8 vecí, ktoré udržiavajú partnerské vzťahy pri živote

Podľa štúdie o ľudskom rozvoji sú dobré vzťahy najsilnejším prediktorom zdravia, šťastia a dlhovekosti.
Podľa štúdie o ľudskom rozvoji sú dobré vzťahy najsilnejším prediktorom zdravia, šťastia a dlhovekosti. / Foto: Bigstock

Často sa v živote púšťame do rôznych projektov. Venujeme im množstvo času a energie. Ako je to však s partnerskými vzťahmi? Vždy im venujeme toľko pozornosti a energie, ako by si zaslúžili? Čo môžeme robiť preto, aby boli čo najlepšie?

 

Šťastné páry si veľmi dobre uvedomujú, že ich spoločný život je okrem iného aj priestorom, v ktorom sa môžu stávať lepšími ľuďmi, že môžu pracovať na svojom rozvoji a napĺňať svoje plány. Keď sa v tomto procese navzájom podporujú, tak dokážu byť šťastní spolu celý život. Veď nie nadarmo sa hovorí, že na túto zem prichádzame preto, aby sme napĺňali plán svojej duše, svoje sny, ciele a stávali sa lepšími ľuďmi. Dobrý vzťah nám v tomto veľmi pomáha. A nielen to. Podľa štúdie o ľudskom rozvoji sú dobré vzťahy najsilnejším prediktorom zdravia, šťastia a dlhovekosti (Waldinger & Schultz, 2023). 

 

Čo pomáha budovať dobré vzťahy?

Ak  si chcete budovať  krásny vzťah, možno vám v tom pomôžu niektoré z nasledujúcich odporúčaní psychoterapeutky Cheralyn Leeby. Zamerajte sa teda na:

 

1. Hodnoty

Keď premýšľate o tom, čo je pre vás najdôležitejšie, váš partner by mal mať z toho podobné pocity. Jedná sa najčastejšie o určité hodnoty, vieru a morálku, ale môže to zahŕňať aj náboženské vierovyznanie či politickú stranu. Vedci odhalili niekoľko faktorov, ktoré sú pre páry dôležité. Zistili, že máme tendenciu vyhľadávať ľudí, ktorí pochádzajú z rovnakého regiónu ako my, máme podobné spoločenské postavenie, podobný zdravotný stav, podobné vzdelanie a podobnú túžbu po deťoch. Mohlo by sa zdať, že podobnosti ľudí priťahujú viac ako protiklady. Aby ste odhalili spoločné hodnoty, môžete vyskúšať nasledujúcu aktivitu: Napíšte si svoje tri najdôležitejšie hodnoty a potom sa porozprávajte o tom, čo ste napísali. V čom sa stretávate? Čo máte spoločné a čo vôbec nie?

 

2. Počúvanie, komunikácia

Ako komunikujete? Mlčanie vzťahu nepomáha. Komunikácia vzťahy formuje, pomáha im napredovať. Len vtedy, keď partner (partnerka) vie, čo naozaj cítite a po čom túžite, môže nad tým premýšľať. Tým, ktorí mlčia, nikto nerozumie. Vždy hovorte jeden druhému, ako sa cítite a čo cítite. Všetko je jednoduchšie, keď viete, na čom ste. Využívate pravidlá aktívneho počúvania? Viete konštruktívne riešiť konflikty? Praktizujete otvorenú komunikáciu a spoluprácu pri náročných problémoch, ako sú financie, rodičovstvo, širšia rodina a intímny život? Od problému sa nedá utiecť. Človek ho nosí stále v sebe. Čím viac sa človek problémami zaoberá, tým lepšie sa ich naučí riešiť. Keď ľudia problémy vyriešiť chcú, cestu si nájdu. Keď sa problémy riešia, vzťahy sa stávajú prehľadnejšími, jednoduchšími a spokojnejšími. Dôležité je kráčať vždy vpred. A ak vám niečo nevyhovuje, lepšie je to v zárodku ukončiť, ako sa trápiť celý život. Ľudia si zaslúžia žiť tak, aby boli šťastní. Vo vzťahu je potrebné žiť takým spôsobom, aby v ňom bola láska, úcta a odpustenie. Keď do vzťahu lásku vložíte, väčšinou sa vám aj vráti. Ak si budete vážiť sami seba, bude si vás vážiť aj partner (partnerka). Ak máte v tejto oblasti problémy, Cheralyn Leeby odporúča navštíviť vzťahového terapeuta, ktorý vás to naučí. Je presvedčená, že občasná návšteva vzťahových terapeutov by pomohla mnohým párom. Problém je však v tom, že ľudia si ešte stále nezvykli navštevovať terapeutov preventívne. Robia to väčšinou vtedy, keď sa problémy vyhrotia.

 

3. Ciele a vízie

Každý človek má svoje sny, vízie a ciele. Poznáte tie, ktoré má váš partner (partnerka)? Aké ciele máte v súvislosti so svojím vzťahom? Cheralyn Leeby odporúča urobiť nasledujúcu aktivitu: Nakreslite obrázok alebo napíšte o svojich pocitoch, ktoré máte v súčasnosti a ako si predstavujete spoločnú budúcnosť. Podeľte sa o svoje vízie. K čomu sa chcete ako pár dopracovať? Kde sa vidíte o rok? O päť rokov? Ak máte pri sebe človeka, ktorý vás podporuje vo vašich snoch, ale neobetuje pritom svoje vlastné ciele, snažte sa vzťah rozvíjať ďalej. Len vtedy, keď sú obidvaja vo vzťahu spokojní a šťastní, môže vzťah vydržať. 

 

4. Sľuby

Čo môžete tomu druhému sľúbiť? Čo ste ochotný urobiť, aby ste zosúladili svoje hodnoty a predstavy? Dobré je v určitom časovom období si niečo sľúbiť a potom to, samozrejme, aj splniť. Splnené sľuby posilňujú vzťah.

 

5. Plánujte si spoločný čas

Vyhraďte si konkrétny čas jeden pre druhého. Denná rutina je naplnená mnohými vecami, ktoré musíte urobiť, ale ak začnete niektoré veci robiť spoločne, môžete sa cítiť lepšie. Ak ste vy a váš partner neustále zaneprázdnení deťmi, náročnými pracovnými požiadavkami, určite si vyhraďte čas na niečo, čo vás zblíži. Choďte raz týždenne na večeru alebo na kávu, prípadne každú nedeľu do kina. Čas strávený spolu je nevyhnutný pre zdravé vzťahy. Spoločné dobrodružstvá a príležitosti na odpočinok a reset pomáhajú párom zapamätať si spomienky a obnoviť spoločné záujmy. 

 

6. Úprimnosť

Ak ste úprimní a otvorení, tak ste pravdepodobne ochotní hovoriť o svojich potrebách, túžbach a obavách. Je normálne byť nahnevaný, keď niečo nie je v poriadku. Dávajte si však pozor, aby ste rozlišovali medzi situáciami, ktoré môžu byť v skutočnosti problematické a situáciami, ktoré sú ľahko riešiteľné. Aj keď vás maličkosti dokážu rozčúliť, treba ich vyriešiť jednoduchým rozhovorom. Dvaja ľudia, ktorí chcú byť šťastní, musia hovoriť o problémoch. To zahŕňa aj témy, o ktorých nechcete hovoriť, pretože sa obávate, že tieto diskusie povedú ku konfliktu. Zvyčajne sú tieto problémy synonymom nevyriešených problémov a ako už bolo povedané, zdravé riešenie problémov je dôležité pre šťastie.

 

7. Čo vám prináša radosť?

V čom sa cítite ako pár najviac nažive? Aké záľuby chcete začať realizovať alebo v ktorých chcete spolu pokračovať? Smejete sa spolu? Máte záujem naučiť sa spolu niečo nové? Aj nad týmito otázkami je potrebné sa neustále zamýšľať a pre radosť a dobrú náladu každý deň niečo urobiť. V prípade, že poznáte spoločné vtipy a môžete sa spolu zasmiať i v stresových situáciách, ste šťastný človek, lebo ste našli toho pravého. Vo vašom vzťahu sa tak budete veľa usmievať a budete šťastný pár. Ak vás partner/partnerka dokáže rozosmiať, tým lepšie. Zábava je pre páry dôležitá, aby ostali spolu.

 

8. Snažíte sa byť lepším človekom

Byť s niekým, kto vám pomôže byť lepším človekom, predstavuje veľmi veľa pre skvelý vzťah. Nielen, že sa ľúbite, ale sa aj navzájom od seba učíte. Dávate si rady, ako urobiť múdre rozhodnutia. Najšťastnejšie páry sú tie, ktoré túžia po vlastnom osobnom raste a tiež raste spoločného vzťahu. 

 


Zdroje:
Miroslava Holoubková: Kvalitní partnerské vztahy
Nicky Lee, Sila Lee: Kniha o manželstve

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku