7 vecí, ktoré deti bolia viac, ako si myslíte

  Ilustračná fotka: Bigstock

Každý rodič túži po tom, aby jeho dieťa vo viacerých oblastiach života vynikalo. Niektorí rodičia sa tak silno poddajú tejto predstave, že dokážu celé dni myslieť len na to, neustále porovnávajú výkony svojho dieťaťa s ďalšími deťmi v triede. Nakoniec ich tento „životný štýl“ pohltí natoľko, že nedokážu na nič iné myslieť a vystavujú tak psychickému tlaku nielen seba, ale hlavne svoje dieťa. Takéto dieťa v triede pôsobí nespokojne, pretože viac ako na seba sa sústreďuje na spolužiakov. V snahe byť najlepší si nájde iné spôsoby, ako vyniknúť. Často žaluje, vymýšľa si, žije v neustálom strese, a to hlavne preto, aby urobilo radosť svojim ctižiadostivým rodičom.

Prehnaná ctižiadosť často vedie rodičov i k tomu, že buď cielene, alebo aj nevedome vypúšťajú z úst vety, ktoré dieťaťu vôbec nepomáhajú. Práve naopak, môžu mu spôsobovať traumy ešte aj v dospelosti. I jedna jediná, na pohľad nevinná veta, dokáže ovplyvniť psychiku malého dieťaťa. Ktoré sú tie najzraniteľnejšie?

 

1. Ja som v tvojom veku bola najlepšou žiačkou v triede

Pre deti predstavujú rodičia ľudí, ktorí takmer všetko vedia. Rodičia formujú vzťah dieťaťa k sebe samým i k okolitému svetu. Vo vyhlásení ja som sa vždy učila na jednotky, dieťa cíti silnú konkurenciu. Deti, ktoré túto vetu počujú často, potom celý svoj život niečo dokazujú svojej vlastnej rodine. Je, samozrejme, veľmi dobré, ak ich to posúva k úspechu, ale na druhej strane to znamená, že niektoré deti sa potom vôbec neusilujú kvôli sebe, ale len kvôli otcovi a mame. Tým chcú rodičom ukázať, že nie sú horší ako oni, že si ho zaslúžia. Najväčší problém je však v tom, že takýto človek ešte aj v dospelosti nemá radosť zo svojich úspechov. Existujú však vzácne výnimky, a to vtedy, keď rodič jednotkár je ochotný uznať úspechy svojho potomka.

 

2. Keď ma hneváš, nemám ťa rád.

Pod vplyvom tejto vety sa dieťa aj môže začať správať dobre, ale pritom však potlačí všetky svoje potreby a priania a bude sa snažiť vyhovieť očakávaniam iných. Pre rodiča je to veľká výhoda, osobnosť dieťaťa sa však vôbec nerozvíja. Aj keď bude dospelé, bude sa snažiť  každému vyhovieť a bude žiť s presvedčením, že ak chce, aby ho ľudia mali radi, musí robiť to, čo chcú iní.

 

3. Tvoja sestra (kamarátka) mala samé jednotky a ty máš aj dvojky.

Rodičia chcú pre svoje deti len to najlepšie. Avšak podobné porovnávania sú pre deti veľmi bolestné. Dieťaťu nie je príjemné, keď je s kýmkoľvek porovnávané. V dospelom veku títo ľudia v porovnávaní pokračujú. Porovnávajú jednak seba, ale aj iných ľudí. Táto veta rozhodne v dieťati neprebudí úsilie byť lepším.

 

4. Keď to všetko nezješ, budeš slabý a hlúpy.

Vzhľadom na to, že táto veta je veľmi manipulatívna, často vedie v dospelosti k nadváhe.

 

5. Nerob mi hanbu!

Táto veta tiež v deťoch vyvoláva komplex. Začnú si myslieť, že sú hanbou pre mamu, otca, ale aj pre všetkých ostatných. Túžia po pozornosti, ale nevedia, ako to urobiť. Často sa uzatvárajú sami do seba.

 

6. Keď sa budeš zle správať, dáme ťa policajtom, čertovi alebo strige.

Zmyslom tejto vety je, že rodičia chcú mať pri sebe dieťa iba vtedy, keď im to vyhovuje. Takéto deti v dospelosti často nevedia, čo vlastne majú robiť, chcú všetkým vyhovieť, žijú v zmätku.

 

7. Nechcem ťa ani vidieť!

Dieťa, ktoré na svoju adresu počulo túto vetu, žije s pocitom viny pred rodičmi. Cíti sa previnilo preto, lebo si myslí, že im bráni dobre žiť.

 

Existuje ešte množstvo rôznych výrokov, ktoré občas rodičia vypúšťajú z úst. Niekedy za to môže stres alebo rôzne vyhrotené situácie. Niekedy je naozaj veľmi ťažké sa kontrolovať, pretože dospelí ľudia sa čoraz častejšie dostávajú do ťažkých životných situácií. Skúste však myslieť na tieto výroky a v prípade vyhrotenej situácie ich nevyužiť. Neprivodíte tak svojmu dieťaťu zbytočné komplexy.

 


Zdroj: Rebeca Wildová: Učit se žít s dětmi
Zdieľať na facebooku