Ako sa vďaka správnym otázkam posúvať vpred?

Keď si odpoviete na nasledujúce otázky, aspoň trošku sa vám možno v hlave rozjasní alebo zistíte, ktorým smerom sa rozbehnúť. Dôležité je, že môžete napredovať.
Keď si odpoviete na nasledujúce otázky, aspoň trošku sa vám možno v hlave rozjasní alebo zistíte, ktorým smerom sa rozbehnúť. Dôležité je, že môžete napredovať. / Foto: Pexels

Demotivujúce  je zostať stáť na jednom mieste  a nehýbať sa. Zlé je tiež nemať žiadne ciele. Práve kvôli tomuto sa nemôžete rozhýbať. Najhoršie sa ciele stanovujú vtedy, keď človek ani poriadne nevie, čo by chcel. Niekedy blúdi v začarovanom kruhu a nevie sa odraziť od stereotypu, ktorý ho brzdí v rozvoji. Nápady neprichádzajú, všetko sa zdá rovnaké. Niekedy je potrebné natrafiť na správneho človeka, knihu či nečakanú náhodu, ktorá človeka rozhýbe. A možno, keď si odpoviete aj na nasledujúce otázky, aspoň trošku sa vám rozjasní v hlave alebo zistíte, ktorým smerom sa rozbehnúť. Tak to poďme skúsiť.

 

1. Čo potrebujem k napredovaniu?

Keď sa vám darí a udalosti plynú správne a pokojne a vy pri tom všetkom ešte aj napredujete, tak je to fajn. Toto však nemusí trvať naveky. Nenechajte sa uspať úspechom a buďte radšej v strehu. Aj keď ide všetko hladko, premýšľajte nad tým, či je naozaj všetko v poriadku. Byť ostražitými sa oplatí. Prípadný neúspech vás ľahko nezrazí na kolená. Myslite dopredu a načúvajte aj intuícii. A ak vás niečo trápi? Existujú ľudia, pre ktorých je práve problém najväčšou výzvou. Sústreďujú sa radi na to, čo im nejde. Nevadí im, že hneď nenachádzajú riešenia. Na chyby, ktoré pri riešení problémov urobia, vôbec nepozerajú. Práve naopak, berú ich ako výzvu. Veď len vtedy, keď človek odstráni chyby, začne robiť veci správne.

 

2. Čomu chcem venovať svoju energiu?

Život prináša veľa možností, ale aj veľa pokušení. Niekedy je naozaj ťažké vybrať si z toľkých alternatív. Ľudia sa často sústredia na to, čo je pre nich menej namáhavé a jednoduchšie. Málokedy myslia na nejakú námahu alebo obetu. Lenže tento spôsob, hoci sa zdá najjednoduchší, nemusí byť zákonite aj najlepší. V živote je to totiž väčšinou tak, že to, pri čom ste sa museli namáhať, čomu ste venovali väčšie množstvo energie, sa v konečnom dôsledku stáva pre vás oveľa hodnotnejšie ako to, čo ste získali veľmi jednoducho. Človek je nastavený tak, že potrebuje prekonávať aj prekážky a venovať zvýšenú energiu tam, kde nakoniec nájde najväčšie uspokojenie. Aj taký je duševný tréning, ktorý vás v konečnom dôsledku vedie k radosti a ku úspechu. A práve preto je veľmi dôležité, čomu venujete svoju energiu. Správne investovaná energia je taká, ktorá vás poháňa vpred. K dosiahnutiu nejakej vízie vám nestačí ju len mať. Podľa možností je potrebné každý deň robiť kroky k jej naplneniu. Nie je dôležité, aké veľké tie kroky sú. Dôležité je, že kráčate správnym smerom.

 

3. Čo predstieram, že nevidím?

Mnoho ľudí si myslí, že keď budú prehliadať problémy, tie prestanú existovať. No pravda je taká, že každý problém či neúspech, na ktorý sa snažíme nemyslieť, vytvára pochybnosti a berie vám čas, energiu, dôveru a vieru v dobré konce. A tak je vždy lepšie otvoriť oči a pozrieť sa reálne na skutočnosť. Získate tak rešpekt samých k sebe. Keď si človek prestane nahovárať, že žiadne dobré cesty k vyriešeniu problému neexistujú, práve v tej chvíli sa otvoria úplne nové možnosti. Často vám práve strach bráni v tom, aby ste prekonávali prekážky. Strach je nedostatkom odvahy.  A odvaha nemá nič spoločného s našimi schopnosťami a možnosťami. Nikdy nič nezmeníte, ak sa o to nepokúsite.

 

4. Vyhováram sa na ľudí, ktorí mi vôbec nepomáhajú?

Nie vždy sa vám podarí nájsť pochopenie u najbližších či u priateľov. Dobré je však si uvedomiť, že či vám ľudia pomáhajú alebo vám hádžu polená pod nohy. Každú skutočnosť môžete využiť ku svojmu rastu. Neprajníci vám vlastne dodávajú energiu. Aj keď môže byť niekedy veľmi únavné počúvať, ako niečo nezvládnete, ženie vás to vpred. Už len preto, že niekto nechce, aby sa vám to podarilo, to zvládnete a dokážete mu, že sa mýlil. Sú medzi nami ľudia, ktorí nevedia nič iné, iba sa sťažovať. Ako ich nebaví práca, ako je všetko zlé a aký zlý život majú. Ak sa nenecháte strhnúť negatívnou energiou týchto jedincov, môžete z toho vyťažiť veľa. Zhlboka sa nadýchnite a poďakujte im, že presne takto nechcete skončiť a urobíte pre to všetko na svete.

Zdieľať na facebooku