9 spôsobov, ako komunikovať s drzými ľuďmi

Hrubé a necitlivé správanie iných ľudí je každému nepríjemné.
Hrubé a necitlivé správanie iných ľudí je každému nepríjemné. / Foto: Bigstock

Ľudia často nepremýšľajú o tom, čo hovoria alebo akým spôsobom určitú informáciu povedia. A niektorí ľudia sa správajú drzo zámerne. Ako komunikovať s týmito ľuďmi a zostať v pohode?

 

Hrubé a necitlivé správanie iných ľudí je každému nepríjemné. Je jedno, či ide o nespokojných ľudí vo vlaku, nevychované deti, bezočivú susedu alebo arogantného šéfa. Ich drzé správanie dokáže takmer každého rozladiť. Čo nás ale môže vytočiť do nepríčetnosti je, keď si títo ľudia nechcú pripustiť, že sa správajú drzo, ba až arogantne, a keď sa sami pred sebou ospravedlňujú a vyhovárajú. Takýmto ľudom je najlepšie sa vyhnúť, lebo jednak znepríjemnia deň iným a zároveň si neuznajú svoju chybu a všetko ešte otočia proti nim. Pomôcť môže to, že sa naučíte takéto správanie vopred predpokladať, adekvátne v danej situácii s nimi komunikovať a ako fakt prijmete to, že týchto ľudí nezmeníte. Pozrime sa na 9 spôsobov, ako komunikovať s drzými ľuďmi tak, že im poviete svoj názor, komunikáciu čo najrýchlejšie ukončíte, ale zároveň zostanete v pokoji a ich správanie vás nerozladí. Môžete použiť nasledujúce vety:

 

1. Prajem si, aby si so mnou  komunikoval(a) dôstojne

Toto je prístup, pomocou ktorého ukážete drzej osobe, že chcete komunikovať iba inteligentným spôsobom a neznížiť sa na jej úroveň. Akékoľvek hrubé komentáre odzrkadľujú nevhodné vnímanie toho druhého. Možno vás bude chcieť ponížiť, ale vy to nemusíte dovoliť. Dajte dotyčnej osobe najavo, že v rozhovore budete pokračovať len dôstojne a s rešpektom. Ak sa tak nestane, skúste vyskúšať inú taktiku alebo sa vzdiaľte a komunikáciu ukončite.

 

2. Máš pravdu

Zatiaľ čo väčšina ľudí má problém vysloviť tieto slová, bude pre vás prínosom, ak poviete toto dotyčnej osobe, aby mala pocit, že má pravdu v tom, čo povedala. Čo je najdôležitejšie, pravdepodobne to spôsobí skrátenie konverzácie. Čo viac môžu drzí ľudia povedať po takejto vete? Tým, že priznáte ich správnosť, vytvoríte si podmienky na rýchle odpojenie od konverzácie. Aj keď použitím tejto taktiky možno nedosiahnete pocit uspokojenia, ak vám ide o pokoj v duši, môžete vyskúšať aj túto taktiku.

 

3. V tejto chvíli nechcem s tebou ďalej komunikovať

Ak zistíte, že ste príliš nahnevaní na to, aby ste niekomu odpovedali zdvorilým spôsobom, jednoducho konverzáciu ukončite. Je to najlepší spôsob ako predísť trvalému poškodeniu vzťahu tým, že stratíte psychickú rovnováhu. Tým, že komunikáciu ukončíte hneď na začiatku a prípadne sa k nej vrátite neskôr, jednak si môžete zachovať svoju dôstojnosť a môžete sa tiež vyhnúť potenciálnej hádke.

 

4. Ty musíš vždy povedať niečo negatívne, však?

Touto vetou upriamite pozornosť drzých ľudí na ich vlastné slová, ale tiež ich prinútite prehodnotiť, čo povedia v budúcnosti. Vysloviť svoj názor, keď niekto zopakuje správanie, ktoré vás uráža, nie je nikdy nesprávne alebo nevhodné. Ak máte pocit, že potrebujete upozorniť na správanie drzého človeka, potom počúvajte svoje vnútro. Negativita danej osoby pravdepodobne ovplyvňuje aj iných ľudí okrem vás. Takže, ak ich upozorníte na ich vlastné toxické správanie, bude to v skutočnosti prínos nielen pre vás, ale aj pre ostatných, keď budú v budúcnosti komunikovať s touto osobou.

 

5. Prečo si myslíš, že ti odpoviem na túto otázku?

Ak drzá osoba sa vás  arogantne niečo pýta a vy nemáte chuť odpovedať a rozvíjať komunikáciu, lebo tušíte, že by to pravdepodobne viedlo k napätiu a vy chcete zostať pokojným a zdržanlivým, použite spomenutú vetu. Môžete ju použiť hlavne vtedy, keď sa nachádzate vo väčšej skupine ľudí a nevhodnou otázkou vás chce dotyčná osoba ponížiť alebo rozladiť. Takto dávate najavo ľuďom, že netolerujete hrubé alebo nevyžiadané otázky či komentáre a že ich aj takýmto spôsobom  budete upozorňovať na ich neslušné správanie. 

 

6. Nemám chuť sa teraz zaoberať tvojimi drzými poznámkami

Aj keď je to trochu sarkastické, hovorí to druhej osobe, že ste sa rozhodli neabsorbovať jej negativitu. Tiež vďaka tomu vnímate drzých ľudí zrelým spôsobom a pravdepodobne ich to odradí od akýchkoľvek ďalších poznámok, keď si uvedomia, že sa vás netýkajú.

 

7. Milujem seba a milujem aj teba

Túto vetu môžete povedať len v určitých situáciách , a to len najbližším ľuďom. Láskavosť vždy vyhráva nad negativitou. Tma nemôže prosperovať tam, kde je prítomné svetlo. Keď druhému vyjadríte, ako veľmi milujete život a ostatných, jeho komentáre sa stanú irelevantnými a rýchlo stratia silu. Jeho zlá nálada a bezútešný  názor, vás nemôžu ovplyvniť a brániť vášmu šťastiu a chuti do života. Vaša láskavá veta môže napätú situáciu rýchlo zmeniť na neutrálnu, ba dokonca príjemnú. Vaše slová môžu zvýšiť energiu v celej miestnosti a podporiť pozitívnejšiu konverzáciu aj medzi ďaľšími ľuďmi. Touto vetou nemôžete nič pokaziť.

 

8. Usmejte sa

Táto reakcia určite zaskočí drzého človeka nepripraveného a prinúti ho cítiť sa zahanbene za to, že vôbec vyslovil nevhodný komentár. Napríklad, ak vám teta pri večeri opäť povie o vašej nedávnej strate zamestnania, len sa zasmejte. Prítomný okamih bude pôsobiť trochu menej vážne a pošle správu, že nedovolíte, aby nevhodné komentáre iných ľudí ovplyvnili vašu náladu alebo pohľad na život.

 

9. Ďakujem

Jednoduché „ďakujem“ môže pomôcť aj vtedy, keď sa stretnete s hrubosťou a drzosťou. Nielenže to ukazuje druhej osobe, že ste sa nenechali jej slovami ovplyvniť, ale odráža to zrelosť na vašej strane. Rozhodli ste sa neignorovať osobu alebo sa nahnevať, no beriete na vedomie komentár. „Ďakujem“ v tejto situácii väčšinou znamená, že nad komentárom sa v budúcnosti hlbšie zamyslíte. Takto môžete problémovú situáciu rýchlo ukončiť a nedovolíte jej, aby prerástla do vyhroteného stavu. Slovo „ďakujem“ v tejto situácii udrží vaše myšlienky a činy v pozitívnom móde a ukáže ostatným, že ich hrubé slová vám jednoducho nemôžu vziať vašu silu.

 


Zdroje:
9 comebacks dealing rude people
Excuses mean people behavior

Čítajte viac o téme: Komunikácia
Zdieľať na facebooku