Zistite, čo vás naozaj baví

  

Túžby nás sprevádzajú a prenasledujú celý život. Prichádzajú samy a automaticky. Naopak, spokojnosť musíme dlho a namáhavo hľadať. Vždy je niečo, čo nás láka. Niečo, čo nám naoko chýba k dokonalému  šťastiu. Naozaj, máme v tom jasno? Poznáme seba i svoje skutočné potreby a túžby, ktoré hýbu našim životom? Človek vždy túži po niečom, čo v tej chvíli nemá. Túžba býva silná. Niekedy silno túži po niečom, čo vôbec nepotrebuje ani reálne nemôže využiť. Túžby stoja na emocionálnom základe. Majú v mnohých prípadoch iracionálne motívy. Túžby ovládajú podvedomie. Hrajú sa s nami ako s hračkou. Často sa prestávame ovládať a kontrolovať. Nepoužívame zdravý rozum. Túžba je opakom umiernenosti a triezvosti. Je to emotívna sila. Niekedy kvôli tejto túžbe strácame aj zdravý rozum. Keď som ja bola dieťaťom, dospelí nám vždy hovorili, keď si na to našetríš, môžeš si to kúpiť. A tak sme šetrili, túžili, vyvíjali úsilie, nekonečne dlho snívali. A keď sme si kúpili vytúženú vec, radosť nemala hraníc. Dnes už tak dlho snívať netreba. Dnes všetko môžeme mať hneď. Stačí si zobrať nejakú pôžičku a za pár hodín môžeme mať vysnívanú vec. Túžba trvá len dovtedy, kým sa nenaplní. Potom rýchlo stráca na sile a intenzite. Postupne vyprcháva. Po jej naplnení stráca emotívny náboj. A tak, keď môžeme mať všetko hneď, môžeme si tú radosť skutočne prežiť? Nie je to náhodou tak, že z tej vysnenej veci sa nedokážeme dlho radovať a zostávajú len dlhy? A potom prichádzajú nové a možno ešte väčšie túžby. Nekonečný kruh túžob. A človek je plný nepokoja a nespokojnosti. Túžba môže byť nebezpečná návyková droga. Je dobré, keď sa ju naučíme ovládať. Inak hrozí nebezpečenstvo. Následky môžu byť v mnohých prípadoch zničujúce.

 

Najlepšou zbraňou na ovládanie a prekonanie túžob je naša vnútorná spokojnosť. Denne si pripomínajme vďačnosť za všetko, čím nás život obdaril. Začnime dobrým zdravím, harmonickou rodinou a vernými priateľmi. Pokračujme dobrou prácou,  pohodlným bývaním či spoľahlivým počítačom. Všetkým, čo máme. To sú skutočné hodnoty. Máme byť za čo vďační. Ak nájdeme vnútorný pokoj a spokojnosť, zbavíme sa nutkavých a nebezpečných túžob. Život naplníme spokojnosťou. Budeme pánmi nad emóciami. Spokojnosť je viac ako túžba.

Aby dokázal byť človek ako tak spokojný, aby vedel, ktoré túžby sú pre neho naozaj podstatné, musí predovšetkým poznať sám seba. A práve toto spoznávanie, neustále sa zamýšľanie sa, hľadanie, skúmanie vlastnej duše je celoživotná záležitosť. A keď už nastúpime na cestu sebapoznávania, nad čím by sme sa mali najčastejšie zamýšľať? Čo nám môže pomôcť pri skúmaní samých seba?

 

1. Čo robíte naozaj radi?

Pri tejto otázke si musíme predovšetkým uvedomiť, ktoré činnosti si naozaj užívame a pri ktorých máme naozajstnú radosť?  Pri tomto premýšľaní dobre pomáha aj otázka: „Čo by som robil(a), keby som si mohla dovoliť robiť to zadarmo?“ Kvôli čomu sme schopní vysokého nasadenia a napĺňa nás to pocitom spokojnosti?

 

2. Na čo máte talent?

Myslím si, že každý  z nás vie v určitých podmienkach vycítiť, na čo má talent? Stačí sa zamyslieť, zahĺbiť, určité veci precítiť. Zastaviť sa, zostať chvíľu v tichu a odpoveď určite príde.

 

3. Za čo vás často chvália iní?

Určite už v detstve si každý z nás všimol, že za určité činnosti nás často chválili. Buď nás chválili učitelia, rodičia, alebo spolužiaci a kamaráti. To boli často práve tie činnosti, na ktoré máme prirodzený talent.

 

4. Čo sa vám ľahko robí?

Čo sme sa vždy ľahko naučili? Čo nám ide od ruky? Čo sme sa naučili tak ľahko, že sme vlastne aj zabudli, že sme sa to učili? To sú práve tie činnosti, na ktoré máme talent. Neoplatí sa ich rozvíjať aj v dospelosti?

 

5. Čo vás dlhú dobu fascinuje?

Zamyslime sa. Ktorá oblasť života nás už dlhé roky fascinuje? Na ktorú oblasť života myslíme už niekoľko rokov?  O čom si často čítame, skúmame to, chceme sa neustále dozvedať viac a viac? V čom sa túžime neustále zdokonaľovať?  Neustále nás to priťahuje? Keď to zistíme, to je práve to, v čom môžeme byť najlepší.

 

6. Kedy sa pre vás zastaví čas?

Určite existujú aktivity, pri ktorých ani nedýchate. Nevnímate realitu, čas, priestor. Žijete len pre svoju činnosť, ktorá sa vás tak hlboko dotýka a celých vás pohltí. To je práve tá aktivita, na ktorú máte výnimočné predpoklady.

 

7. Obdivujete tých, ktorí sú vo vašej vytúženej oblasti najlepší.

K ľuďom, ktorí vo vašej vytúženej oblasti vynikajú, prejavujete veľký obdiv. Chcete byť ako oni, chcete sa s nimi stretnúť, pozrieť sa im do očí.

 

Ak ste si vedeli odpovedať na tieto otázky, pravdepodobne patríte medzi tých šťastných ľudí, ktorí vedia, kde ich ťahá vlastné srdce. Ak sa vám podarí realizovať v oblasti, ktorá vás baví a napĺňa, máte veľkú šancu zažiť skutočné šťastie. Ľudia, ktorí sa takýmto spôsobom dokážu realizovať, mávajú život naplnený nefalšovanou radosťou. A čo je najdôležitejšie, títo ľudia nepodliehajú klamlivým túžbam, ktoré ich môžu doviesť na nesprávne cesty. Preto  je tak dôležité v živote sebapoznanie. Len vďaka nemu môžeme vykonávať prácu, ktorú máme skutočne radi, len vďaka nemu si môžeme stanoviť reálne ciele, len vďaka nemu môžeme byť sami sebou a len vďaka nemu môžeme byť veľkým prínosom nielen pre svet,  pre najbližších, ale hlavne sami pre seba.

 

Zdieľať na facebooku