Správa sa vaše dieťa ináč ako jeho rovesníci? Natrápte sa, možno je len viac kreatívne

Niektoré deti sú kreatívne viac, iné menej. U niektorých je kreativita viditeľná na prvý pohľad, iné sa navonok ako kreatívne nejavia. Existuje však viacero znakov, podľa ktorých spoznáte,že je vaše dieťa kreatívne.
Niektoré deti sú kreatívne viac, iné menej. U niektorých je kreativita viditeľná na prvý pohľad, iné sa navonok ako kreatívne nejavia. Existuje však viacero znakov, podľa ktorých spoznáte,že je vaše dieťa kreatívne. / Foto: Bigstock

Niektoré deti sú kreatívne viac, iné menej. U niektorých je kreativita viditeľná na prvý pohľad, iné sa navonok ako kreatívne nejavia. Väčšina detí má však obrovskú radosť z toho, že sa môže dozvedieť veľa o svete okolo seba. Zvedavosť v pozitívnom zmysle im bola takpovediac daná do vienka. S veľkým nadšením sa vrhajú do rôznych úloh a výziev. Je radosť vidieť, ako hravo maľujú nádherné obrazy, virtuózne hrajú na hudobnom nástroji alebo predvádzajú akrobatické športové kúsky.  Toto sú výrazné prejavy kreativity. Okrem nich však existuje ešte množstvo ďalších znakov, podľa ktorých kreatívne deti môžeme spoznať.

 

1. Kreatívne deti často lietajú v oblakoch

Možno ste si všimli, že vaše dieťa obľubuje samotu a ak ho aj vezmete na nejakú spoločenskú udalosť, vyhýba sa hlučným aktivitám. Radšej si sadne niekde do ticha a niečo si píše, kreslí alebo len tak nad niečím premýšľa. V škole môžu kreatívne deti myslieť na dejepis aj vtedy, keď sa nachádzajú napríklad na hodine matematiky. Často zabúdajú na to, čo sa okolo nich deje. Vy si možno myslíte, že vaše dieťa je smutné alebo nešťastné. Ale jemu sa možno práve v tejto chvíli vynárajú v hlave tie najlepšie nápady.

 

2. Kreatívne deti sú výborní pozorovatelia

Dlhé hodiny dokážu pozorovať nejaký predmet alebo udalosť. Vedia sa chytiť každej maličkosti a vidia aj to, čo iní nevidia.  A každá maličkosť vie v nich podnietiť nové nápady.Vedia dať dokopy aj nezlučiteľné veci. Snažia sa byť originálni a chcú pre svet vytvoriť niečo dobré a nové.

 

3. Staršie deti majú snahu sa vyhýbať dennému režimu

Ešte kým sú nadpriemerne kreatívne deti malé, dodržujú denný režim, lebo musia. Ale keď sa blížia k puberte a neskôr, snažia sa zo stereotypu denného režimu vymaniť. Rodičia majú často pocit, že ich deti fungujú len vtedy, keď chcú. Keď nemajú svoj deň, nikto s nimi nevie pohnúť. Keď sa im však v hlave zrodí nápad, sú schopné pracovať aj niekoľko hodín a dní bez prestania.

 

4. Majú radi samotu

Deti sa často samoty boja a je im nepríjemná. Nadpriemerne kreatívne deti samotu často milujú. Často sa do nej utiekajú nielen kvôli tomu, aby mohli snívať o svojich nápadoch, ale aj preto, aby sa v nej ukryli pred tým, čo sa im nepáči. Napríklad zlý kolektív v škole, rôzne formálne veci, ktoré musia absolvovať či účast na podujatiach, ktorá je nutná, ale pre nich  absolútne nezáživná.

 

5. Neboja sa riskovať

Najviac zo všetkého ich unavuje rutina. Monotónne činnosti predstavujú pre nich nočnú moru. Neustále potrebujú adreanlín, pohyb a nové emócie. A tak často robia aj nečakané veci. Nechýba im odvaha. Najdôležitejšie pre nich je však to, aby robili činnosti, ktoré  ich najviac bavia a napĺňajú. Netúžia kŕčovito po uznaní a po sláve. Najviac zo všetkého však túžia  robiť to, čo je ich snom a robí im radosť. Tieto deti si vedia presne vybrať školu, na ktorej chcú študovať a urobia všetko pre to, aby sa na ňu aj dostali. Ich šťastie spočíva v slobode vytvárať nové veci novými spôsobmi.

 

6. Neúspech je pre kreatívne deti motiváciou

Život prináša aj neúspechy. Aj život detí v škole je vystavený neústalemu konkurečnému tlaku. Dôkazom je množstvo súťaží a projektov, ktoré sa počas školského roka uskutočnia na každej škole. Aj nadpriemerne kreatívne deti sú vystavené tomuto tlaku. Na rozdiel od iných detí, ktoré často rezignujú a k tomu, čo robili, sa už po neúspechu nevrátia, kreatívne deti urobia presný opak. Neúspech ich vyprovokuje  ešte k väčšiemu úsiliu a robia naďalej to, čo chcú dosiahnuť,len možno iným spôsobom. Vytrvalosť je pre tieto deti najdôležitejšou vlastnosťou.

 

Možno ste si pri čítaní tohto článku uvedomili, že aj vaše dieťa sa prejavuje podobným spôsobom alebo sa  prejavuje u neho niekoľko zo spomínaných znakov. Kreatívne deti je potrebné respektovat také, aké sú. Veď možno vďaka svojej nadpriemernej kreativite niekedy zmenia svet k lepšiemu.

 


Zdroj: Marie Königová: Jak myslet kreativně
Čítajte viac o téme: Kreativita
Zdieľať na facebooku