa však s tým každý. Každý človek máva občas v hlave cirkus v podobe bláznivých myšlienok, fantastických predstáv a absurdných príbehov. Ak ich nevieme ustrážiť, robia si, čo chcú. Ak sa nad nimi zamyslíme a vnímame kedy a za akých okolností k nám prichádzajú, môžeme nad nimi začať vládnuť. Postupom času sa môžeme naučiť rozoznávať náhodné myšlienky od tých, ktorými sa chceme v skutočnosti zaoberať.

 

4. Sila mysle je schopná  prepájať mozog

Na základe toho, čo robíme, čím sa zaoberáme, čo sa učíme a čo si predstavujeme, sa náš mozog neustále premieňa. Prerába svoju štruktúru, vytvára nové spoje neurónov. Čím častejšie a intenzívnejšie sa niečím zaoberáme, tým pevnejšie a trvalejšie budú zmeny, ktoré v  mozgu nastanú. Hovoríme o neuroplasticite alebo tvárnosti nášho najzložitejšieho orgánu.

Čím viac premýšľame určitým spôsobom a zameriavame sa na určitý typ myšlienok, tým viac neurónov sa zapája určitým spôsobom. Keď opakovane zapájame tie isté neuróny, začíname nastavovať vzorce, ktoré náš mozog začne používať a preferovať.

 

5. Mozog prirodzene inklinuje k negativite, ale myseľ mu môže pomôcť uprednostniť pozitivitu

Z biologického hľadiska to dáva zmysel, že mozog vykazuje silnejšie reakcie pri negatívnych podnetoch. Keď sa však zameriavame na hrozby, chyby a problémy, toto naladenie nám však bráni v tom, aby sme boli uvoľnení a spokojní.

Našu myseľ však môžeme zamerať na pozitívne veci v živote, a tak tvoriť nové myšlienkové vzorce v mozgu, teda zapájať iné neuróny, ktoré postupom času sa budú zosilovať. Najideálnejšie teda je, udržovať si šťastné a pozitívne zážitky.

 


ZDROJ: expandedconsciousness.com

Čítajte viac o téme: Mozog
Zdieľať na facebooku