Ako si zjednodušiť deň tak, aby ste všetko stihli?

Ak to s tým, čo robíte, myslíte vážne, 24 hodín sa vám denne môže zdať málo. Ako všetko stihnúť?
Ak to s tým, čo robíte, myslíte vážne, 24 hodín sa vám denne môže zdať málo. Ako všetko stihnúť? / Foto: Raw Pixel

Hlavne tí, ktorí to s učením myslia vážne a všetky povinnosti sa snažia plniť čestne, to majú občas v škole ťažké. A je to hlavne vtedy, keď nastupujete do prvého ročníka či už na strednej, alebo na vysokej škole. Kým si urobíte prehľad o tom, ako to všetko funguje, kto má z učiteľov akú povahu, nároky, kde sa čo nachádza, to chvíľku trvá. A práve v tomto období, keď vo vašom živote došlo k tejto vážnej zmene, pretože mnohí musíte meniť bydlisko, ubytovanie, komunitu ľudí, sa možno dostávate do stresu, pretože máte nedostatok času. Zrazu sa vám tých 24 hodín zdá veľmi málo na to, aby ste všetko stihli. Niekedy však stačí prehodnotiť priority, ciele, zámery, jednoducho skutočnosti, ktoré sú podstatné a na ktorých vám záleží a času môžete mať viac. Takže, kde a pri čom sa dajú ušetriť minúty, ba dokonca hodiny?

 

1. Naučte sa povedať NIE

Naučte sa povedať nie, a to myslím naozaj úprimne a vychádzam z vlastných skúseností. Aj ja rada pomáham iným a považujem to za prioritu v mojom živote. Ale keď sa spätne pozerám na niektoré situácie, v ktorých som ľuďom pomáhala, dnes sa mi javia buď ako smiešne, alebo prejav mojej hlúposti. Napríklad písanie seminárnych prác pre spolužiačky, vypracovávanie ukážkových hodín pre vzdialené i menej vzdialené kolegyne či dokonca pomoc pri písaní rigoróznych prác, keď som sa potom spätne po rokoch dozvedela, že boli takmer kompletne odpísané z tej mojej. Paradox je v tom, že ľudí, ktorým som najviac pomohla, som už aj tak v živote vôbec neuvidela a čo je najhoršie, títo ľudia prijali podvod ako samozrejmú súčasť života a možno podvádzajú aj ďalej. A preto je v určitej chvíli potrebné povedať NIE. Keď sa naučíte odmietať činnosti, ktoré vás neposúvajú ďalej, nepomáhajú vám a ani ľuďom, ktorí vašu pomoc naozaj potrebujú a nechcú sa len uliať, tak povedzte nie. Povedzte, že to neurobíte. Sami uvidíte, ako veľa času vám ostane pre vaše vlastné projekty.

 

2. Nemusíte byť všade a reagovať úplne na všetko

Dnes je moderné vyjadrovať sa takmer ku všetkému. Či už je to na Facebooku, v diskusiách pod článkami alebo len tak medzi spolužiakmi alebo kolegami. Keby si ľudia zrátali minúty (niekto aj hodiny), ktoré denne venujú komentárom alebo ohováraniu či klebeteniu, tak by boli prekvapení, ako veľa času tomu venujú. Ak vám skutočne na nejakom názore, udalosti, statuse nezáleží, ak nie je vašou srdcovou záležitosťou, nereagujte. Ušetríte si nervy aj čas. A zbavujte sa postupne aj nerealisticky nastolených očakávaní. Ak sa niekto vo vašom okolí  v niektorý deň neprezentuje ako úplne dokonalý, nič sa nedeje. Všetci robíme chyby. Zbytočným hodnotením, premýšľaním nad inými, kritizovaním by ste zase strácali len čas. Veď koľko SMS správ, statusov a e-mailov sa denne napíše len preto, aby sme niekoho posudzovali. Čím skôr prijmete, že aj nedokonalosť je súčasťou života ľudí, tým krajšie a jednoduchšie sa vám bude žiť. Lepšie je od druhých neočakávať veľa a radšej byť príjemne prekvapený. Budete mať aj lepšiu náladu. A čo je najpodstatnejšie, tým, že prestanete sústavne posudzovať, ohovárať, kritizovať, bude vám aj ľahšie na duši. Každému sa kedykoľvek  budete môcť pozrieť do očí.

 

3. Naučte sa plánovať si každý deň

O potrebe cieľov a  o tom, ako ich si určiť, sme písali vo viacerých článkoch. V článku 5 prístupov, ktoré nám bránia napredovať sa môžete viac dočítať, ako kráčať za tým, čo ste si stanovili. Tí, ktorí si svoje dni plánujú, dosahujú vždy lepšie úspechy, ako tí, ktorí robia všetko náhodne, nepremyslene a na poslednú chvíľu. Ak sa chcete vyhnúť stresu, ktorý je tak príznačný pre život v tomto storočí, je naozaj veľmi prospešné každý deň si premyslieť cesty, po ktorých vlastne kráčate a kde smerujete. Ak sa nad tým nebudete zamýšľať a všetko necháte na náhodu, môže sa stať, že po rokoch zistíte, že ste sa dostali tam, kde ste vlastne nikdy nechceli byť. Stanovovanie cieľov je aj výborný prostriedok proti tomu, aby vás niekto ľahko zmanipuloval.

 

4. Nezveličujte a nebojte sa problémov

Každému sa občas stane, že veci dopadnú ináč, ako si to predstavoval. Rozchody, neúspešné stretnutia, neurobené skúšky, občasné hádky, nesplnené úlohy. Aj toto všetko je súčasťou  života. Záleží len na vás, či sa necháte prehrou rozladiť a na určitý čas zatrpknete alebo v prehre nájdete spojenca, vďaka ktorému pochopíte, kde ste urobili chybu a tú sa pokúsite opraviť. Mnohí úspešní ľudia tvrdia, že ku skutočnému úspechu sa dostali až po viacerých pádoch, pretože tie ich motivovali k tomu, že začali meniť podstatu mnohých vecí. Prehry vám hovoria, čo už nemáte robiť. V podstate nezáleží na tom, či vyhrávate alebo prehrávate. Záleží na tom, ako k tomu pristupujete. Dôležité je uvedomenie si podstatu toho, prečo to tak je.

A tak neplytvajte čas tým, že budete dookola analyzovať situáciu, ktorá sa stala. Lepšie je zamyslieť sa nad novými stratégiami a ísť ďalej.

 

5. Sústreďte sa na štúdium

Dnes je veľmi ťažké sústrediť sa na štúdium, a to hlavne v prípade, že ste  prišli do veľkého mesta, kde na vás útočí veľa možností. Naozaj sú veľmi lákavé nablýskané diskotéky, bary, reštaurácie, nákupné centrá a niekedy len také obyčajné ulievanie sa na internáte. Konečne nikto nemá nad vami dozor, cítite sa maximálne slobodní a tento pocit ľahko zvádza k niečomu inému, len nie k tomu, na čo ste do nového prostredia prišli. V takejto situácii sa ľahko zabúda na to, že ste prišli vlastne študovať.

Je naozaj veľa študentov, ktorí sa prihlásia na nejakú školu len preto, aby získali nejaký titul alebo maturitu. Toto je naozaj veľmi slabá motivácia na to, aby ste sa dokázali každý deň pripravovať do školy a ešte sa na ňu aj tešiť. Mnohí by sa už v prvom ročníku  strednej školy najradšej videli, ako odchádzajú z maturitnej triedy úspešne zmaturovaní. Takýmto prístupom si sami sebe znepríjemňujete mladosť. Učenie si treba vychutnávať. Tešiť sa z každého dňa, že sa naučíte niečo nové. Nemyslieť len na to, čo bude, ale hlavne na to, čo práve teraz prežívate. Základom je vybrať si  školu, ktorá vás naozaj baví a postupne si plniť sny. Nemyslieť len na ten posledný, konečný, v ktorom si sami seba predstavujete s diplomom alebo maturitným vysvedčením v ruke. Základom má byť cesta a nie cieľ. Úspešným sa človek nestáva len v okamžiku dosiahnutia cieľa, ale už aj  na ceste k nemu. Vychutnávajte si chvíle, vďaka ktorým sa z vás postupnými krokmi stáva stále lepší a múdrejší človek. Veď práve cesta k cieľu vám pomáha rásť. Nesústreďujte sa len na budúcnosť. Keď myslíte na budúcnosť, tak v niečo dúfate. Keď myslíte na prítomnosť, vtedy konáte. Dôležité sú činy a skutky. Život nezačína po získaní titulu, diplomu alebo maturitného vysvedčenia. Život žijete v každej sekunde. Ani príležitosti neprichádzajú s titulom, tie na vás čakajú na každom kroku v každom okamžiku.

Keď vám bude jasné, čo vlastne v živote chcete, keď budete zároveň vedieť, aké  nebezpečenstvá vás môžu odradiť z vašej cesty, každý deň môže byť pre vás krásnym a naplneným radosťou. A čo je najdôležitejšie, keď budete mať v živote systém, budete mať vždy dostatok času na to, čo vlastne chcete.

 

Viac sa môžete dočítať aj v článkoch:

Ako sa môžete vďaka správnym otázkam posúvať vpred

Na čo je dobrá sebakontrola

Čítajte viac o téme: Motivácia, Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku