13 tipov, ako si zjednodušiť život

13 tipov, ako si zjednodušiť život
13 tipov, ako si zjednodušiť život / Foto: Bigstock

Život je vlastne celkom jednoduchý a skomplikuje sa len tým,
že sami na komplikovanosti trváme.
(Konfucius)

Kto by si v dnešnej dobe, keď povinnosti na nás striehnu na každom kroku, nechcel aspoň trochu zjednodušiť život? Jednoduchosť prináša rovnováhu, slobodu a radosť.  Keď začnete žiť jednoducho a vyskúšate si výhody takéhoto prístupu, zistíte, že ste to asi mali urobiť skôr.  Prináša to so sebou jednu obrovskú výhodu – dokážete sa vyhnúť rozptýleniu a viete sa sústrediť na to podstatné. To znamená zbaviť sa mnohých vecí a povinností, takže vám zostane dostatok času na to, aby ste mohli byť s ľuďmi, ktorých máte radi a robíte to,  z čoho máte radosť. Avšak,  nie je to až taký jednoduchý proces. Pozrite sa na niektoré kroky, ktoré vedú k jednoduchšiemu životu.

 

1. Majte na mysli svoj cieľ

Je jedno či je to osobný, pracovný, školský alebo iný cieľ. Dôležité je, že ho poznáte, veríte mu a idete za ním. Ak ho poznáte, určite sa len tak nedáte zmanipulovať pre ciele iných ľudí.

 

2. Hovorte pravdu

Kto hovorí iba pravdu, automaticky žije v harmónii so sebou i so svetom. Kto si vymýšľa a klame, zamotáva sa a zároveň komplikuje situácie v živote.

 

3. Aspoň na hodinu vypnite všetky technologické zariadenia

Veľa ľudí to už bežne vo svojom živote využíva. Aspoň na hodinu všetko vypnite. Dobré je hlavne po príchode z práce, všetko vypnúť a sústrediť sa na maximálny relax.

 

4. Večer choďte skoro spať

Hlavne kvôli technológiám ľudia často ponocujú. Niekedy je ťažké prestať pozerať film alebo sa odtrhnúť od sociálnej siete. Čím skôr sa to naučíte, tým lepšie pre vás. Ráno je dobré zacvičiť si, meditovať, modliť sa alebo si aspoň prečítať niekoľko pozitívnych myšlienok. Človek sa tak lepšie naštartuje.

 

5. Naučte sa hovoriť nie

Keď sa naučíte odmietať činnosti, ktoré vás neposúvajú ďalej, nepomáhajú vám a ani ľuďom, ktorí vašu pomoc naozaj potrebujú a nechcú vás len využiť, tak povedzte nie. Povedzte, že to neurobíte. Sami uvidíte, ako veľa času vám ostane pre vaše vlastné projekty.

 

6. V nedeľu si naplánujte týždeň

Keď si už v nedeľu naplánujete základné úlohy na celý týždeň, spadne z vás najväčšia záťaž, pretože budete presne vedieť, čo vás čaká a zbavíte sa tak chaosu, ktorý ste doteraz každú nedeľu večer prežívali.

 

7. Zbavte sa starých vecí a nekupujte ďalšie zbytočnosti

Poznám ľudí, ktorí si kupujú ďalšie a ďalšie domy či byty len preto, lebo do toho pôvodného sa so všetkými tými vecami, čo nadobudli, jednoducho nezmestia. Zdá sa vám to smiešne? Ale je to tak. Hovorí sa, že veci, ktoré nepoužívame 18-24 mesiacov, by mal človek vyhodiť alebo darovať. Ľahko sa kupuje, horšie je zbavovať sa starých vecí. Veď naša Zem kvôli tomuto sa raz môže stať jedným veľkým smetiskom. Nenechajte sa tiež nalákať na všetky výpredaje. Tie všetky tričká a rifle, ktoré sa vám hromadia v skriniach možno ani nestihnete vynosiť. Platí zásada, radšej kupovať menej, ale kvalitné veci. A ešte lepšie nadčasové, aby ste nemuseli nakupovať každý rok.

 

8. V byte si vytvorte systém

Keď nemáte celý byt alebo dom preplnený, keď všetky veci majú svoje miesto, nemôže sa stať, že ráno vás chytí panika z toho, že neviete, kde ste dali mobil alebo kľúče. Stanovte si presne určené miesto na kabelku, pracovnú tašku, dáždniky, mobily, kľúče od domu a auta. Veľmi si tým zjednodušíte život.

 

9. Jedlo si navarte aj na viac dní

Nikde nie je určené, že musíte variť každý večer večeru. Napríklad také polievky. Sú zdravé, nekalorické a dajú sa prihriať aj na tretí deň.

 

10. Urobte si poriadok vo vzťahoch

Určite aj vy udržujete vzťahy nasilu. Prehodnoťte ich. Má zmysel sa im ďalej venovať? Nie, nie je to vypočítavosť. Nemusíte robiť nič radikálne. Možno si len menej budete písať na Facebooku. Kľúčom k radosti a k spokojnému životu je predsa to, že svoj čas daruje tým, s ktorými vám je najlepšie a ktorí sú vám najdrahší.

 

11. Nerobte viac vecí naraz

Je dobré vyhnúť sa multi-taskingu. Niekedy je potrebné ho využiť, ale nie je dobré sa takto zaťažovať každý deň. Naučte sa vychutnávať to, čo práve robíte, čomu sa venujete.

 

12. Nenoste si prácu domov

Niekedy to nejde, ale ak sa vám dá, nepracujte už doma a hlavne vtedy nie, ak sa to pozitívne neodzrkadľuje na vašom plate a nikto z nadriadených si to vôbec neváži.

 

13. Skromnosť nemusí byť  prejavom chudoby

Mnohí ľudia si stavajú obrovské domy a berú neúmerné hypotéky len preto, aby niečo znamenali a aby okolie videdlo, že na to majú. Čoraz viac, a to hlavne mladých ľudí, už prišlo na to, že rozumná a primeraná hypotéka na dom je zárukou pokojnejšieho a jednoduchšieho života. Keď takto premýšľajú, vnášajú do svojho života viac slobody, pretože sa nestávajú maximálnym otrokom práce, vďaka ktorej takmer celý život splácajú hypotéku. Mnohých oslovuje aj minimalistický životný štýl a veľmi si ho pochvaľujú.

Jednoduchosť je vrcholom civilizácie. 
(Jessie  Sampter)

 


Zdroj: becomingminimalist.com
Čítajte viac o téme: Minimalizmus
Zdieľať na facebooku