Zdravý a stabilný vzťah rodičov je pre dieťa veľkým darom

  Ilustračná foto: Bigstock

Človek má veľa túžob. Túži vlastniť nádherné veci, chce mať čo najlukratívnejšie zamestnanie, zaujímavých známych, verných priateľov, chce chodiť na exotické dovolenky, chce mať vydarené deti, nádherného a verného partnera, stabilnú rodinu...Tých túžob je oveľa viac a zo dňa na deň niektoré z nich výrazne menia aj svoju podobu. Či je túžba taká alebo onaká, ešte stále platí pravda, že ľudia aj v 21. storočí túžia hlavne po stabilnom vzťahu, ktorý ak zahŕňa v sebe správne kvality, môže sa stať pre súčasného vystresovaného a vyčerpaného človeka miestom skutočného pokoja a oázou pozitívnej energie. Existuje veľké množstvo najrozličnejších teórií, kníh a seminárov, ktoré ponúkajú návod na to, ako si vybudovať správny vzťah. Dá sa povedať, že všetci partneri, ktorí žijú v kvalitnom a naplnenom vzťahu by mohli ponúknuť svoju vlastnú teóriu šťastia. Každá jedna rada nesie v sebe kus pravdy. No existujú pravdy, ktoré sú overené dlhými rokmi a na ich obhajobu sa prikláňajú aj mnohí odborníci. Ktoré to sú?

 

1.Nepleťme si lásku so sexualitou

V dnešnej dobe sa sexualite venuje obrovská pozornosť. Vidíme ju všade. V médiách, na uliciach, v obchodných centrách. Nechýba takmer v žiadnej reklame. A o videoklipoch radšej pomlčím. A ak deti od útleho detstva pozerajú televíziu, do školy prichádzajú s poznaním, že takto to má byť, takto to jednoducho na svete funguje a ináč to ani nemôže byť. Potom príde puberta a začne sa naháňačka za sexsymbolmi. Najprv tými virtuálnymi a potom aj reálnymi. Žiadaní sú hlavne tí, ktorí majú správny účes, správnu značku trička a tenisiek, dobrú postavu, pozerajú v telke a na internete tie správne veci, neskôr chodia na presne určené diskotéky, pijú tie najsprávnejšie nápoje a ešte neskôr jazdia na presne určených autách, ktoré práve letia v reklame a samozrejme so správnym  mobilom v ruke, ktorý je síce tiež na splátky ako takmer všetko ostatné,  ale to nikoho nezaujíma. Hlavne že je IN, COOL a TRENDY. Toto si všímajú dievčatá na chlapcoch a naopak. Toto im pripadá veľmi sexy a s takýmto partnerom (partnerkou) by išli aj na kraj sveta.

Nemajú problém už v puberte začínať so sexualitou. Veď prečo nie? Odvšadiaľ sa táto téma na nich valí. Stačí si pozrieť nejaký časopis pre násťročných. Väčšinu obsahu tvoria odpovede na otázky týkajúce sa sexuality. Tieto časopisy bežne čítajú 12-13 ročné dievčatá. A kupujú im ich často práve vlastné mamy. Tie isté mamy potom s hrdosťou spoza záclony pozerajú na svoje 14 - ročné dcéry, ktoré v minisukni a s poriadnym výstrihom vykračujú na diskotéku. Poviete si, taká je doba. Veď nech sa len vybúria. Veď časom dostanú rozum. Časom sa uvidí. Veď potom sa s ňou o tom porozprávam. Naozaj to však takto musí byť? Kedy POTOM? Niekedy mám pocit, že tie najdôležitejšie veci len tak hádžeme za hlavu. Málo sa s deťmi rozprávame o vzťahoch, o správnom fungovaní rodiny, o cnostiach, hodnotách, zodpovednosti. Nemám nič proti zábave, ale život nie je len zábava. Kedy už konečne našim deťom povieme aj o tom, že všetko nie je len o vzhľade a o veciach, ktoré vlastníme? Myslím si, že deťom od malička treba vysvetľovať skutočnú podstatu vzťahov, že toho druhého treba hlavne spoznávať, nachádzať spoločné pochopenie, záľuby, hodnoty a hlavne toho druhého prijímať takého, aký je či hľadať kompromisy. Ešte nikdy nikto druhého nezmenil. To je len ilúzia. Každý sa musí meniť sám. Veď predsa vzťah nemôže byť založený len na kráse a sexualite. Lenže deti o tom veľmi málo počujú, a tak tomu ani neveria.Jedine rodičia môžu prelomiť tento silný negatívny vplyv médií a spoločnosti na ich budúce vzťahy.

 

Často sa ako učiteľka stretávam s názormi, že si treba hlavne užiť, vychutnať si vášeň a keď sa s tým prvým (prvou) rozvedú, tak potom budú hľadať aj niečo hodnotnejšie. Treba si užívať, žiť!!! Takto mi to často prezentujú moji žiaci. Celkovo neradi už len počúvajú o nejakých hodnotách a hlbšom spoznávaní toho druhého. Povedia, že na čo! Nikto to predsa tak nerobí! Áno, nikto to tak nerobí v médiách. A preto si myslím, že rodina má nezastupiteľné miesto aj v tejto problematike. A potrebné je začať čo najskôr. Sila bežného života okolo detí je čoraz silnejšia a okolité vplyvy a názory sa zadierajú pod ich kožu čoraz rýchlejšie a čoraz v mladšom veku. A ak teda chceme zvýšiť kvalitu partnerských vzťahov a v budúcnosti budovať rodiny, v ktorých partneri môžu načerpať novú energiu a v ktorých sa budú cítiť šťastní, musíme v tomto smere začať niečo robiť.

 

2. Naučme sa budovať dôveru

Úprimná komunikácia a vzájomné spoločné prežívanie vytvára medzi partnermi dôveru. Dôvera je hlavným symbolom stability vzťahu a eliminuje prehnanú žiarlivosť. Dnes sa stalo už takmer moderným podvádzanie partnera. Či už reálne alebo aspoň virtuálne. Takmer nikto sa nad tým ani nepozastavuje. A práve preto byť vzorom vernosti je veľkou výzvou pre každú rodinu. Najlepší je ešte stále príklad. Keď dieťa žije v prostredí, v ktorom vládne dôvera, spolupráca, tolerancia a vernosť, bude sa aj ono v dospelosti snažiť o vytvorenie podobného vzťahu. Celá spoločnosť by mala byť naladená na preferovanie spomínaných hodnôt. Realita je však taká, že v seriáloch alebo v rôznych príbehoch v časopisoch sa deti skôr dočítajú o promiskuite a nevere ako o zodpovedných a verných rodičoch, ktorí s láskou vychovávajú svoje deti. Čo dieťa vidí a v čom žije, si vedome aj podvedome programuje a zároveň si vizualizuje aj svoju budúcnosť. Dnes už existuje množstvo výskumov o tom, ako sa myšlienky menia na činy. A tak, ak chceme našim deťom dopriať v budúcnosti pevné a šťastné vzťahy, buďme pre ne dobrých príkladom.

 

3. Nebojme sa úprimnej komunikácie

Dnes je okrem iného moderné mať pred partnerkou (partnerom) nejaké tajnosti. Niektorí ľudia to robia aj úplne zámerne v domnienke, že sa tak pre partnera stanú príťažlivejšími, tajomnejšími a neodolateľnejšími. Pravda je však taká, že neúprimnosť, zahmlievanie a zatajovanie spôsobuje vo vzťahu len zbytočný stres a nervozitu. A tiež podozrenie, domýšľanie, predsudky a útočnosť. A tak je lepšie hneď od začiatku pri budovaní vzťahu učiť sa úprimnej komunikácii. Ak sa partneri medzi sebou nerozprávajú, zatajujú a klamú, ich vzťah sa blíži viac ku koncu ako z rozletu. Ak partnerom na ich vzťahu záleží, odhodia ješitnosť a vytvoria si vždy čas na kvalitnú a zmysluplnú komunikáciu, v rámci ktorej sa učia navzájom chápať, doplňovať, obohacovať, rozumieť si. Základom porozumenia je stav, keď si nedomýšľame, čo nám partner chce povedať, ale poriadne počúvame, čo naozaj hovorí. Veď za každou zlou náladou manžela sa nemusí vždy ukrývať len milenka. Možno má problémy v práci. Lepšie je pýtať sa, než si domýšľať. Na kvalitnú komunikáciu si však musíme v rodinách vytvárať priestor a čas. Urobiť si z tejto činnosti rituál. Jednoducho, komunikáciu brať vážne. Vždy je lepšie spoznávať sa aj cez komunikáciu ako len cez sexuálne zážitky. Pri spoznávaní len cez vášeň hrozí, že sa staneme pre partnera (partnerku) po určitom čase málo atraktívni. Totiž, sexuálna atraktivita klesá v očiach druhých ľudí oveľa rýchlejšie ako iný druh atraktivity. A tak sa treba rozprávať o všetkom. O túžbach, snoch, obavách, nápadoch, názoroch, zážitkoch... Vďaka týmto rozhovorom sa z mileneckého vzťahu vytvára vzťah partnerský. A práve partnerský vzťah má veľkú nádej vydržať navždy.

 

V dnešnej dobe hlavne mladí ľudia majú tendenciu kopírovať vzťahy iných ľudí. Niekedy sú to postavy zo seriálov, inokedy sú to ľudia z okolia. Je potrebné si však uvedomiť, že každý človek je originál, je špecifický a nemusí mu vôbec vyhovovať niečo, čo prežíva suseda. Aj kvôli správnemu výberu partnera je veľmi dôležité spoznávať samých seba, svoje vlastné túžby, sny a svoje vlastné poslanie. Byť jedinečný! A vybrať si jedinečného partnera pre jedinečný, empatický a harmonický vzťah, ktorý obohacuje, posúva ďalej a napĺňa šťastím. Harmonické partnerstvo spočíva v prijatí toho druhého a zároveň aj vo  vzájomnom prispôsobovaní sa a kompromisoch.

V priateľskom a harmonickom prostredí sú šťastné aj deti a dostávajú do vienka zdravé základy svojich budúcich vzťahov. Deti totiž kopírujú správanie svojich rodičov i bez toho, aby si to rodičia vôbec všimli. Doba, v ktorej žijeme, deťom ponúka nekonečné množstvo informácií, a tak často zmätene hľadajú vhodné veci pre seba. A v tom chaose a zmätku často natrafia aj na nesprávne informácie a neskôr sú sklamané. Rodina by mala byť pevnou baštou, ktorá je podopretá morálkou, hodnotami a múdrymi vzťahmi, o ktoré sa deti môžu vždy oprieť a nikdy ich nesklamú.

 

Čítajte viac o téme: Manželstvo
Zdieľať na facebooku