Iný pohľad na vec vám uľahčí život

  Ilustračná foto: Bigstock

V ľuďoch je malý rozdiel, ktorý robí veľký rozdiel.
Tým malým rozdielom je prístup.
Tým veľkým rozdielom je, či je ten prístup negatívny alebo pozitívny. 
- Clement Stone

Určite poznáte situáciu, keď sa zobudíte do nového dňa a ten vám akoby neveští nič dobré. Rozlejete kávu, oblejete si blúzku, neviete nájsť dôležitý dokument. Ďalšie nepríjemné veci pokračujú v práci. Akoby sa všetky sily postavili proti vám. Nemáte chuť nič robiť, všetko chcete nechať tak a to je ešte len ráno. Niekedy sa však stačí pristihnúť pri tom, že sa utápame v tých zlých myšlienkach a rýchlo ich zo seba striasť. Niekedy jednoducho stačí pozrieť sa na veci z iného uhla pohľadu.

 

1) Čo ľudia o vás hovoria je ich problémom.

Na každom pracovisku alebo v nejakej komunite ľudí sa vždy nájdu aj takí, ktorí najradšej posudzujú iných, vyžívajú sa v ohováraní a v klebetení. Takto to, bohužiaľ,  funguje aj v niektorých zborovniach a v kabinetoch. Určite mi dáte za pravdu, že je dosť nepríjemné pohybovať sa v takomto prostredí. Ale ťažko sa tomu vyhýba. Vy sa môžete však na tento stav pozrieť inými očami. Stačí si uvedomiť, že to, čo hovoria a čo robia iní, je vlastne projekcia ich vlastnej reality. Aj keď to niekedy vyzerá veľmi nepríjemne  a útočia priamo na vás, často to s vami nemá naozaj nič spoločné. Možno práve oni prežívajú niečo nepríjemné, možno ich niečo bolí, trápi, majú niečoho nedostatok a vy ste možno práve v nejakej chvíli obeť, na ktorej sa potrebujú odreagovať. Nebojte sa ich útokov, neprejavujte strach, vypočujte si, čo hovoria. Nemusíte ani reagovať. Alebo len povedzte, že o probléme sa porozprávate neskôr. Útočníkov nechajte jednoducho vychladnúť.

 

2) Máte právo byť sami sebou.

A opäť musím spomenúť porovnávanie. Práve kvôli porovnávaniu mnohí z nás strácajú denne kopec energie. Je samozrejmé, že vždy sa nájde od nás niekto krajší, štíhlejší, vzdelanejší, lepšie materiálne zabezpečený, niekto, kto bol v správnej chvíli na správnom mieste, niekto, kto má veľa známostí, vďaka ktorým má lepšiu kariéru a tiež plat. Všetko toto sa denne deje a nikdy asi tomu ani ináč nebude. Aj ja som závidela a porovnávala sa s inými. Na každom kroku som cítila nespravodlivosť. Bola som z toho smutná, odmeraná, otrávená, nevrlá, bez energie. Postupne som sa dozvedala z viacerých zdrojov, že človek takto vôbec nemusí žiť. Zistila som, že je naozaj potrebné sústrediť sa na seba, neporovnávať sa s inými, objavovať svoje vlastné poslanie a rozvíjať to, čo sme dostali ako dar. A všetko toto okoreniť konaním dobra pre iných. Takto je svet naozaj znesiteľnejší, ba dokonca niekedy veľmi krásny. A v škole tých možností na konanie dobra je viac než dosť. Ak pracujete v nepriateľskom kolektíve, sústreďte sa viac na žiakov. Najlepšie tých mladších. Tam získate najviac energie a  radosti.

 

3) Život nemusí byť vždy len perfektný, ale aj tak je to nádherný dar.

Keď  sa ráno začítate do bulvárnych novín alebo započúvate do komerčného rádia, často sú vám predkladané vzory úspešných, krásnych, bohatých ľudí, ktorí sú dokonale šťastní, spokojní a nabití len pozitívnou energiou. Je samozrejmé, že takto by ste sa chceli cítiť aj vy. Lenže potom si poviete, že ako sa môžete vy cítiť takto skvele, keď nie ste dokonalo nádherní, nie ste majiteľmi tej najprosperujúcejšej firmy na svete, nemáte vlastné lietadlo a tohto roku budete opäť dovolenkovať na Šírave? V tomto momente si treba uvedomiť, že nič nie je dokonalé a nie všetko je naozaj také, ako je to vykresľované v médiách, ktoré v súčasnosti v najväčšej miere ovplyvňujú životy ľudí. Šťastie znamená byť spokojný so životom, ktorý máme, a to aj vtedy, keď nie je dokonalý. Stačí sa pozrieť okolo seba. Všetko okolo nás je zázračné a každý človek je zázrak. Každý človek v tomto svete má nejaké poslanie a každý má svetu priniesť niečo iné. Možno teda nie ste riaditeľkou najprestížnejšej školy v meste, možno učíte tretiakov na prvom stupni, ale to neznamená, že ste niečo menej. Veď koľkým deťom prinesie radosť vaša tvorivá a premyslená hodina, ktorú odučíte s láskou a s úsmevom? A o toto ide! Prinášať svetu radosť na mieste, kde sa práve teraz nachádzate.

 

4) Aj keď sa nedarí, stále máme byť za čo vďační.

Psychológovia tvrdia, že stres prichádza vtedy, keď nás zoznam obáv je dlhší ako zoznam vďačnosti. Preto je také dôležité robiť si zoznam vďačnosti.

Niekedy má človek pocit, že sa všetko v jeho živote rúca a že nemá byť za čo vďačný. Je potrebné si však všímať aj maličkosti. Predstavte si len, že by ste patrili medzi 775 miliónov ľudí, ktorí nedostali príležitosť vzdelávať sa.  Nie je to obrovská výhoda, že máme prístup k informáciám? Jedným z najväčších darov je zdravie, ale aj skutočnosť, že máme priateľov, rodinu, máme kde bývať, samozrejmosťou je  prístup k elektrine a k pitnej vode.

 

5) Každá skúsenosť je dobrá lekcia.

Je to síce paradoxné, ale práve neúspech človeka posúva k úspechu. Nedovoľte neúspechu, aby vám narušil sebavedomie. Nie je na to dôvod. Naopak, poučte sa z neho a pracujte na sebe ďalej. Niekedy vám chce neúspech naznačiť aj to, aby ste zmenili smer vášho pôsobenia, aby ste začali robiť niečo iné alebo zmenili svoje bydlisko. Nie je možné žiť pozitívny život s negatívnym prístupom. Každá negativita zasahuje naše myšlienky, činy, príležitosti. Takže je dobré aj na zlé stránky pozerať ako na príležitosť a formu nového poznania.

 

6) Záleží na tom, s kým sa stretávate.

Všetkých ľudí v živote si nemôžeme vyberať. Ale priateľov áno.  Vždy je lepšie obklopovať sa takými priateľmi, ktorí vás ťahajú nahor, povzbudzujú, majú vás úprimne radi, ktorí vás dokážu rozosmiať, povedať, že predsa nikto na svete nie je dokonalý, ktorí vám vedia povedať, že nakoniec všetko dobre skončí. A nezabúdajte, že takýmito priateľmi sa musíte snažiť byť aj vy sami. Reciprocita v tomto smere je tiež veľkým prínosom pre všetkých.

 

7) Dôležité je, nevzdávať sa.

Je málo takých ľudí, ktorí  majú všetko v živote jednoduché. A neexistujú ani žiadne skratky, ktoré by ľudí  doviedli k absolútnej spokojnosti. Je veľa vecí, ktoré musia prežiť a precítiť. Máločo príde ľahko a hneď. Trpezlivosť je v živote tiež veľmi dôležitá. Trpezlivosť nepredstavuje len statické čakanie na to, čo sa stane. Trpezlivosť je aj to, že tvrdo pracujeme na svojich snoch a nevzdávame sa ani vtedy, keď sa nám veľmi nedarí.

Život v škole prináša veľa zložitých situácií, ktoré nás vedia aj poriadne vytočiť. Vtedy si treba povedať, že každé povolanie má svoje dobré aj zlé stránky. A keď sme možno aj na dne, vtedy by sme mali vedieť nabrať dostatok síl na uvedomenie si všetkého pozitívneho, čo učenie prináša. Určite sa v tom pomyselnom  zozname nájde veľa pozitívneho.

Zdieľať na facebooku