Prečo sa trápia deti z bohatých rodín?

  

Majú dvadsať rokov a majú všetko. Vlastný byt, auto, exotické dovolenky, značkové veci, môžu študovať  na akejkoľvek vysokej škole…Nemuseli si nič vydrieť, začínať od nuly, robiť nočné na nezáživných brigádach za dve eurá na hodinu. Niekedy mali veci skôr, než si na ne dokázali spomenúť. Možno na prvý pohľad fantastická predstava. Ale je naozaj byť dieťaťom boháčov len radosť? Mnohí psychológovia naznačujú, že to tak nie je. I keď sa to možno nezdá, aj tieto deti majú svoje problémy. Poďme sa pozrieť na to, aké.

 

1. Nevedia nájsť sami seba

Všetko to začína už v útlom detstve. Dieťa chce chodiť na krúžok či do školy podľa vlastného výberu, ale k tomuto sa nemôže ani vyjadriť. Neskôr si chce vybrať strednú alebo vysokú školu, ale nemôže. Musí  väčšinou študovať to, čo mu prinesie veľa peňazí alebo to nejako súvisí s firmou rodičov. Nikoho veľmi nezaujíma, či ho to baví alebo nebaví. Túži po vlastnom byte? Dostane ho. Ale väčšinou tam, kde rozhodnú rodičia. Niekedy si ani nábytok nemôže vybrať vlastný. V tom byte teda nemá nič svoje. A potom sa chce vydávať alebo ženiť. Svadba bude naozaj nádherná. Musí byť predsa jedna z najkrajších v tom roku. Ale vzhľadom na to, že ju platia rodičia, nemá veľkú možnosť výberu v jedálnom lístku, priestorov, šiat a podobne. Vzhľadom na to, že nemôže rozhodovať takmer o ničom, môže sa stať, že mu sebavedomie prudko klesne. Vytráca sa mu vlastné ja, vytráca sa sám zo seba.

 

2. V škole  majú problém zaradiť sa do kolektívu

Niekedy v čase dospievania majú problém so získavaním priateľov, pretože im často viacerí spolužiaci závidia. Ťažko znášajú, že niekto môže mať každý rok nový bicykel, lyže, dovolenku v Karibiku alebo na Bali a oni sa dostali tak najďalej do Chorvátska. Toto sa v puberte ťažko odpúšťa. A závisť tá vie byť nekonečná. Ak dieťa z bohatej rodiny natrafí na takýchto spolužiakov, má problémy s nadväzovaním skutočných priateľstiev. Kvôli tejto skutočnosti výrazne trpí. Sú aj také typy detí, ktoré sa hanbia za to, že im mama kupuje stále nové tričká, tenisky, športové potreby a že stále chodí na výrazne iné dovolenky ako spolužiaci. Niekedy túži po obyčajnom a chudobnejšom živote len preto, aby malo veľa kamarátov a pochopenie z ich strany.

 

3. Často musia počúvať vety o nevďačnosti

A keď aj niekedy prejavia svoj názor, niečo chcú urobiť podľa seba, tak počúvajú veľmi často, že sa správajú nevďačne, že si nič nevážia a že to vlastne rodičia robia všetko pre nich, lebo im chcú odovzdať firmu ako dedičstvo. Ak má dieťa svoje sny a túžby a chce sa realizovať vo svojom vlastnom podnikaní, nemá veľmi na výber, a tak sa pridáva do života ďalší pocit nespokojnosti, frustrácie, nenaplnenia a smútku. Nevďačnosť im však nepripomínajú len rodičia, ale aj kamaráti. Často ich odbijú vetou, že čo sa sťažujú, veď všetko majú, tak čo ešte chcú. Z tohto všetkého im vzniká v duši zmätok a smútok.

 

4. Samota

Potomok bohatých rodičov sa môže často cítiť osamelý. Možno preto, že mu chýba blízkosť ľudí, ktorí by ho dobre pochopili, chýbajú mu priatelia. Trápi ho tiež, že často nerozumie sám sebe, pretože jeho ja nedostalo vlastný priestor na zrenie, nemalo šancu získavať vlastné skúsenosti, nemohlo rozvíjať vlastné sny. Kvôli tomuto môže pociťovať prázdnotu a pocity viny, že má všetko aj napriek tomu, že sa o nič výraznejšie nezaslúžil.

Samozrejme, toto neplatí rovnako pre všetky deti z bohatých rodín. Našťastie je veľa rodičov, ktorí sú dostatočne citliví k potrebám svojich detí a snažia sa plniť priania, ktoré patria ich deťom. Ale čo je najdôležitejšie, dokážu vytvoriť svojim deťom také prostredie, v ktorom si môžu sami niečo vlastné vytvoriť, nechajú ich samostatne prekonávať prekážky a dovolia im pocítiť, aké to je, keď sa človeku občas aj niečo nepodarí.

Zdieľať na facebooku