5 tipov, ako žiť život, po akom ste vždy v hĺbke duše túžili

  

Žijeme v dobe, keď niekým byť a niečo znamenať pre mnohých znamená takmer všetko. Pre tento pocit sú niektorí ľudia ochotní obetovať veľa a často hovoria, že skromnosť sa nenosí. Iní sú dokonca presvedčení, že pokora a skromnosť sú slabosti, ba že sú známkou, že človek je zakomplexovaný, utiahnutý, že si nedôveruje a že nenašiel vo svete svoje miesto. Pravdou je však opak. Pokorní a primerane skromní ľudia sú realisti. Pozrú sa na seba a naplno si uvedomia a priznajú, kto sú. A toto svoje poznanie prenášajú do života. Nezáleží na tom, čo máme vo vonkajšom živote, či už materiálne bohatstvo, múdru myseľ alebo fyzickú silu, všetky tieto poklady sú ničím v porovnaní s vnútorným duchovným bohatstvom. Napriek tomu, že všetci dobre vieme o našej  dočasnosti, pominuteľnosti a márnosti, nerastie v nás pokora, ale jej opak – pýcha. Často namiesto toho, aby sme sa  sklonili pred realitou a prijali seba samých takých, akí sme, vytvárame si ilúzie  a  hráme sa na niečo, čím nie sme. Človek, ktorý je pokorný, ani od iných nebude očakávať, že budú niečím iným, než čím v skutočnosti sú. Ľudia sú pre neho darom v ich pravej a čírej podobe. Pred takýmto človekom sa nemusíte na nič hrať a môžete pred neho predstúpiť v rámci svojej prirodzenosti.

Všetci máme  možnosť rozhodnúť sa tak, že si vytvoríme  životný štýl, ktorý najlepšie odráža naše najhlbšie túžby. Aby sme tak mohli urobiť, musíme svoje skutočné ciele poznať. Máme však čas na ich spoznávanie? Zamysleli ste sa vôbec nad tým, čo naozaj chcete a čo robíte len preto, lebo to tak robia aj ostatní? Keď zistíte, čo funguje vám, nenechajte nikoho, aby vám hovoril, že to nerobíte dobre. Dôležitý je váš vnútorný pocit a podľa neho sa riaďte.

 

1. Menej je viac.

Väčšina z nás bola vychovávaná  s myšlienkou, čím viac, tým lepšie. Viac peňazí, viac vecí, vyššia produktivita, viac všetkého. A najdôležitejšie mať viac ako tí druhí. To má byť to skutočné pohladenie pre ego. Namiesto toho sa ukazuje, že keď už má človek všetkého veľmi veľa, mnoho vecí sa začne komplikovať. Cítime závisť, tušíme, že nás ohovárajú. Ťažko rozoznávame, ktorí priatelia sú skutoční. Myslíme na to, čo si o nás myslia iní.  Tieto pocity nás odvádzajú  od spokojnosti, radosti a slobody, ktorú ponúka minimalistický život. Vo všetkých veciach hľadajme radšej kvalitu namiesto množstva. Vyberajme si múdro. Nie je potrebné zriecť sa všetkého, ale hľadajme to, čo sa úzko spája s našimi potrebami. Často sme smutní z toho, že sa nám nedarí plniť „povinnosti“ z reklám a  letákov, ktoré nám vnucujú predstavu o ideálnej dovolenke, ideálnych vianočných nákupoch a  ideálnych veciach. Nemáme však  vôbec dôvod na smútok. Totiž, tisíckrát lepšie ako behať splašene po hypermarketoch  alebo sa opekať na slnku na preplnenom kúpalisku, je  ľahnúť si  do trávy a pozorovať koruny stromov, plávajúce oblaky, ktoré neustále menia svoj tvar. Nekonečný pohľad do neba nás nabije stokrát väčšou energiou ako čokoľvek iné zo spomínaných vecí.  Jednoduchý život vyžaduje, aby sme trávili viac času tým, že robíme to, čo nám prináša radosť a menej času robením toho, čo v nás vyvoláva pravý opak. Keď sa naučíme jesť pomalšie, šoférovať pomalšie, vychutnávať si svet pomalšie, zistíme, že veľa vecí vnímame úplne ináč ako doposiaľ. Ak sa zbavíme zbytočných túžob, ktoré často ani nevyvierajú priamo z nášho srdca, skôr sa dopracujeme k pravej podstate žitia a bytia.

 

2. Najlepšie veci v živote nie sú veci.

Všetci to už vedia. V našom najhlbšom vnútri sami vieme, že veci, ktoré kupujeme a vlastníme, ponúkajú iba dočasné šťastie. Sloboda, pokoj a radosť, sú hlbokými emóciami, ktoré  nahradia čokoľvek, čo sa dá kúpiť a vlastniť. Rozhodnite sa, čo je pre vás dôležité a čo vás vedie k hlbokému šťastiu a snažte sa tým naplniť svoj život. Sami po čase zistíte, že sú to rôzne zážitky s najbližšími ľuďmi, úprimné vzťahy a činnosti, ktoré vykonávate v prospech iných tak, že ich robíte s láskou a s radosťou. V hĺbke duše všetci  vieme, že za peniaze si nekúpime lásku ani šťastie. Napriek tomu aj naďalej trávime väčšinu svojho života robením vecí, ktoré nás vzďaľujú od našich blízkych, lebo pracujeme na udržaní určitého životného štýlu, ktorý by možno mohol byť aj skromnejší a jednoduchší, ale odpozorované vzorce správania zo spoločnosti nám nedovolia meniť rebríček hodnôt. Keď sa zastavíme a uvedomíme si, že tí, ktorým na nás najviac záleží, by radšej trávili viac času s nami, ako vnímali bohatstvo okolo seba, potom pustíme očakávania a požiadavky, ktoré nás odvádzajú  od hlbokých vzťahov, po akých túžime. Uvediem príklad. Otec rodiny chce kúpiť najnovší model Mercedesu. Pracuje aj v troch zamestnaniach, aby si auto rodina užila. Keď si však uvedomí, že by mohol kúpiť lacnejší model auta inej značky, stačí mu možno jedna práca a môže byť viac s rodinou. Všetci sa potešia, že  otec trávi s rodinou svoj vzácny čas. Niekedy naozaj stačí prehodnotiť, čo má v našom živote naozaj význam.

 

3. Vyhýbajte sa zbytočným dlhom.

Niekedy sa situácia vyvinie tak, že človek je nútený mať úver alebo nejakú inú pôžičku. Mnohí nemajú kde bývať, súrne potrebujú auto alebo  ich k tomu nútia iné skutočnosti. Na druhej strane existuje veľa ľudí, ktorí si pôžičky berú len tak pre radosť a rozkoš v živote. Zrazu zatúžia po exotickej dovolenke, nadštandardnom aute, väčšom dome, novom nábytku alebo televízore čo najväčších rozmerov. A zadlžujú sa aj napriek tomu, že starý televízor ešte funguje,  päťročné auto tiež, nábytok má len štyri roky a Vianoce sa dajú prežiť aj bez zbytočne drahých darčekov. Dlhy sú najhoršou formou chudoby. Dlh je niekedy takým ťažkým bremenom, že dokáže sfarbiť na čierno všetky krásy sveta. Existencia dlhov od nás vyžaduje, aby sme zostávali pracovať v zamestnaní, ktoré z nás vysáva život, len aby sme boli schopní platiť svoje účty. Dlh nás drží v moci a spôsobuje, že sa bojíme budúcnosti. Dlh nás zotročuje a odsudzuje k rutinnému a konformnému životu. Je takmer nemožné cítiť sa v mieri, šťastní alebo spokojní s bremenom dlhu. Byť bez dlhov je jednou z najoslobodzujúcejších vecí, ktoré každý z nás môže urobiť pre to, aby žil spokojný život.

 

4. Neporovnávajte sa.

Kedykoľvek sa porovnávame a súťažíme s ostatnými, zvyčajne kladieme potreby iných ľudí, ich ciele, názory a túžby nad naše sny. Porovnanie bežne zameriava naše sústredenie na iných ľudí, na ich majetok, vzťahy, prácu, spôsob života. Vzdať sa porovnávania je zaručeným spôsobom, ako nájsť skutočný pokoj a pohodu.

 

5. Buďte pozitívne naladení a vďační.

Existuje už veľa informácií z viacerých zdrojov o tom, že existuje prirodzený zákon v našom vesmíre, rovnako ako napríklad gravitácia, ktorý hovorí, že to, na čo sa zameriavame, rastie. Keď svoju pozornosť venujeme tomu, čo nám prináša mier, radosť a spokojnosť, potom sa tieto veci vo našom vedomí rozšíria. A funguje to aj naopak. Skúsme byť namiesto neustáleho kritizovania a sťažovania sa viac vďační za pozitíva, ktoré v živote máme. Možno práve vďaka vďačnosti sa dobro vo svete bude viac rozširovať. A snažme sa robiť veci, ktoré majú zmysel. Odnaučme sa otupovať myseľ príliš častým a dlhým sledovaním televízie, alkoholom, internetom alebo inými formami úniku. Hľadajme skutočnú radosť. Často sa skrýva napríklad v tom, že dokážeme pomáhať iným.

 

Zdieľať na facebooku