Hobby, záľuby, koníčky. Nevzdávajte sa ich ani po deťoch

  

Veľkým šťastím býva, ak sa stane práca i zdrojom radosti a vnútorného uspokojenia. Práca s nadšením prináša radosť i naplnenie. Drobné neúspechy nás nedokážu tak rozladiť. Sú len sprievodným javom na našej ceste. Je veľkým šťastím, nájsť prácu, ktorá nám prináša radosť. Vždy sa však nedá vyberať. Často musíme robiť i takú prácu, ktorá nie je podľa našich predstáv. Žiaľ, situácia na pracovnom trhu je napätá a komplikovaná. Rozhodujú rôzne aspekty. Finančné ohodnotenie, ale i dostupnosť, či pracovné podmienky. Veľa ľudí musí za prácou cestovať. To je často veľmi namáhavé a  predstavuje  i veľkú  časovú záťaž. A ak si človek nemôže v živote vybrať prácu, ktorá by ho maximálne napĺňala, aspoň vo voľnom čase by sa mal venovať niečomu, čo mu robí obrovskú radosť.

 

Majte záľuby a budete zdravší i šťastnejší

Ľudia, ktorí majú koníčky, sú zdravší, šťastnejší a úspešnejší aj v zamestnaní. Činnosti, ktoré radi robíme nie preto, že nám prinášajú zisk, uznanie alebo nejakú inú formu odmeny, ale len preto, že sa pri nich cítime dobre, majú v sebe magickú moc. Ak je niekto spokojný pri vykonávaní svojej záľuby, táto radosť sa prenáša aj do ďalších oblastí života. Ľudia s koníčkami bývajú väčšinou v lepšej fyzickej kondícii, majú harmonickejšie vzťahy doma aj na pracovisku, ba dokonca aj stabilnejšie manželstvá. Je to spôsobené tým, že si človek dobrú náladu prenáša aj na pracovisko či do vzťahov v rodine.  Človek so záľubami je viac usmiaty, má sa vždy na čo tešiť, pôsobí vyrovnanejšie, a tak vytvára okolo seba optimistickejšiu atmosféru. Najlepšie sú vraj na tom tí, ktorí majú v živote viacero vášní naraz. Napríklad radi športujú, zároveň sa starajú o záhradku a cez víkend idú s rodinou alebo s partiou kamarátov na turistiku do hôr. Psychológovia prišli na to, že tí, ktorí majú viac záľub, nie sú až tak veľmi závislí na tej jednej jedinej a berú život viac s ľahkosťou. Ak má človek iba jednu záľubu, môže sa stať, že začne byť na nej silno závislý, nebude môcť bez nej existovať, čo je niekedy viac na škodu ako na úžitok. Môže sa to stať vtedy, keď napríklad z finančných alebo zdravotných dôvodov zrazu nemôžeme obľúbenú záľubu realizovať.  Jednoducho, nie je pre nás dobré, ak niečo berieme príliš vážne a pokladáme to za jediný zdroj uspokojenia.

 

Príchod detí neznamená pochovanie vlastného JA

Taktiež mamičky, ktoré často vychovávajú aj dve – tri malé deti, by nemali zabúdať na svoje záľuby. Hlavne vtedy, keď sú detičky ešte maličké, mamičky majú pocit, že nič iné ako deti a svoju prácu k životu nepotrebujú. Ale i napriek tomuto pocitu by  nemali zabúdať na seba. Ak žena v tomto období svojho života pod návalom povinností na seba zabudne, môže sa to negatívne na nej odraziť v budúcnosti. Neskôr, keď deti odrastú, môže začať sama sebe alebo manželovi vyčítať, že niečo zanedbala, nestihla uskutočniť, že bola o niečo ukrátená. O pár rokov to môže pociťovať ako veľkú nespravodlivosť, čo môže u nej vyvolať negatívne pocity či rôzne úzkosti. Ak sa nechce žena dostať do pozície tej, ktorá sa musela pre iných len obetovať, mala by sa aj v takom hektickom období, ako je nástup do práce po materskej dovolenke venovať občas len sebe a svojim záujmom. Dôležité, samozrejme, je aj to, aby partner túto skutočnosť dostatočne chápal a podporoval ju v tom. Veď, čo bráni otcom rodín v tom, aby sa raz alebo dvakrát do týždňa postarali o deti večer sami? Všetko je to len o dohode a o zvyku. Zo začiatku možno nejeden otecko bude z toho nesvoj, ale časom si určite zvykne. Odmenou pre neho, ale aj pre deti bude usmiata a šťastná manželka a matka. Tiež je dokázané, že matky, ktoré sa okrem výchovy detí venovali aj nejakým záľubám, lepšie zvládali odchod svojich detí z domu. Nech je to už čokoľvek, čo vás bavilo a napĺňalo radosťou pred založením rodiny, či príchodom dieťatka na svet, nenechajte to ležať ľadom. Mamičky viac ako ktokoľvek iný majú právo na svoje šťastie, radosť a tiež svoje záľuby. Veď ich nálada, radosť či úsmev sú ozdobou celej rodiny. Čím je matka spokojnejšia a šťastnejšia, tým v radostnejšom ovzduší žije celá rodina.

 

Ešte výraznejšie sa táto požiadavka  vynára v období, keď sú mamičky na materskej dovolenke. Určite každej dobre padne, keď sa o deti občas postará partner a vytvorí jej tak priestor na sebarealizáciu. Poznám veľa mamičiek, ktoré vďaka tomu, že im bolo umožnené rozvíjať svoje záľuby počas materskej dovolenky, objavili v sebe to, čo ich naozaj baví. Začali piecť torty, fotiť, maľovať, šiť, písať alebo sa stali trénerkami rôznych športov. Iné začali študovať na vysokej škole alebo si urobili  masérsky či vizážistický kurz.

Možno aj vy vďaka materskej dovolenke objavíte rôzne skryté talenty, o ktorých ste doteraz netušili. Nejedna žena sa po materskej dovolenke uplatnila v celkom inej sfére než bola tá, v ktorej pracovala v minulosti. Práve toto obdobie mnohým ženám dáva možnosť lepšie spoznať samu seba, môžu sa akosi slobodnejšie rozvíjať  a  ak  majú skvelého manžela, ktorý to chápe, toleruje a partnerku povzbudzuje, tá má jedinečnú šancu aj v tomto období robiť to, čo ju naozaj baví.

 

Foto: Pexels

Ak ste svoje hobby ešte nenašli, neprestávajte hľadať

Mať nejaké záľuby nie je dobré len kvôli endorfínom, ktoré v nás vyvolávajú pocity radosti, ale aj kvôli tomu, že pri týchto obľúbených činnostiach zabúdame na problémy. Keď človek robí to, čo ho naozaj baví, cíti sa uvoľnene, prirodzene, vychutnáva si prítomnú chvíľu. Takýto stav mysle prichádza vtedy, ak niečo robíme skutočne radi. Najlepšie sa cítime pri činnostiach, na ktoré máme prirodzený talent, pri niečom, do čoho sa nemusíme nútiť a napriek tomu nám to ide akoby samo od seba. Každý človek má na niečo talent a je na niečo predurčený. Niekto tento dar objaví už v detstve, niekto ho nájde až v dospelosti a niekto práve v období, keď prídu na svet vlastné deti.  Dôležité je ho nájsť. Niekedy sa stáva, že keď človek v dospelosti objaví svoj talent, napokon odchádza z práce a začne sa venovať niečomu, čo ho robí naozaj šťastným. A mnohí sa k objaveniu svojho talentu dostali tak, že prišli o prácu, premýšľali čo ďalej a zrazu sa im naskytla nová príležitosť, v ktorej napokon spoznali svoje poslanie. A niekto zase o svojej vášni aj vie, len si nevie na ňu nájsť čas. Stále ju odkladá, pretože si myslí, že ešte nedozrel čas. Raz sú malé deti, potom nedostatok peňazí, rozostavaný dom, veľa pracovných povinností, externé štúdium a podobne. V takomto prípade je dobré, zapísať si všetko, čomu sa človek počas dňa venuje a zamyslí sa nad tým, čo je zbytočné, neefektívne, čo neprináša žiadny prospech. Neefektívnu činnosť treba vymeniť za tú, na ktorú sa tak tešíme. Náš mozog si na novú činnosť bude zvykať minimálne 21 dní, ale zvykne si. Nová záľuba, ktorej sa chceme s radosťou venovať, nám postupne prinesie toľko pozitívnej  energie, že jej budeme mať dosť aj na vykonávanie činností, ktoré až tak radi nerobíme. Vďaka činnostiam, ktoré robíme s radosťou sa postupne bude meniť aj náš pohľad na život. Zrazu aj tie najhoršie veci sa nám budú zdať prijateľnejšie.

 

Každý človek je jedinečný a neopakovateľný. Genetická výbava spolu s vplyvom prostredia vytvára konkrétny obraz osobnosti, ktorou sme. V priebehu života objavujeme svoje schopnosti, potenciality, silné, ale aj slabšie stránky a začleňujeme sa do života. Nadväzujeme priateľstvá, vytvárame partnerské vzťahy, vyberáme si stredné či vysoké školy, hľadáme  si prácu, ale aj svoje hobby. Niekedy je veľmi ťažké všetky tieto skutočnosti skĺbiť tak, aby sme boli dokonale šťastní. Tento proces hľadania však treba vnímať ako nikdy nekončiaci proces. Celý život objavujeme svoju neopakovateľnú podstatu, ktorá sa prejavuje aj v prístupe k našim obľúbeným aktivitám. Prekážky v podobe finančných možností, veku, zdravia či iných obmedzení, ktoré sa nám občas postavia do cesty, sa snažme pretvárať tak, aby sme aj v obmedzeniach videli nové výzvy a príležitosti na ďalšie napredovanie a objavovanie nových ciest. A takouto obrovskou výzvou môže byť aj najkrajšie obdobie v živote každej ženy. Obdobie, keď sa venuje výchove svojich detí. Toto obdobie nemusí znamenať odtrhnutie od toho, čo máte, milé mamičky, rady. Práve naopak.  Vďaka novým výzvam a skutočnostiam vo vašom živote, vás môže čas intenzívne prežívaný s deťmi motivovať k tomu, po čom ste dlhšiu dobu túžili a nemali ste možno na to odvahu. Veď deti sú okrem iného aj našimi učiteľmi. Inšpirujú, motivujú a hlavne dodávajú energiu na nové veci.

Zdieľať na facebooku