Rozprávajte sa s deťmi o problémoch v rodine

Rozprávajte sa s deťmi o problémoch v rodine
Rozprávajte sa s deťmi o problémoch v rodine / Foto: Shutterstock

Deti môžu prežívať úzkosť a stres, keď nerozumejú svetu dospelých. Preto je veľmi dôležité sa s nimi rozprávať aj o problémoch v rodine, aby sme ich zbytočne nevystavovali týmto problémom.

 

V každej rodine sa občas vyskytnú problémy a deti vnímajú dusno, ktoré sa všade šíri. Deti napätie medzi rodičmi vnímajú veľmi silno a prežívajú ich veľmi intenzívne. Niektorí dospelí si však túto skutočnosť neuvedomujú, s deťmi sa o problémoch nerozprávajú a myslia si, že deti aj tak nič nevnímajú, tak na čo ich zbytočne zaťažovať. „V každej rodine sa občas vyskytnú drobné či väčšie  konflikty. Ak nechcete, aby sa dieťa cítilo za konflikt zodpovedné, prežívalo zmätok a úzkosť, rozprávajte sa s ním. Dobrá komunikácia je základ všetkého. Keď dieťaťu tvrdíte, že sa nič nedeje, dieťa o tom intenzívne premýšľa a môže si domýšľať aj také veci, ktoré v skutočnosti ani neexistujú“ upozorňuje rodičov  psychológ Jiří Knoll.

 

Všetko má svoje hranice

Pri komunikácii s dieťaťom berieme ohľad na jeho vek. Ináč sa rozprávame s päťročným dieťaťom a ináč s dieťaťom v puberte. Problém stačí pomenovať, ale nemusíme sa púšťať do podrobností. Treba sa vyvarovať extrému, ktorý spočíva v tom, že s dieťaťom komunikujeme až tak intenzívne, že ho zaťahujeme do všetkých problémov a robíme si z neho dôverníka. Takéto dieťa sa potom veľmi trápi, keď nedokáže rodičom pomôcť a situáciu nevie vyriešiť.

 

Rozpad rodiny

Ak ste sa dohodli s partnerom na rozvode, túto skutočnosť neoznamujte deťom na poslednú chvíľu. Najhoršie je, keď sa takúto závažnú vec dozvie dieťa od niekoho iného. „Uistite dieťa, že mu zostávajú obaja rodičia a máte ho obidvaja radi. Vysvetlite dieťaťu, čo sa zmení a čo nie, aké pravidlá budú medzi rodičmi, ako a kde sa bude s nimi stretávať a podobne. Rozprávajte sa s ním a hlavne počúvajte, čo ono hovorí,“ odporúča Jiří Knoll. Taktiež je veľmi dôležité rozprávať sa aj v tejto chúlostivej situácii s partnerom slušne a nevhodné je ohovárať partnera pred dieťaťom. „Najhoršie je, keď rodičia riešia svoj rozvod prostredníctvom dieťaťa. V jeho psychike sa to odrazí. Môžu sa objaviť problémy s učením, záškoláctvom alebo úteky z domu,“ upozorňuje na problémy psychológ.

 

Sťahujeme sa

Budete sa sťahovať? Pôjde vaše dieťa do inej školy? Deti si potrebujú v novom prostredí zvyknúť. Má to vplyv na to, ako ako sa budú vyrovnávať so stresom a rôznymi záťažami. Je to veľký zásah do ich života. Na takúto vážnu zmenu je potrebné ich dlhšiu dobu pripravovať. Často sa o tom s nimi rozprávajte.

„Vysvetlite dôvody, prečo to tak je, prečo sa musíte sťahovať. Diskutujte o tejto zmene so svojím dieťaťom a dajte mu najavo, že aj jeho názor je dôležitý. Takto zmenu bude znášať lepšie,“ hovorí Jiří Knoll.

Najhoršie je, keď rodičia túto zmenu urobia taker zo dňa na deň a všetko nechávajú na poslednú chvíľu. Takto sa dostáva do stresu celá rodina.

 

Ak ste už na novom mieste a vaše dieťa sa ešte stále neprispôsobilo novej situácii, doprajte mu čas. Adaptácia na nové prostredie môže trvať aj pol roka. Ak sa ani po pol roku nič nezmení, najlepšie je vyhľadať pomoc odborníkov v pedagogicko-psychologickej poradni alebo môžete požiadať o pomoc výchovného poradcu v škole.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku